Πολλοί δεν γνωρίζουν πως υπάρχει Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης ΛΟΑΤΚΙ ατόμων…

Η Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης “11528-ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ” έχει την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (Αρ. Πρωτ.: 97606/Δ2), και είναι μία δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Μάλιστα, πέρυσι το Μάιο, στο International Ministerial Meeting της UNESCO στο Παρίσι με θέμα “Education Sector Responses to Violence based on Sexual Orientation and Gender Identity/Expression”, το “11528-ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ” παρουσιάστηκε ως καλή πρακτική.

Είναι ζωτικής σημασίας οι άνθρωποι να γνωρίζουν ότι υπάρχει μία υπηρεσία, μέσω της οποίας εχέμυθα και ανώνυμα θα βρουν κατανόηση, στήριξη, κατανόηση και βοήθεια. Συνολικά έχουν δεχτεί περισσότερες από 1000 κλήσεις, ενώ έχουν καταγραφεί 96 διά ζώσης συνεδρίες.

Σημειώστε ακόμη, ότι δυστυχώς, 1 στα 5 περιστατικά αφορούν σε κακοποίηση σωματική, λεκτική, ψυχολογική, με τα πιο βάναυσα περιστατικά να έρχονται από την επαρχία, εκεί όπου οι νέες/νέοι μένουν άστεγοι ή πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας σε συστηματική βάση, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις διορθωτικών βιασμών, εγκλεισμού, ξυλοδαρμού ή των λεγόμενων “θεραπειών αποστροφής” , περιστατικών που δεν καταγγέλλονται εξαιτίας του φόβου ή της ντροπής.

Μερικά χαρακτηριστικά αιτήματα που διαχειριζόνται είναι:

  • «Νιώθω εντελώς μόνος, η μοναξιά μου είναι αφόρητη».
  • «Το μόνο που θέλω είναι ο γιος μου να είναι ευτυχισμένος, αν και ξέρω ότι η ζωή του θα είναι πολύ δύσκολη».
  • «Δεν αντέχω άλλο να ζω μια διπλή και ψεύτικη ζωή».
  • «Πριν το Πάσχα ο γιος μας αποκάλυψε ότι θέλει να γίνει κορίτσι. Δεν ξέρω αν το διαχειριζόμαστε σωστά.»
  • «Η κόρη μου μου είπε ότι είναι λεσβία. Πώς θα το πω στην πεθερά μου, πως θα το πω στη μάνα μου, τι θα πει ο κόσμος».
  • «Θέλω να ζήσω μία χαρούμενη ζωή, όπως όλοι οι άλλοι.»
  • «Πάντα το ήξερα αυτό για το παιδί μου. Τα ενδιαφέροντά της, το στυλ της, τα ρούχα της, όλα ήταν «αγορίστικα» . Πώς να τη βοηθήσω;»
  • «Πώς θα μιλήσω για μένα; Θέλω να με δουν όπως είμαι, ολόκληρη, αλλά φοβάμαι μην τους πληγώσω.»

Η πλειοψηφία των τηλεφωνημάτων (74.5%) αφορά σε νεαρά άτομα ηλικίας έως και 28 ετών. Μαθητές, κορίτσια, αλλά κυρίως αγόρια, μοιράζονται στο τηλέφωνο ιστορίες για το τι συμβαίνει στο σχολείο τους, όπου 8 στα 10 περιστατικά ενδοσχολικού εκφοβισμού έχουν αιτία την ταυτότητα ή την έκφραση φύλου.