Δέκα σημαντικές αναμνήσεις του παρελθόντος δέχονται συμβουλές από το… παρόν!

Ο χρόνος -δυστυχώς ή ευτυχώς- δε γυρίζει πίσω. Όμως, εάν είχες μια ευκαιρία να μιλήσεις στον νεαρότερο εαυτό σου, τι θα του έλεγες; Πώς θα τον συμβούλευες να αντιδράσει σε γεγονότα του παρελθόντος; Θα μετάνιωνες για κάτι; Να μια μικρή ευκαιρία, λοιπόν, να του πεις πράγματα που ίσως δεν του έχεις πει ποτέ.

Εσύ, Γιούλη, αν σου μιλούσες τώρα για το τότε, τι θα σου έλεγες:

1. Για την πρώτη μέρα στο σχολείο:

Είσαι ένα άπλαστο, μικρό ανθρώπακι ακόμα, που για πρώτη φορά αποχωρίζεσαι την μαμά σου για να ξεκινήσεις ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια της ζωής σου. Άνοιξε τ’αυτιά σου, τα μάτια σου και την καρδιά σου. Τα παιδιά που θα γνωρίσεις σήμερα θα είναι συνοδοιπόροι για τουλάχιστον 6χρόνια στην εξερεύνηση της μάθησης. Θα κάνεις καλούς φίλους, θα νιώσεις τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα και θα μοιραστείς πολλές ιδέες, όνειρα και μυστικά! Θέλω να ξέρεις όμως κάτι σημαντικό. Όλοι σου λένε πως είσαι πολύ γλυκιά και έχεις ωραία φωνή και εσύ νομίζεις πως αφού είσαι αυτά δεν είσαι και έξυπνη ή ικανή να τα πας καλά στο σχολείο. Μη φοβάσαι να πιστέψεις στον εαυτό σου και στις δυνατότητες σου. Θα πετύχεις πιο πολλά απ’όσα φαντάζεσαι.

2. Για την στιγμή πριν το πρώτο φιλί:

Είσαι στην εφηβεία, έχεις κάπως καθυστερήσει υποτίθεται σε σχέση με τις φίλες σου και πρέπει να βιαστείς να προλάβεις για να ανήκεις στην ομάδα της έφηβης κι όχι του παιδιού. Πήγες 14. Το Σαββάτο θα βγεις ραντεβού με ένα μεγαλύτερο αγόρι που σου αρέσει πολύ. Χαρίζεις όμως το πρώτο σου φιλί σε ένα άλλο συνομήλικο σου για να ξεπεράσεις το άγχος. Δε σου αρέσει αυτός και φυσικά το φιλί είναι από τα χειρότερα της ζωής σου. Αν και τώρα καταλαβαινω γιατί το έκανες, θα σε συμβούλευα να μη ντραπείς να φιλήσεις απευθείας αυτόν που θέλεις. Δεν έχει καμία σημασία που είναι πιο μεγάλος και έμπειρος, ίσα ίσα θα σε καθοδηγούσε ξέροντας πως είσαι μικρή. Επίσης δε χρειάζεται να βιαστείς για να έχεις κοινή εξέλιξη με τις φίλες σου!

3. Για την πρώτη μεγάλη απογοήτευση:

Δε θα σου ‘λεγα να πεις “Δε πειράζει”. Θέλω να παραδεχτείς πως πληγώθηκες κι απογοητεύτηκες. Θέλω να κλάψεις δυνατά, να θυμώσεις, να αντιδράσεις! Μετά όταν θα έχεις ξεσπάσει θέλω να ζυγίσεις τα πράγματα,να δεις που έφταιξες εσύ και αν και σε ποιες συνθήκες συνέβη αυτό.

4. Για την πρώτη φορά που έκλαψες για έναν έρωτα:

Που να’ξερες πως δεν θα ναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία σου φορά που κλαις από έρωτα! Τελικά δε θα έρθει το τέλος του κόσμου. Ζείς και χωρίς αυτόν. Ζεις τόσο που ξαναερωτεύεσαι. Δε χρειάζεται να δραματοποιείς το καθετί αλλά να ρουφήξεις κάθε στιγμή που σου προσφέρει αυτό το δυνατό αίσθημα .Η ζωή δεν είναι μόνο αυτό. Φρόντισε να μην χάνεις στον εαυτό σου κάποιον άλλον.

5. Για έναν σκληρό αποχαιρετισμό:

Νιώθω το μούδιασμα και τον κόμπο στο στομάχι. Θα του έλεγα μόνο… Μέρα με τη μέρα ο πόνος μαλακώνει.

6. Για μια στιγμή που δε μίλησες και το μετάνιωσες:

Να είσαι αυθόρμητη! Πες ναι! Μην είσαι τόσο ντροπαλή και φοβιτσιάρα. Να μιλάς γιατί δε ξέρει κανείς τι σκέφτεσαι! Να είσαι ξεκάθαρη!

7. Για την πρώτη φορά που προσπάθησες να μαγειρέψεις.

Απλά ακολούθησε κατα γράμμα την συνταγή της μαμάς. Αν κάνεις του κεφαλιού σου δε θα βγεί σωστό και θα πληγωθείς που δε πήρες το γονίδιο της καλής νοικοκυράς. Διασκέδασέ το. Τις επόμενες φορές άρχισε να τολμάς και δοκίμασε να προσθαφαιρέσεις ανάλογα τα γούστα σου.

8. Για μια δουλειά που τελικά δε πήρες:

Σε περιμένουν σπουδαίες δουλειές συνεργασίες και εμπειριές που ούτε καν φαντάζεσαι. 

9. Για το πως διαχειρίστηκες μια μεγάλη σου επιτυχία:

Να το χαρείς! Το πέτυχες! Μην αισθάνεσαι ενοχή για κάτι που κατάφερες. Πόδια στη γη και συνέχιζε να ονειρεύεσαι!

10.Γι’αυτό που είσαι σήμερα:

Θα γνωρίσεις ένα άτομο που προς το παρόν δε μπορείς να το φανταστείς. Ποτέ μη λες ποτέ όλοι μας αλλάζουμε!Νεαρότερε «εγώ» χάρηκα που σε γνώρισα, δε θα σ’άλλαζα γιατί με τα λάθη σου έφτιαξες εμένα.

*Η Γιούλη Ασημακοπούλου είναι τραγουδίστρια. Εμφανίζεται δίπλα στους Νατάσσα Θεοδωρίδου, Μελίνα Ασλανίδου και Γιώργο Παπαδόπουλο, στην «Ιερά Οδό» ενώ έχει ηχογραφήσει και το τραγούδι των τίτλων της σειράς «Παρθένα Ζωή» , με τίτλο «Μπορείς».