Δέκα σημαντικές αναμνήσεις του παρελθόντος δέχονται συμβουλές από το… παρόν!

Ο χρόνος -δυστυχώς ή ευτυχώς- δε γυρίζει πίσω. Όμως, εάν είχες μια ευκαιρία να μιλήσεις στον νεαρότερο εαυτό σου, τι θα του έλεγες; Πώς θα τον συμβούλευες να αντιδράσει σε γεγονότα του παρελθόντος; Θα μετάνιωνες για κάτι; Να μια μικρή ευκαιρία, λοιπόν, να του πεις πράγματα που ίσως δεν του έχεις πει ποτέ.

Εσύ, Φαίη, αν σου μιλούσες τώρα για το τότε, τι θα σου έλεγες:

1. Για την πρώτη μέρα στο σχολείο: Θα έλεγα ότι είναι δύσκολο να ενταχθείς σε ένα κοινωνικό σύνολο και δεν μπορείς να ταιριάξεις με όλους σε μια ομάδα. Όταν μεγαλώσεις θα είσαι ευγνώμων που έμαθες να σέβεσαι από τόσο νωρίς την διαφορετικότητα των άλλων και να διεκδικείς και την δίκη σου διαφορετικότητα.

2. Για τη στιγμή πριν το πρώτο φιλί: Μια πολύ προσωπική στιγμή μπορώ να πω μόνο ότι καταλαβαίνεις ποσό όμορφο είναι το αυθόρμητο και το αγνό.

3. Για την πρώτη μεγάλη απογοήτευση: Η πρώτη μεγάλη απογοήτευση είναι όταν συνειδητοποιείς ότι άνθρωποι που έχουν μια μορφή εξουσίας πχ δασκάλα, μπορούν να σε χειραγωγήσουν και να σε οδηγήσουν σε κάτι που δεν το νιώθεις σωστό. Τουλάχιστον αν το συνειδητοποιήσεις αυτό σε πολύ μικρή ηλικία μπορείς και να αντισταθείς.

4. Για την πρώτη φορά που έκλαψες για έναν έρωτα: Σύντομα θα έρθει ο επόμενος έρωτας κι όλα ξεχνιούνται

5. Για ένα σκληρό αποχαιρετισμό: Είναι δύσκολο να διαχειριστεί κανείς το θάνατο. Η ζωή βέβαια συνεχίζεται. Μακάρι αυτοί που έχουμε αγαπήσει να ζούσαν για πάντα.

6. Για μια στιγμή που δε μίλησες και το μετάνιωσες: Στο μέλλον θα μετανιώνεις όταν μιλάς και λιγότερο όταν κρατάς το στόμα σου κλειστό. Να έχεις  την υπομονή να περιμένεις την κατάλληλη στιγμή για να μιλήσεις. Οι άνθρωποι δεν είναι πάντα έτοιμοι να ακούσουν και κάποιοι δεν θα είναι ποτέ έτοιμοι. Οπότε μπορεί απλά να χάσεις και τον πολύτιμο χρόνο σου. Καλό είναι να μιλάμε και να διεκδικούμε όταν κάτι ή κάποιος μας ενδιαφέρει ουσιαστικά

7. Για την πρώτη φορά που προσπάθησες να μαγειρέψεις: Στο δημοτικό πήγα να φτιάξω τις αγαπημένες μου τηγανίτες πατάτες και τις έκανα κάρβουνο. Για ώρες πάλευα να καθαρίσω το τηγάνι και να καθαρίσω την κουζίνα από το λάδι. Ευτυχώς δεν έκαψα το σπίτι.

8. Για μια δουλειά που τελικά δεν πήρες: Δεν έχω στενοχωρηθεί ποτέ για δουλειά που δεν πήρα γιατί ήρθε αμέσως μια επόμενη και ένιωσα ότι «αυτό είναι για μένα». Επίσης σπάνια διεκδικώ δουλειά συνήθως επιλέγω ανάμεσα σε αυτά που μου προτείνονται. Άλλωστε όλα γίνονται τελικά όπως ταιριάζουν στο δρόμο σου. Και ειδικά στην δουλειά νιώθω ευγνώμων που τόσα χρόνια μπορώ να επιλέγω αλλά και να ζω από κάτι που αγαπώ τόσο πολύ και που ομορφύνει τη ζωή μου σε όλα τα επίπεδα .

9. Για το πως διαχειρίστηκες μια μεγάλη σου επιτυχία: Δεν διαχειρίστηκα τίποτα, το απόλαυσα για όσο κράτησε. Το θέατρο μου έχει διδάξει την αξία του εφήμερου. Όλα είναι στιγμές που πρέπει να τις ζεις και να τις απολαμβάνεις για όσο κρατήσουν. Σε λίγο έρχονται τα επόμενα που μπορεί να είναι καλύτερα ή χειρότερα αλλά τουλάχιστον είναι καινούργια και δεν βαριέσαι.

10. Γι’ αυτό που είσαι σήμερα: Δεν μπορώ να μιλήσω γι’ αυτό που είμαι σήμερα γιατί δεν νιώθω πως είμαι ένα αλλά πολλά και διαφορετικά, που αλλά τα αγαπώ πολύ. Aλλά προσπαθώ να τα αγαπήσω λίγο περισσότερο και αλλά να τα διορθώσω όσο μπορώ. Ίσως είναι καλύτερα να ρωτήσετε κάποιον από τους δικούς μου ανθρώπους, αυτούς με συμπληρώνουν. Aυτοί ξέρουν καλύτερα και από εμένα.

*Η Φαίη Ξυλά είναι ηθοποιός. Πρωταγωνιστεί στη θεατρική παράσταση «Κυρία Ντάλογουεϊ» στο θέατρο Οδού Κεφαλληνίας.