Έτσι για να πας προετοιμασμένος!

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ, “Τι θα μου συνέβαινε αν πήγαινα στο διάστημα;” Οι μόνοι που μπορούν να μας δώσουν απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα είναι οι αστροναύτες που έχουν ταξιδέψει ως εκεί κι έχουν επιστρέψει πίσω.

Σίγουρα η έλλειψη της βαρύτητας επηρεάζει το ανθρώπινο σώμα με πάρα πολλούς τρόπους που το μυαλό μας δεν μπορεί να φανταστεί. Κάποιες επιπτώσεις είναι πραγματικά αστείες κι ενδιαφέρουσες, αλλά κάποιες άλλες πολύ πιο σοβαρές και σημαντικές.

Ορίστε λοιπόν,  όλα τα περίεργα πράγματα που συμβαίνουν σε έναν άνθρωπο που βρίσκεται στο διάστημα

Η όρασή σου θα μειωθεί δραματικά

Το σύνδρομο ενδοκρανιακής πίεσης της όρασης (ΒΙΙΡ), έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη όραση. Οι περισσότεροι αστροναύτες αναφέρουν ότι αυτό τους συμβαίνει μετά από παραμονή στο διάστημα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η NASA διεξήγαγε έρευνα γι’ αυτό το σύνδρομο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καθοριστεί κάποια ιδιαίτερη αιτία. Η διαστημική αποστολή στον Άρη θα πρέπει να αναβληθεί, μέχρι οι επιστήμονες να  καταφέρουν να βοηθήσουν τους αστροναύτες, ώστε να αντιμετωπίσουν αυτό το σύνδρομο.

Θα ψηλώσεις μερικά εκατοστά

Εάν πάντα ήθελες να είσαι μερικά εκατοστά πιο ψηλοί, τότε η μετάβαση στο διάστημα μπορεί να σε ψηλώσει προσωρινά. Η απουσία της βαρύτητας, τεντώνει την ανθρώπινη σπονδυλική στήλη. Μια σειρά από  εξετάσεις με υπερήχους επιβεβαίωσε το γιατί οι αστροναύτες επιστρέφουν λίγο πιο ψηλοί.

Η έκθεση στην ακτινοβολία θα επηρεάσει την υγεία σου

Προετοιμάζοντας την αποστολή στον Άρη, οι επιστήμονες της NASA μελετούσαν τις παρατεταμένες επιδράσεις της ακτινοβολίας στο ανθρώπινο σώμα. Η ατμόσφαιρα στον Άρη είναι πολύ πιο αδύναμη από αυτή της Γης, οπότε δεν προστατεύει εντελώς τον πλανήτη από τη διαστημική ακτινοβολία. Έτσι, όσα περισσότερα γνωρίζουν για το πώς να αποτρέψουν την έκθεση των αστροναυτών σε τέτοια ποσά ακτινοβολίας, τόσο πιο εύκολο θα είναι γι’ αυτούς να πάνε στον Άρη.

Τα νύχια σου μπορεί να πέσουν

22 αστροναύτες δήλωσαν ότι έχασαν τα νύχια τους μετά από ταξίδια στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Μια μελέτη αναφέρει ότι ο ιδιαίτερος σχεδιασμός των γαντιών τους ασκεί πίεση στα νύχια, προκαλώντας την πτώση τους. Αυτό το πρόβλημα πιθανότατα θα επιλυθεί με ένα νέο σχέδιο γαντιών για διαστημικούς περιπάτους.

Το εσωτερικό σoυ αυτί θα σταματήσει να λειτουργεί ως αισθητήρας αλλαγής θέσης

Το ανθρώπινο εσωτερικό αυτί λειτουργεί ως αισθητήρας, δηλαδή όταν βιώνουμε μια αλλαγή στην κίνηση, μας βοηθά να την αντιληφθούμε. Όλα είναι εντελώς διαφορετικά όταν ένας άνθρωπος βρίσκεται στο διάστημα. Αυτή η μικρή “συσκευή” των αυτιών σπάει και οι αστροναύτες αναφέρουν ότι βιώνουν απώλεια της αίσθησης της κίνησης για μια ή δύο μέρες μετά την άφιξή τους στον διαστημικό σταθμό. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα επιλυθεί με την εφεύρεση της τεχνητής βαρύτητας.

Θα υπάρξει πρόβλημα με τα σωματικά υγρά

Η έλλειψη βαρύτητας προκαλεί επίσης μια ιδιαίτερη αλλαγή στον τρόπο ροής των υγρών μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Το αίμα, αντί να επιστρέφει στα κάτω άκρα όπως στη Γη, ταξιδεύει μέχρι το κεφάλι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι αστροναύτες φαίνονται πιο «στρογγυλοί» όταν επιστρέφουν στη γη.

Η καρδιά σου θα συρρικνωθεί

Η καρδιά αντιμετωπίζει επίσης πολλές αλλαγές στο διάστημα. Για παράδειγμα, αντλεί λιγότερο αίμα και αλλάζει το σχήμα της ώστε να γίνει πιο σφαιρικό. Μελέτες σε αστροναύτες μπορεί να βοηθήσουν όχι μόνο να αποφευχθούν μελλοντικά τέτοια καρδιακά προβλήματα στο διάστημα, αλλά και στη Γη.

Οι μύες θα γίνουν αδύναμοι!

Οι αστροναύτες πρέπει να γυμνάζονται συνεχώς όσο βρίσκονται στο διάστημα. Μια κατάσταση που ονομάζεται ατροφία μπορεί να αποδυναμώσει τους μυς και τα οστά μετά από ένα μακρύ ταξίδι στο διάστημα.Επομένως, όλοι οι άνθρωποι που ταξιδεύουν στο διάστημα επιβάλλεται να ασκούνται καθημερινά.

 

Πηγή:vog.gr