Και καθόλου περίεργο δεν μας φαίνεται…

Σύμφωνα με τους «New York Times», την περασμένη Παρασκευή οι Αρχές της Νέας Υόρκης εισέβαλαν στο σπίτι και στο γραφείο του δισεκατομμυριούχου Μάικλ Στάινχαρτ στο Μανχάταν και κατάσχεσαν από την ιδιωτική συλλογή του αρχαιότητες οι οποίες, όπως λένε, έχουν κλαπεί από την Ελλάδα και την Ιταλία, ενώαγοράστηκαν τα τελευταία 12 χρόνια έναντι 1,1 εκατομμυρίου δολαρίων. Η αρχαιοκαπηλία και η παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων είναι μια ιστορία με πλούσιο παρελθόν, ανθηρό παρόν, αλλά -ευχόμαστε- δύσκολο μέλλον.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία της αμερικανικής εφημερίδας με τον 77χρονο Μάικλ Στάινχαρτ, εκείνος αρνήθηκε να σχολιάσει την κατάσχεση των αρχαιοτήτων από την ιδιωτική συλλογή του. Ο δισεκατομμυριούχος Στάινχαρτ, διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων, συλλέγει έργα τέχνης από την αρχαία Ελλάδα εδώ και τρεις δεκαετίες και έχει στενούς δεσμούς με το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, όπου μία από τις αίθουσες έχει πάρει το όνομά του.

Οι έφοδοι στα πολυτελή γραφεία του και στο σπίτι του πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της προσπάθειας του γενικού εισαγγελέα του Μανχάταν, Cyrus R. Vance Jr. (γιος του γνωστού πολιτικού Σάιρους Βανς) να εντοπιστούν στη Νέα Υόρκη κλεμμένες αρχαιότητες και να επαναπατριστούν στις χώρες τους. Μάλιστα τους τελευταίους μήνες ο Cyrus Vance επέστρεψε τρία αρχαία αγάλματα στον Λίβανο, ένα στην Ιταλία και ένα βουδιστικό γλυπτό στο Πακιστάν.

Πηγή: efsyn.gr