Δέκα σημαντικές αναμνήσεις του παρελθόντος δέχονται συμβουλές από το… παρόν!

Ο χρόνος -δυστυχώς ή ευτυχώς- δε γυρίζει πίσω. Όμως, εάν είχες μια ευκαιρία να μιλήσεις στον νεαρότερο εαυτό σου, τι θα του έλεγες; Πώς θα τον συμβούλευες να αντιδράσει σε γεγονότα του παρελθόντος; Θα μετάνιωνες για κάτι; Να μια μικρή ευκαιρία, λοιπόν, να του πεις πράγματα που ίσως δεν του έχεις πει ποτέ.

Εσύ, Γιάννη, αν σου μιλούσες τώρα για το τότε, τι θα σου έλεγες:

1. Για την πρώτη μέρα στο σχολείο: Λοιπόν φίλε μου, ετοιμάζεσαι να μπεις σε ένα κτίριο στο οποίο θα περάσεις δώδεκα χρόνια από τη ζωή σου. Επειδή δεν πρόκειται να μάθεις και πολλά, κοίτα να κάνεις 2-3 καλούς φίλους και να παρατηρήσεις τους ανθρώπους οπότε βγαίνοντας να ξέρεις να συμπεριφέρεσαι και να κατανοείς λίγο τις ανθρώπινες συμπεριφορές. Κατά τα άλλα, ετοιμάσου να κάνεις τον παπαγάλο. Τι εννοώ; Καλά, μπες και θα καταλάβεις.

2. Για τη στιγμή πριν το πρώτο φιλί: Να ξέρεις, δε θα είναι πάντα τόσο περίεργο και κλειστοφοβικό, οι επόμενες φορές θα είναι πολύ καλύτερες. Θα επανέλθουμε σε αυτό για εξάσκηση.

3. Για την πρώτη μεγάλη απογοήτευση: Θα σου ακουστεί χαζή αμπελοφιλοσοφία αλλά, αυτό που νιώθεις τώρα και σε πονάει, αν δεν υπήρχε ως συναίσθημα δε θα αντιλαμβανόσουν τη χαρά και την ευτυχία. Οπότε, δυστυχώς μάθε να ζεις με αυτό. Θα έρχεται συχνά να σου θυμίζει πως πρέπει να εκτιμάς τις άλλες στιγμές και ότι όλα πρέπει να έχουν το χώρο τους στη ζωή.

4. Για την πρώτη φορά που έκλαψες για έναν έρωτα: Ναι, τώρα μπορεί να σου φαίνεται ότι θέλεις να πηδήξεις από το μπαλκόνι και ότι η ζωή σου δεν έχει κανένα νόημα αλλά σε λίγο δε θα θυμάσαι καν το όνομα για το οποίο κλαις. Και γενικά σε λίγο στη ζωή σου δε θα έχει νόημα σχεδόν τίποτα απ’ αυτά που σκέφτεσαι τώρα. Και ενίοτε δε θα έχει τίποτα νόημα γενικότερα. Οπότε διασκέδασέ το, και βρες το δικό σου νόημα.

5. Για ένα σκληρό αποχαιρετισμό: Συγχαρητήρια! Μόλις απέκτησες την πρώτη σου βαλίτσα! Κοίτα να την έχεις μαζί σου συνέχεια γιατί αυτή θα σε κάνει αυτό που είσαι από δω και πέρα! Καλωσόρισες στην ενήλικη ζωή μικρέ!

6. Για μια στιγμή που δε μίλησες και το μετάνιωσες: Χμ, αν και όταν έρθει αυτή θα επανέλθω.

7. Για την πρώτη φορά που προσπάθησες να μαγειρέψεις: Οκ, έχε το νου σου μην κόψεις το χέρι σου… Ωχ το έκοψες και τελικά ούτε που μαγείρεψες. Απέκτησες και ένα σημάδι στον δεξί σου αντίχειρα. Ωραία. Δε θα μάθεις ποτέ να μαγειρεύεις σαν τη γιαγιά σου, αποδέξου το και πάψε να παριστάνεις τον ανεξάρτητο. Στο παστίτσιο και τα κεφτεδάκια όλοι εξαρτώμαστε από κάπου.

8. Για μια δουλειά που τελικά δεν πήρες: Ειδικά γι’ αυτό μην τυχόν και στενοχωρηθείς. Θα έρθουν τόσες ακόμα καλύτερες και χειρότερες μπροστά σου. Έτσι παίζεται αυτό το παιχνίδι, οπότε οπλίσου με υπομονή και πάμε να παίξουμε.

9. Για το πως διαχειριστηκες μια μεγάλη σου επιτυχία: Ναιιιι τα κατάφερα πάμε τώρα να τα καταστρέψουμε όλα! Ναι, δε θα έλεγα πως αυτό είναι η καλύτερη αντιμετώπιση, αλλά δε θα σε κρίνω γιατί και μεγαλώνοντας τα ίδια θα κάνεις. Οπότε, ΦΩΝΑΞΕ!

10. Γι’ αυτό που είσαι σήμερα: Γιάννη; Εσύ είσαι;

*Ο Γιάννης Σοφολόγης είναι ηθοποιός. Πρωταγωνιστεί στη θεατρική παράσταση «Το πεπρωμένο ονομάζεται Κλοτίλδη” στο BIOS.