Δέκα σημαντικές αναμνήσεις του παρελθόντος δέχονται συμβουλές από το… παρόν!

Ο χρόνος -δυστυχώς ή ευτυχώς- δε γυρίζει πίσω. Όμως, εάν είχες μια ευκαιρία να μιλήσεις στον νεαρότερο εαυτό σου, τι θα του έλεγες; Πώς θα τον συμβούλευες να αντιδράσει σε γεγονότα του παρελθόντος; Θα μετάνιωνες για κάτι; Να μια μικρή ευκαιρία, λοιπόν, να του πεις πράγματα που ίσως δεν του έχεις πει ποτέ.

Εσύ, Θανάση, αν σου μιλούσες τώρα για το τότε, τι θα σου έλεγες:

1. Για την πρώτη μέρα στο σχολείο: Κουράγιο 12 χρόνια είναι, θα περάσουν! Και μετά όλες οι εμπειρίες του σχολείου, καλές η κακές, θα σε οδηγήσουν να χτυπήσεις τη πόρτα του θεάτρου και να ξεκινήσεις το κυνήγι του ονείρου σου.
2. Για τη στιγμή πριν το πρώτο φιλί: Ότι και να σου πω το άγχος θα το χεις και θα δώσεις το χειρότερο φιλί του κόσμου, αλλά όπως και το σχολείο και αυτό θα περάσει και θα ξημερώσουν καλύτερες μέρες.
3. Για την πρώτη μεγάλη απογοήτευση: Τη πρώτη δεν τη θυμάμαι και να σου πω την αλήθεια είναι τόσες πολλές που η μόνη συμβουλή που θα σου έδινα είναι ψηλά το κεφάλι και αντέχουμε κ’ άλλες κ’ άλλες.
4. Για την πρώτη φορά που έκλαψες για έναν έρωτα: Να τη κρατήσεις σα φυλαχτό γιατί έτσι ίσως διορθωθούν πολλά στο μέλλον.
5. Για ένα σκληρό αποχαιρετισμό: Η ζωή είναι γεμάτη αποχωρισμούς. Είτε υλικών είτε προσώπων είτε συναισθημάτων. Να λυπάσαι και να χαίρεσαι ανάλογα. Σου έχω εμπιστοσύνη.
6. Για μια στιγμή που δε μίλησες και το μετάνιωσες: Να λες στους γονείς σου ότι τους αγαπάς συνεχώς και σε κάθε ευκαιρία που σου δίνεται. Γιατί μεγαλώνοντας θα το αμελείς όλο και πιο συχνά.
7. Για την πρώτη φορά που προσπάθησες να μαγειρέψεις: Ήταν πρώτο έτος πανεπιστημίου. Κυριακή πριν τη πρώτη μέρα σχολής. Μόλις είχε φύγει η μάνα και ήσουν ουσιαστικά πρώτη φορά μόνος και ίσως φοβισμένος. Θα φτιάξεις τα ωραιότερα νερόβραστα μακαρόνια με κιτρινο τυρί της ζωής σου. Τρώγε αργά. Να θυμάσαι κάθε μπουκιά. Γιατί με κάθε μπούκια χάνονται τα παιδικά σου χρόνια.
8. Για μια δουλειά που τελικά δεν πήρες: Ούτε που να σε νοιάζει. Δηλαδή στην αρχή θα σκας αλλά μετά θα χάσεις τόσες που θα το ξεπεράσεις. Όλα ωραία μαθήματα.
9. Για το πως διαχειρίστηκες μια μεγάλη σου επιτυχία: Χαχαχα όταν έρθει θα τη διαχειριστείς μια χαρά.
10. Γι’ αυτό που είσαι σήμερα: Δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό αυτό που είμαι σήμερα αλλά οι επιλογές μου, οι ΔΙΚΕΣ ΜΟΥ επιλογές, οδήγησαν σ’ αυτόν τον άνθρωπο. Να αγαπάς και να συγχωρείς, λοιπόν.
*Ο Θανάσης Πατριαρχέας είναι ηθοποιός. Αυτή την περίοδο πρωταγωνιστεί στη θεατρική παράσταση: «Γέννηση του κόσμου… και ιστορίες των Θεών του Ολύμπου” σε σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιαννης.