Άλλη μια απόδειξη πως η τεχνολογία κάνει άλματα!

Σήμερα θεωρείται κάτι δεδομένο και απλό, ωστόσο τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι αρκεί να σκεφτείς πως το πρώτο sms στάλθηκε πριν από 25 χρόνια. Μπορεί στην εποχή των ίντερνετς όλο αυτό  να ακούγεται παρωχημένο και παλιακό, σκέψου όμως πόσο επαναστατικό θεωρήθηκε όταν συνέβη.

Όλα ξεκίνησαν χάρη στον Neil Papworth, έναν μηχανικό υπολογιστών ο οποίος εργαζόταν σε μια εταιρία λογισμικού που συνεργαζόταν με τη Vodafone Βρετανίας για τη ανάπτυξη ενός νέου και γραπτού τρόπου επικοινωνίας. Κάπως έτσι στις 3 Δεκεμβρίου 1992 ήταν έτοιμος να ευχηθεί «Καλά Χριστούγεννα» στον διευθυντή της Vodafone, Richard Jarvis, που απολάμβανε το εορταστικό πάρτι της εταιρίας, που είχε διοργανωθεί κομματάκι πρόωρα.

Ο 22χρονος Papworth είχε δημιουργήσει το πρώτο Short Message Service, το γνωστό μας SMS, και εκείνη τη μέρα θέλησε να ελέγξει αν όλα είχαν πάει ως όφειλαν.

Έναν χρόνο μετά, η Nokia θα προσέθετε την ηχητική ειδοποίηση στο γραπτό μήνυμα, αν και θα έπαιρνε καιρό μέχρι να καθιερωθεί αυτός ο γραπτός τρόπος επικοινωνίας, καθώς οι πάροχοι έψαχναν τις κατάλληλες χρεώσεις για το νέο είδος συνομιλίας.

Όσο για τον ίδιο τον Neil Papworth, δηλώνει ακόμα και σήμερα εντυπωσιασμένος από τον αντίκτυπο της συνεισφοράς του: «Το 1992 δεν είχα ιδέα πόσο δημοφιλές θα γινόταν τελικά το γραπτό μήνυμα … Μόλις πρόσφατα είπα στα παιδιά μου ότι εγώ έστειλα το πρώτο κείμενο. Κοιτώντας πίσω, βλέπω πια καθαρά ότι εκείνο το χριστουγεννιάτικο μήνυμα που έστειλα ήταν μια καθοριστική στιγμή στην ιστορία των κινητών»…

Όπως και να χει, τον ευχαριστούμε πραγματικά πολύ γιατί αν δεν ήταν εκείνος ο τρόπος που  χρησιμοποιούμε το κινητό θα ήταν τελείως διαφορετικός.