Δέκα σημαντικές αναμνήσεις του παρελθόντος δέχονται συμβουλές από το… παρόν!

Ο χρόνος -δυστυχώς ή ευτυχώς- δε γυρίζει πίσω. Όμως, εάν είχες μια ευκαιρία να μιλήσεις στον νεαρότερο εαυτό σου, τι θα του έλεγες; Πώς θα τον συμβούλευες να αντιδράσει σε γεγονότα του παρελθόντος; Θα μετάνιωνες για κάτι; Να μια μικρή ευκαιρία, λοιπόν, να του πεις πράγματα που ίσως δεν του έχεις πει ποτέ.

Εσύ, Ιόλη, αν σου μιλούσες τώρα για το τότε, τι θα σου έλεγες:

1. Για την πρώτη μέρα στο σχολείο: Μπορεί να μην ήξερες πως υπάρχει στολή του σχολείου σε αυτό το πολύ άσχημο πρασινωπό χρώμα και να έβαλες το τυρκουάζ καλοκαιρινό φουστάνι σου, αλλά μη στενοχωριέσαι και μη νιώθεις άσχημα που ξεχωρίζεις μέσα στο πλήθος από παιδάκια που φοράνε πράσινα. Αντίθετα, θα άξιζε να στενοχωριέσαι πραγματικά αν φορούσες από σήμερα αυτό το μουντό πράσινο που δε σου πάει καθόλου.

2. Για τη στιγμή πριν το πρώτο φιλί: Μην ανησυχείς, αυτό που πρόκειται να βιώσεις σε λίγο δεν είναι αντιπροσωπευτικό του κόνσεπτ φιλί γενικά. Κάποια μέρα θα συναντήσεις κάποιον που θα ξέρει πώς να σε φιλήσει.

3. Για την πρώτη μεγάλη απογοήτευση: Άσε τον εαυτό σου να βιώσει αυτή την απογοήτευση. Αν είχε συμβεί το αντίθετο και δεν ένιωθες τώρα έτσι στενοχωρημένη, μπορεί  να μην ανέπτυσσες τα εφόδια αργότερα στη ζωή για να μπορείς να ξεχωρίσεις κάτι που θα αξίζει πραγματικά.

4. Για την πρώτη φορά που έκλαψες για έναν έρωτα: Κρύβει μια απόλαυση μέσα του αυτό το κλάμα. Η απόλαυση αυτή έχει να κάνει με το ότι μπορείς να ερωτευτείς. Μεγαλώνοντας θα μάθεις πως δεν μπορούν όλοι. Και πως μεγαλύτερη απόλαυση θα είναι όταν θα κλαις χωρίς να έχεις δίκιο και όταν το κλάμα σου θα ακολουθεί ένα φιλί.

5. Για ένα σκληρό αποχαιρετισμό: Θα περάσουν δέκα χρόνια μέχρι αυτός ο αποχαιρετισμός να πάψει να σημαίνει τόσα πολλά για σένα. Η ανάμνησή του θα σταθεί εμπόδιο σε πολλές στιγμές στη ζωή σου, γιατί θα νιώθεις ενοχές, σαν εσύ να τον προκάλεσες. Δεν τον προκάλεσες εσύ. Τον προκάλεσε το αλάνθαστο ένστικτο που μέσα σε μια στιγμή χωρίζει ή ενώνει τους ανθρώπους.

6. Για μια στιγμή που δε μίλησες και το μετάνιωσες: Δεν πειράζει. Το timing του πότε πρέπει να μιλάμε και πότε όχι είναι από τα πιο δύσκολα πράγματα στη ζωή και έχεις καιρό μπροστά σου για να το μάθεις.

7. Για την πρώτη φορά που προσπάθησες να μαγειρέψεις: Μπράβο. Έχεις το – κληρονομικό – χάρισμα. Μην το αφήσεις.

8. Για μια δουλειά που τελικά δεν πήρες: Δεν ξέρω γιατί δε στη δώσανε, αλλά μάλλον δε θα ζητούσαν κάποιον σαν εσένα, άρα είσαι τυχερή που δε στη δώσανε γιατί δε θα ταίριαζες εκεί και δε θα περνούσες καλά.

9. Για το πως διαχειρίστηκες μια μεγάλη σου επιτυχία: Απόλαυσε αυτό που συμβαίνει και να το θυμάσαι σε πιο δύσκολες στιγμές.

10. Γι’ αυτό που είσαι σήμερα: Θα έρθουν στιγμές που η ενέργειά σου θα διοχετεύεται στο δικό σου, προσωπικό μονοπάτι. Γι’ αυτό έχουν σημασία οι ευχές στα αστέρια που πέφτουν. Γι’ αυτό να κάνεις και γιόγκα. Η πρόθεσή σου όντως μετράει. Και μη φοβάσαι να δείχνεις την αγάπη και το θαυμασμό σου στους ανθρώπους που αγαπάς και θαυμάζεις. Κάποιοι από αυτούς θα γίνουν η ζωή σου.

*Η Ιόλη Ανδρεάδη είναι σκηνοθέτις. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πρόβες για την παράσταση «Ο Μισάνθρωπος» στο Σύγχρονο Θέατρο σε παραγωγή Constanty Productions, που έχει πρεμιέρα στις 20 Απριλίου. Η παράσταση στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης «Ένας άνθρωπος επιστρέφει στην πατρίδα του πιστεύοντας ότι θα τον σκοτώσουν και τον σκοτώνουν» συνεχίζεται ως τις 27 Μαρτίου ενώ η παράσταση «Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα» συνεχίζεται στο Tempus Verum ως τις 31 Μαρτίου και μέσα στον ίδιο μήνα παρουσιάζεται στο Θέατρο Απόλλων στη Σύρο και στο Θέατρο Καμπέρειο στα Ιωάννινα.