Ή σκάνδαλο χωρίς λόγο;

Το σκάνδαλο με τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις στο Χόλιγουντ, το οποίο έχει επεκταθεί και σε άλλους χώρους, πολιτικούς και κοινωνικούς, φαίνεται ότι έχει φτάσει το όριο της υστερίας. Ενοχλημένοι πολίτες συγκεντρώνουν υπογραφές ζητώντας από το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης (MoMA) να αποσύρει από τη συλλογή του και την έκθεσή του το έργο «Η Τερέζ ονειρεύεται» (Thérèse Dreaming, 1938) του Μπαλτασάρ Κλοσόφσκι ή Μπαλτίς, καλλιτέχνη της δεκαετίας του 1930, που συνήθιζε να ζωγραφίζει γυναικεία γυμνά και θέματα ερωτικού περιεχομένου.

Στον πίνακα το κορίτσι απεικονίζεται να ονειροπολεί καθισμένο με τρόπο ώστε να φαίνεται το εσώρουχό του και οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες υποστηρίζουν ότι είναι σεξουαλικά υπαινικτικός. Μάλιστα, η συγγραφέας του κειμένου που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο για να συγκεντρωθούν οι υπογραφές λέει ότι ο πίνακας του Μπαλτίς μπορεί να αντικατασταθεί από τον πίνακα μιας γυναίκας καλλιτέχνιδας της ίδιας περιόδου. Η Μία Μέριλ, η συντάκτρια του κειμένου, αναφέρει ότι «Δεδομένου του κλίματος σχετικά με τις σεξουαλικές επιθέσεις και τις καταγγελίες που έρχονται στο φως κάθε μέρα, το μουσείο εμφανίζει την ηδονοβλεψία και την αντιμετώπιση των παιδιών ως αντικείμενα σαν κάτι ρομαντικό».

Απαντώντας στο αίτημα για απόσυρση του έργου, ο εκπρόσωπος του MoMA είπε ότι ο πίνακας δεν αποσύρεται, αλλά προσφέρει μια ευκαιρία για σκέψη πάνω στον σύγχρονο πολιτισμό:

«Εποχές σαν τη σημερινή προσφέρουν την ευκαιρία να γίνει διάλογος και οι τέχνες είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέσα που έχουμε για να αντικατοπτρίσουμε τόσο το παρελθόν όσο και το παρόν, αλλά και να ενθαρρύνουμε την εξέλιξη της υπάρχουσας κουλτούρας, μέσα από την ενημέρωση και τον σεβασμό της καλλιτεχνικής έκφρασης», τόνισε.

Πηγή: efsyn.gr