Μοιράζει λεφτάκια το κράτος, όχι αστεία!

Με «τζακπότ» θα κλείσει η λοταρία στο τέλους του χρόνου για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές των καταναλωτών. Χρηματικά έπαθλα 1.000 ευρώ σε 10.000 νικητές θα μοιράσει η λοταρία του Υπουργείου Οικονομικών που προγραμματίζεται για το τέλος του χρόνο.

 Σε αυτή την μεγάλη κλήρωση, ωστόσο, δεν θα μπουν μόνο ηλεκτρονικές συναλλαγές του τελευταίου μήνα, αλλά όσες πραγματοποιήθηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο, καθώς και οι συναλλαγές του περασμένου Νοεμβρίου. Ουσιαστικά το ποσό που θα μοιραστεί στην κλήρωση του Δεκεμβρίου είναι 10.000.000 ευρώ, δηλαδή 1.000.000 για τον Δεκέμβριο και 9.000.000 για το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου που δεν διεξήχθησαν οι προηγούμενες κληρώσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατία». Στην κλήρωση συμμετέχουν μόνο αποδείξεις από συναλλαγές που έχουν γίνει με κάρτες, πιστωτικές ή χρεωστικές ή μέσω web banking. Την περίοδο αυτή «φορτώνονται» οι συναλλαγές αυτές από τις τράπεζες στο TAXISnet και λίγες ημέρες πριν από την κλήρωση οι πολίτες θα μπορούν να δουν το πλήθος των λαχνών που τους αντιστοιχούν στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Το υπουργείο Οικονομικών, όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ, ευελπιστεί μέσα από την όλη διαδικασία που γίνεται αυτόματα και χωρίς οι πολίτες να κάνουν κάτι σύνθετο να περιορίσει σημαντικά τη φοροδιαφυγή που σημειώνεται ιδιαίτερα σε καθημερινές συναλλαγές, όπως για παράδειγμα στην παροχή υπηρεσιών από διάφορες κατηγορίες επαγγελματιών, ή στη μη έκδοση αποδείξεων από καταστήματα κ.τ.λ. Σε ειδική εφαρμογή στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) μπορεί ο καθένας να βρει το πλήθος των λαχνών που αντιστοιχούν σε κάθε φορολογούμενο. Για την πρόσβαση στην εν λόγω εφαρμογή απαιτούνται οι κωδικοί Taxisnet (που χρησιμοποιούνται για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων). Τα 1.000 ευρώ που προκύπτουν από την κλήρωση είναι ακατάσχετα, αφορολόγητα, δεν αποτελούν εισόδημα και δεν υπόκεινται σε καμία κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου. Για αξία συνολικών συναλλαγών έως 100 ευρώ αντιστοιχούν 100 λαχνοί, για 500 ευρώ 300 λαχνοί, για 1.000 ευρώ 467 λαχνοί, για 2.000 ευρώ 717 λαχνοί.

πηγή: in.gr, newsbomb.gr