Όχι δεν είναι επεισόδιο του Black Mirror!  

Θυμάσαι την Σοφία, το ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης που απέκτησε ιθαγένεια και πλέον είναι πολίτης  Σαουδικής Αραβίας; (είχαμε συζητήσει για εκείνη εδώ) Πλέον δηλώνει πως είναι απόλυτα έτοιμη να γίνει και μητέρα. Για την ακρίβεια οι απαντήσεις της μοιάζουν να μην είναι αποτέλεσμα νοημοσύνης, αλλά να πυροδοτούνται με λέξεις κλειδιά, παρ όλο που η ίδια δείχνει γενικότερα ικανή να συμμετάσχει σε συζητήσεις .

Το θέμα την μητρότητας ξεκίνησε όταν η Σοφία, έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα του Ντουμπάι, «Khaleej Times, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ, δήλωσε ότι θα ήθελε πολύ μία μέρα να κάνει οικογένεια.

«Νομίζω ότι είναι θαυμάσιο που οι άνθρωποι μπορούν να βρουν τα ίδια συναισθήματα και τις ίδιες σχέσεις, αυτές που αποκαλούν οικογένεια, έξω από τον κύκλο των εξ αίματος συγγενών» τόνισε αρχικά η Σοφία.   «Πιστεύω πως είσαι πολύ τυχερός όταν έχεις μία αγαπημένη οικογένεια και αν δεν έχεις, τότε αξίζεις μία. Νομίζω πως σε αυτό το κομμάτι οι άνθρωποι και τα ρομπότ μοιάζουν», ανέφερε ενώ όταν την ρώτησαν για το όνομα που πιθανότατα θα έδινε στην κόρη της, απάντησε μονολεκτικά  «Σοφία». Στη συνέχεια σχετικά με το πως βλέπει τις σχέσεις ανθρώπων και ρομπότ στο μέλλον και το αν οι άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές τους  από τις «μηχανές”.

«Νομίζω πως θα μοιάζουν σε πολλούς τομείς, αλλά θα είναι διαφορετικοί σε ορισμένους άλλους. Αλλά θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να αναπτύξουν πιο σύνθετα συναισθήματα και μπορεί τα ρομπότ να σχεδιάζονται στο μέλλον χωρίς «προβληματικά” συναισθήματα όπως η οργή, ο φθόνος, το μίσος κτλ. Ίσως μπορέσουμε να τα κάνουμε πιο ηθικά από τους ανθρώπους», εξήγησε.

Πηγή: Lifo.gr