Θα με πίστευες αν σου έλεγα πως -όσο εσύ και εγώ- αράζουμε σε μια παραλία τις ελεύθερες μας ημέρες, υπάρχουν άλλοι που βιώνουν όλα όσα έγιναν στην Ελλάδα, στον Β’ Παγκόσμιο το 1940;

Το πιο πιθανό είναι πως όχι. Έλα μου όμως που συμβαίνει! Υπάρχουν μέρες που χαζεύω στα ιντερνετς διάφορα φεστιβάλ που προσπαθούν να προσομοιώσουν τις συνθήκες μιας παλαιότερης εποχής. Υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που φορούν πραγματικές πανοπλίες και παίζουν φάπες μεταξύ τους, όπως έκαναν στα «παραμυθένια» χρόνια της μεσαιωνικής Ευρώπης.

Υπάρχουν (στην Αμερική κυρίως) ομάδες ή μάλλον ολόκληρες κοινότητες ανθρώπων, που έχουν στην κατοχή τους τανκς, ελικόπτερα, εξοπλισμό, παρμένο και διασωσμένο από παλαιότερες εποχές όπως σπαθιά… προκειμένου να παραστήσουν κάποιο συμβάν, όπως αυτό έχει καταγραφεί στην ιστορία. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στον Ελλαδικό χώρο. Μια ομάδα 15 ανθρώπων, ανάμεσα σε αρκετές, με έδρα την Αθήνα, αναβιώνουν συμβάντα του Δευτέρου Παγκοσμίου, που είχαν ως επίκεντρο τις Ελληνικές περιοχές.

Προτού βιαστείς να πεις «Τι φάση;» και να θεωρήσεις πως πρόκειται για πολεμοχαρείς και ακραίους ανθρώπους, μάθε τα εξής: Αναβιωτής είναι κάποιος που αναβιώνει κομμάτια της ιστορίας, ακολουθώντας τα πρότυπα της καθημερινότητας μιας τάδε εποχής, χρησιμοποιώντας βοηθήματα για μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση. Αναβιωτές μπορούν να γίνουν όλοι, είτε γιατί θέλουν να μάθουν ιστορία με έναν πιο διαδραστικό και εναλλακτικό τρόπο είτε για την εμπειρία, ειδικά σε περιπτώσεις που δεν λαμβάνετε υπόψιν τόσο το ιστορικό κομμάτι. Όσο πιο «βαθιά» μπαίνει στην ατμόσφαιρα κάποιος, τόσο περισσότερο θα πρέπει να αφιερώσει χρόνο και χρήμα. Δεν είναι απαραίτητο όμως πως κάθε προσπάθεια αναβίωσης περιστρέφετε αναγκαστικά γύρο από κάποιον πόλεμο.

Η Ομάδα Αναβίωσης ΕΣ 1940 είναι από τις λίγες και πιο όμορφες ενέργειες που γίνονται στην Ελλάδα, σε τόσο μεγαλοπρεπές επίπεδο. Μπορεί να τους έχεις πετύχει σε κάποια στρατιωτική παρέλαση και να σε ενδιαφέρει να μάθεις περισσότερα ή ακόμα και να ξεκινήσεις και εσύ να ασχολείσαι με αυτό. Όλα όσα θέλει κάποιος να ρωτήσει και να μάθει μπορούν να απαντηθούν στην επίσημη σελίδα της ομάδας.

Η Ομάδα Αναβίωσης ΕΣ 1940 δεν προάγει ούτε υποστηρίζει οτιδήποτε έρχεται σε αντίθεση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη Δημοκρατία, το Πολίτευμα και τους Νόμους.