Δέκα σημαντικές αναμνήσεις του παρελθόντος δέχονται συμβουλές από το… παρόν!

Ο χρόνος -δυστυχώς ή ευτυχώς- δε γυρίζει πίσω. Όμως, εάν είχες μια ευκαιρία να μιλήσεις στον νεαρότερο εαυτό σου, τι θα του έλεγες; Πώς θα τον συμβούλευες να αντιδράσει σε γεγονότα του παρελθόντος; Θα μετάνιωνες για κάτι; Να μια μικρή ευκαιρία, λοιπόν, να του πεις πράγματα που ίσως δεν του έχεις πει ποτέ.

Εσύ, Βαλέρια, αν σου μιλούσες τώρα για το τότε, τι θα σου έλεγες:

1. Για την πρώτη μέρα στο σχολείο: Δεν πειράζει που δε μιλάς ακόμη άπταιστα τη γλώσσα αυτή. Δεν είναι η μητρική σου, ενώ των άλλων παιδιών είναι. Οπότε μη νιώθεις μειονεκτικά. Όσοι δεν αποδέχονται τη διαφορετικότητα, δε θα σε αφορούν καθόλου στο μέλλον. Ή μάλλον, θα σε αφορούν. Αλλά από την ανάποδη.
2. Για τη στιγμή πριν το πρώτο φιλί: Δεν ξέρεις πώς ακριβώς γίνεται κι η μόνη εντύπωση που έχεις γι’ αυτό είναι από κάτι όλντ σκουλ ταινίες που παίζουν τα Σαββατοκύριακα στην τηλεόραση. Μην περιμένεις να είναι έτσι. Ούτε μουσική θα παίξει, ούτε θα συμπέσει με κάποιο ηλιοβασίλεμα. Άσ’ το να είναι αυτό που είναι να είναι.
3. Για την πρώτη μεγάλη απογοήτευση: Ναι μεν σε παίρνει εύκολα από κάτω, ευτυχώς όμως ούτε διαρκεί πολύ, ούτε καταγράφεται ισχυρά στη μνήμη σου. Οπότε μην αγχώνεσαι. Μάλλον έχεις ισχυρό ένστικτο αυτοσυντήρησης.
4. Για την πρώτη φορά που έκλαψες για έναν έρωτα: Άργησες, αλλά τα κατάφερες. Μπράβο.
5. Για έναν σκληρό αποχαιρετισμό: Αυτούς που θες πραγματικά να τους έχεις στη ζωή σου, θα βρεις τον τρόπο να είναι εκεί, ακόμη κι αν έχουν φύγει ανεπιστρεπτί.
6. Για μια στιγμή που δε μίλησες και το μετάνιωσες: Την επόμενη… Πιο θαρρετά!
7. Για την πρώτη φορά που προσπάθησες να μαγειρέψεις: Σε περιμένουν πολλές στιγμές αποτυχίας σ’ αυτόν τον τομέα, μη χάνεις όμως το κουράγιο σου. Θα ‘χεις καλούς φίλους που θα τρώνε τα αίσχη σου, οπότε θα συνεχίσεις να προσπαθείς και κάποια στιγμή κάτι θα μάθεις.
8. Για μια δουλειά που τελικά δεν πήρες: «Άμα θες να φύγεις, φύγε. Άμα θες να κλάψεις, κλάψε. Να γκρινιάζεις μόνο πάψε, δεν μπορώ να τ’ ανεχτώ…»
9. Για το πως διαχειρίστηκες μια μεγάλη σου επιτυχία: Ευτυχώς να λες που σου ‘λαχε αυτή η μαμά κι αυτή η αδελφή. Αλλιώς θα κουβαλούσες ακόμη κάθε σου επιτυχία σα μετάλλιο πρωταθλητισμού πάνω σου.
10. Γι’ αυτό που είσαι σήμερα: Αφού συμβουλεύω τη μικρή Βαλέρια να εμπιστεύεται το παρόν χωρίς να χάνει το θάρρος της και να μην παύει να αισθάνεται τυχερή για τους ανθρώπους που ‘χει γύρω της, μάλλον αυτό έχω ανάγκη να της πω και τώρα.
*Η Βαλέρια Δημητριάδου είναι ηθοποιός. Αυτήν την περίοδο παίζει στη μουσικοθεατρική παράσταση «Σταχτομπούτα» στο θέατρο 104.  Ταυτόχρονα, είναι σε διαδικασία προβών για «Το αηδόνι και το τριαντάφυλλο» του Όσκαρ Ουάιλντ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κίτσου που θα ανέβει μέσα Απρίλη στο θέατρο Φούρνος και για «Το δαχτυλίδι της μάνας» του Γιάννη Καμπύση, σε σκηνοθεσία Παύλου Παυλίδη με την ομάδα C. for Circus που θα ανέβει στο Tempus Verum εν Αθήναις τον Ιούνιο.