Δέκα σημαντικές αναμνήσεις του παρελθόντος δέχονται συμβουλές από το… παρόν!

Ο χρόνος -δυστυχώς ή ευτυχώς- δε γυρίζει πίσω. Όμως, εάν είχες μια ευκαιρία να μιλήσεις στον νεαρότερο εαυτό σου, τι θα του έλεγες; Πώς θα τον συμβούλευες να αντιδράσει σε γεγονότα του παρελθόντος; Θα μετάνιωνες για κάτι; Να μια μικρή ευκαιρία, λοιπόν, να του πεις πράγματα που ίσως δεν του έχεις πει ποτέ.

Εσύ, Αθηνά, αν σου μιλούσες τώρα για το τότε, τι θα σου έλεγες:

  1. Για την πρώτη μέρα στο σχολείο: Δεν νομίζω να άλλαζα κάτι. Λόγω άγνοιας είχα την απόλυτη χαρά για το καινούργιο. Δεν θα προϊδέαζα τον εαυτό μου για τίποτα.
  2. Για τη στιγμή πριν το πρώτο φιλί: Το πρώτο φιλί ήταν με ένα παιδί που κάπνιζε. Εάν ήξερα τι γεύση είχε το φιλί ενός καπνιστή δεν υπήρχε περίπτωση να τον φιλούσα τότε.
  3. Για την πρώτη μεγάλη απογοήτευση: Τα πράγματα αν δε διορθώνονται, διαμορφώνονται. Μόνο ο θάνατος φέρνει το τέλος, οπότε θα μου έλεγα να μη το πάρω τόσο στραβά γιατί πάντα βρίσκεται ένας δρόμος…
  4. Για την πρώτη φορά που έκλαψες για έναν έρωτα: Ούτε εδώ θα άλλαζα κάτι. Η μαμά μου λέει οτι σοφός είναι εκείνος που μαθαίνει από τα λάθη των άλλων, χωρίς ο ίδιος να υποστεί πληγή. Όμως πιστεύω οτι αν δεν βιώσεις τον πόνο, δεν θα καταλάβεις. Οπότε, πάλι, θα άφηνα τον εαυτό μου να πονέσει για να μάθει.
  5. Για ένα σκληρό αποχαιρετισμο: Για κάποιο λόγο ειναι σκληρός. Θα μάθαινα από αυτόν.
  6. Για μια στιγμή που δε μίλησες και το μετάνιωσες: Αυτό σίγουρα θα το άλλαζα. Συνήθως μετανιώνω για πράγματα που δεν έκανα. Οπότε θα έλεγα στον εαυτό μου να πει αυτά που ένιωθε.
  7. Για την πρώτη φορά που προσπάθησες να μαγειρέψεις: Νομίζω ότι το έκανα εκ του ασφαλούς, οπότε δεν πήγε κάτι στραβά…
  8.  Για μια δουλειά που τελικά δεν πήρες: Την επόμενη φορά να είμαι πιο καλά προετοιμασμένη
  9. Για το πως διαχειρίστηκες μια μεγάλη σου επιτυχία: Να μην θεωρήσω ότι κάτι είναι δεδομένο γιατί τίποτα δεν είναι. Και να συνεχίσω την σκληρή δουλειά χωρίς φυσικά να χάσω τη χαρά της δημιουργίας.
  10. Γι’ αυτό που είσαι σήμερα: Είμαι χαρούμενη γι’ αυτό που είμαι σήμερα. Όλα όσα έχουν συμβεί είναι αποτέλεσμα μεγάλης προσπάθειας, επιμονής και υπομονής.

* Η Αθηνά Μουστάκα είναι ηθοποιός. Πρωταγωνιστεί στις παραστάσεις: «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2” και «Υπηρέτης δύο αφεντάδων” στο θέατρο Άλφα Ιδέα.