Αυτά συμβαίνουν σε χώρες που δεν υπάρχει φραπές, στρες, νεύρα και κακό! Ενώ εμείς…

Το Shirabee, σε πρόσφατο χρόνο, πραγματοποίησε ένα γκάλοπ όπου ερωτήθηκαν 1.006 άτομα, ηλικίας μεταξύ 20 και 69, «Έχεις σκεφτεί ποτέ να σκοτώσεις το αφεντικό σου;». Ένα τρανταχτό 27% απάντησε «ναι», με τις νεότερες ηλικίες να δείχνουν πως κατανοούν το δυσάρεστο κλίμα που μπορεί να επικρατήσει σε έναν εργασιακό χώρο. Σε πρώτη φάση μπορεί να θεωρηθεί αστεία η ερώτηση και αρκετοί να σκεφτούν πως οι απαντήσεις ήταν σε χαβαλετζίδικο ύφος. Στην Ιαπωνία όμως τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα, σε αντίθεση με τα δυτικά δεδομένα, μιας και μιλάμε για μια ολόκληρη «επιχειρησιακή κουλτούρα».

Η Ιαπωνία ζει σε μια εποχή που έχουν ανθίσει, και συνεχίζουν, οι «burakku kigyo» (μαύρες εταιρίες). Ουσιαστικά, αυτές οι εταιρίες δεν προσφέρουν τίποτα που να ευνοεί τον εργαζόμενο (ασφάλεια, υγιείς συνθήκες εργασίας, χρήματα, κλπ) και έχουν ξεφύγει, πέρα από κάθε φαντασία, από τα νομικά πλαίσια. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή οι μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενοι, που συντηρούν φυσιολογικές θέσεις, αρνούνται να βγουν στη σύνταξη, με αποτέλεσμα να «μπλοκάρουν» τη φυσική εξέλιξη των εργαζομένων σε κανονικές δουλειές και έτσι ωθούνται προς πιο «άμεσες» λύσεις.

Παραδειγματικά, μπορούμε να θυμηθούμε ένα συμβάν που είδαμε τον Μάρτιο. Η αστυνομία στο βόρειο Τόκιο, είχε προχωρήσει στην σύλληψη ενός 21χρονου, που δούλευε part-time σε ένα μαγαζί με έπιπλα, επειδή είχε βάλει φωτιά. Όπως δήλωσε ο ίδιος, στο Fuji TV, το έκανε για να ξαλαφρώσει από το στρες.