Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε η Μαρίζα Ρίζου στον Αντώνη Μποσκοΐτη και την εκπομπή BOSKO στο RISE TV.

Έκανε τα πρώτα της βήματα στη μουσική σκηνή το 2007, κάνοντας live εμφανίσεις και συνεχίζοντας δυναμικά και τα επόμενα χρόνια στο χώρο της jazz και της pop μουσικής, καταφέρνοντας να κερδίσει την καρδιά του κόσμου. Το Φεβρουάριο του 2013 κυκλοφόρησε τον πρώτο της δίσκο με τίτλο «Γλυκό πρωί», που αποτελείται από 8 τραγούδια, γεμάτα κέφι και ρυθμό.

Πώς ξεκίνησε, όμως, η αγάπη της για τη μουσική;

«Από μικρή δεν συμπαθούσα καθόλου τα ωδεία και οι γονείς μου το κατάλαβαν και μου έδωσαν την ευκαιρία να κάνω ιδιαίτερα μαθήματα πιάνου από το Δημοτικό μέχρι το Λύκειο. Δεν συμπαθούσα καθόλου τις κλασικές σπουδές και τα κλασικά τραγούδια. Ήθελα να μάθω πιάνο, απλώς για να συνοδεύω τη φωνή μου και όχι για να γίνω βιρτουόζος. Δύο χρόνια μετά το σχολείο ξεκίνησα μαθήματα φωνητικής, jazz θεωρία και αρμονία, jazz αυτοσχεδιασμού και μετά ήμουν σ’ ένα τρίο φωνών. Δεν θα έλεγα πως έχω κάνει φοβερές σπουδές στη μουσική

Την έχουν στηρίξει οι γονείς της, στην επιλογή της ν’ ακολουθήσει μια καριέρα στη μουσική;

«Οι γονείς μου ήθελαν να ασχοληθώ με τη μουσική ακαδημαϊκά και να έχω σπουδές και τα αντίστοιχα πτυχία. Όταν, όμως, είδαν ότι αυτό δεν συμβαίνει, γιατί μου άρεσε απλώς να τραγουδάω, προσπάθησαν να με στρέψουν προς έναν άλλο δρόμο. Ανησυχούσαν για το μέλλον μου, αλλά ευτυχώς αυτή η περίοδος πέρασε πολύ γρήγορα. Τώρα έχουμε περάσει στο άλλο άκρο, που έρχονται σε κάθε μου live. Ο πατέρας μου, μάλιστα, έχει πάντα στο τέλος πολύ εύστοχες παρατηρήσεις να μου κάνει. Είναι και οι δύο τρομερά υποστηρικτικοί και είμαι πολύ τυχερή!»

Ποιες είναι, όμως, οι προσδοκίες της από κάθε live;

«Εγώ μέσα από τα τραγούδια μου λέω ιστορίες. Το θέμα είναι κάποιες απ’ αυτές, με κάποιο τρόπο, να τις νιώσει κι ο κόσμος. Δηλαδή, κάπου εμείς οι δύο να βρεθούμε. Να μην φύγει από το live, χωρίς να έχει πάρει τίποτα. Το πιο σημαντικό για μένα είναι να μου πει κάποιος, ότι «ήρθε σε επαφή». Αυτό είναι για μένα η ευτυχία μου! Να μπορέσω να σε εμπνεύσω να δεις κάτι δικό σου. Αυτό είναι η ουσία!»

Υπάρχουν τραγούδια, που δεν θα μπορούσε ποτέ να ερμηνεύσει;

«Υπάρχουν τραγούδια, που δεν θα μπορούσα να πω. Δεν θα μπορούσα να τα πω ούτε πλένοντας τα πιάτα. Όπως το «Μαμά, γερνάω». Και όχι επειδή το έχει πει η Τάνια Τσανακλίδου, που είναι η αγαπημένη μου τραγουδίστρια. Δεν πιστεύω, ότι υπάρχουν κομμάτια που δεν πρέπει να τα αγγίζεις. Ο καθένας μπορεί να λέει, ό,τι θέλει και βέβαια να δεχτεί και τις επιπτώσεις της επιλογής του. Άρα, δεν είναι ότι δεν ερμηνεύω αυτό το τραγούδι, γιατί δεν πρέπει να το πω, αλλά γιατί δεν μπορώ να το πω!»

Θα ήταν η ίδια θετική στο να συμμετάσχει στην κριτική επιτροπή ενός μουσικού talent show;

«Η αλήθεια είναι, πως μου πρότειναν να είμαι σε κριτική επιτροπή πέρυσι, αλλά νιώθω λίγο παράξενα με 4 χρόνια εμπειρίας να πω σε έναν άνθρωπο αν έχει όσα χρειάζεται, ενώ δεν ξέρω αν τα έχω εγώ. Αν με έβλεπα σ’ ένα talent show, θα έλεγα «ποια είναι αυτή και από πού κι ως πού θα κρίνει;» Από ‘κει και πέρα, αν στο μέλλον αισθανόμουν σιγουριά και σταθερότητα, μπορεί και να το έκανα σε συγκεκριμένες συνθήκες, αλλά θεωρώ, ότι σ’ αυτά τα shows είναι κάπως βίαια τα πράγματα. Δεν συνάδουν, δηλαδή με τη φυσική ροή των πραγμάτων, στην οποία εγώ πιστεύω. Νομίζω, πως οι διαγωνιζόμενοι έρχονται σε μια απότομη επαφή με τόσο κόσμο, ο οποίος τους μαθαίνει για λάθος λόγους. Δεν του μαθαίνει για τη δισκογραφία και για τα live τους. Και ύστερα είναι πολύ βίαιο, το ότι την επόμενη χρονιά αντικαθίστανται από άλλους και αυτά τα πλάσματα νιώθουν δικαίως σοκαρισμένα και χαμένα. Τα πράγματα δεν πρέπει να γίνονται με βιασύνη. Τα στάδια μέσω των οποίων εξελίσσεται κάποιος, δεν πρέπει να τσαλαπατώνται. Αυτό θα ήταν κάτι επιζήμιο μακροπρόθεσμα.»

Πώς φαντάζεται τον εαυτό της και την καριέρα της, στο άμεσο μέλλον;

«Βρίσκομαι σε μία στιγμή, που αντιδρώ λίγο στην περίπτωση, «προσδοκία» σε σχέση με το οτιδήποτε. Δεν θέλω να το σκέφτομαι. Θέλω να σκέφτομαι τι θα ‘θελα τώρα. Θέλω να αποκτήσω συναισθηματική νοημοσύνη και να είμαι σε καλή επαφή μ’ αυτό που νιώθω, ώστε να μην κάνω κακό στον εαυτό μου.»

Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Μαρίζας Ρίζου, στην εκπομπή BOSKO και τον Αντώνη Μποσκοΐτη:

BOSKO | Μαρίζα Ρίζου