Η επίσημη πρόταση της Ουγγαρίας για τα Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας 2017!

Η ταινία «Δολοφονικά αμαξίδια» (Kills on wheels) βγαίνει στις αίθουσες την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου. Είναι η ταινία που κέρδισε τον Χρυσό Αλέξανδρο, το μεγάλο βραβείο στο φετινό φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, καθώς και το πρώτο βραβείο ανδρικού ρόλου.

Πρόκειται για μια κωμωδία δράσης που σπάει τα ταμπού γύρω από το θέμα της αναπηρίας και τα χειρίζεται με χιούμορ, ευαισθησία κι εφευρετικότητα. Αφηγείται την ιστορία τριών ανθρώπων που είναι χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη μαφία ως πληρωμένοι δολοφόνοι.

Ο σκηνοθέτης Ατίλα Τιλ είναι τεράστια τηλεοπτική περσόνα στην Ουγγαρία και οι δύο εκ των τριών πρωταγωνιστών είναι άτομα με αναπηρία.

Συντελεστές

Σενάριο, Σκηνοθεσία: Attila Till

Διεύθυνση φωτογραφίας: Imre Juhász

Μοντάζ: Márton Gothár

Μουσική: Csaba Kalotás / Ήχος: Tamás Zányi / Οπτικός σχεδιασμός: Márton Ágh

Παραγωγή: Judit Stalter / Laokoon Filmgroup

Ηθοποιοί: Zoltán Fenyvesi, Szabolcs Thuróczy, Ádám Fekete, Dr. Dusan Vitanovics,

Lídia Danis, Mónika Balsai

Killsonwheels1-risegr

Σύνοψη

Ο 20χρονος Ζολί, ο φίλος του κι ένας πρώην πυροσβέστης, χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων, σπρωγμένοι από απελπισία κι από φόβο πως σύντομα θα θεωρούνται άχρηστοι, αποφασίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη μαφία ως πληρωμένοι δολοφόνοι. Μόνο που τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία θολώνουν και η ιστορία γίνεται ένα ιλιγγιώδες καλειδοσκόπιο που μας δείχνει γκάνγκστερ και πιστολίδια, αλλά και τη γεμάτη προκλήσεις και εμπόδια ζωή στο αμαξίδιο, όπως και τον πόνο που προξενεί η απόρριψη από τον πατέρα. Σ’ αυτή την αυθεντική κωμωδία δράσης, ο Ούγγρος σκηνοθέτης Ατίλα Τιλ επιχειρεί μια διακριτική εξερεύνηση στις ζωές των πρωταγωνιστών που ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας και αγωνίζονται για πράγματα που οι μη ανάπηροι θεωρούν δεδομένα.

TSZ_FilmStills_sRGB_023

Βραβεία 2016

Χρυσός Αλέξανδρος και Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου στους: Ζόλταν Φένιβεσι, Σάβολτς Τούροτσι και Άνταμ Φέκετε – Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Βραβείο Σκηνοθεσίας (Χάλκινη Πυραμίδα) Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καΐρου

Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας Φεστιβάλ Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου Cinedays (Π.Γ.Δ.Μ.) 

Βραβείο FIPRESCI και Βραβείο Οικουμενικής Κριτικής Επιτροπής Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κότμπους (Γερμανία) 

Βραβείο Κριτικής Επιτροπής Νέων, Βραβείο Γαλλικού Τύπου και Βραβείο Κοινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Αρράς (Γαλλία)

Βραβείο Roger Ebert Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφο του Σικάγο (ΗΠΑ)

Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής  Φεστιβάλ Κινηματογράφου CinÉast (Λουξεμβούργο)

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερου ηθοποιού στον Σάβολτς Τούροτσι Ούγγρικο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λος Άντζελες (ΗΠΑ)

Βραβείο Κοινού – Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Πάλικ (Σερβία) 

Διαγωνιστικό τμήμα «Ανατολικά της Δύσης» – Ταινία Έναρξης, Διεθνής πρεμιέρα: 51ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κάρλοβι Βάρι

Facebook Page της ταινίας

Για να συμμετάσχεις στο διαγωνισμό μπες στο Facebook του RISE