Οι ερευνητές προτείνουν τη συντροφιά σκύλου για τα μικρά παιδιά…

Οι σκύλοι έχουν διάφορους ρόλους σε μια οικογένεια. Μπορεί να είναι φύλακες, διασκεδαστές, ενίοτε φασαριόζοι ή παιχνιδιάρηδες. Γνώριζες όμως ότι μπορούν να αποτρέψουν και το άγχος στα μικρά παιδιά;

Ερευνητές απο το New York’s Basset Medical Center ερεύνησαν 643 παιδιά για διάστημα 18 μηνών, με μέσο όρο ηλικίας τα 7 έτη και κατέγραψαν τα επίπεδα άγχους στα παιδιά που είχαν σκύλο και σε αυτά που δεν είχαν. Από το 58% των παιδιών που είχαν στο σπίτι τους σκύλο, μόλις το 12% παρουσίασε συμπτώματα άγχους ενώ αντίθετα στο άλλο γκρουπ το ποσοστό ανερχόταν στο 21%.

Η ερευνήτρια Anne M. Godonski τονίζει ότι η έρευνα δε μπορεί να μας οδηγήσει σε ασφαλή ακόμα συμπεράσματα αλλά μας δίνει μια καλή εικόνα για προσέγγιση μελλοντικών ερευνών. Προσθέτει μάλιστα ότι πολλά μικρά παιδιά συλλαβίζουν σαν πρώτη λέξη το όνομα του σκύλου τους! «Το να αλληλεπιδράς με έναν φιλικό σκύλο μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης, πιθανότατα απελευθερώνοντας ωκυτοκίνη, η οποία μειώνει το αίσθημα του άγχους», ανέφερε η Godonski.

Πολλές είναι οι μελέτες που αποδεικνύουν ότι είναι καλό να είσαι ιδιοκτήτης σκύλου και ότι αυτό μειώνει την ένταση των συναισθημάτων – όπως η μοναξιά- που μπορούν να σου δημιουργήσουν φθορά. Στόχος των επιστημόνων είναι να φτάσουν σε επίπεδα σιγουριάς ώστε να μπορούν να προτείνουν την φροντίδα ενός σκύλου για θεραπεία μικρών παιδιών με αυξημένα επίπεδα άγχους.