Ο πόθος μου να αναζητώ ακατάπαυστα καινούργια μουσική, με έφερε αντιμέτωπο με ένα πανέμορφο σύνολο ανθρώπων που γεμίζουν απλόχερα την ζωή μας με ευχάριστους ρυθμούς.

Τα τελευταία πέντε με έξι χρόνια επενδύω αρκετό, θα ‘λεγα, χρόνο στην ανακάλυψη καινούργιας μουσικής. Ίσως στην περίπτωση μου αυτό να λειτουργεί ως κατασταλτικό για να γίνει υποφερτή η αναμονή για τον πολυπόθητο νέο δίσκο των Tool… Όπως και να ‘χει το αποτέλεσμα είναι ένα «music, can never be enough». Στην παρούσα φάση, ταλαντεύομαι ανάμεσα σε ακούσματα που απαρτίζονται από παλαιότερους ήχους, και προέρχονται από «αρχαίους λαούς(;)». Αγαπάω οποιοδήποτε είδος progressive μουσικής (κυρίως rock/metal), οπότε οι μουσικές που προσφέρουν μια ατμοσφαιρική αίσθηση, μου είναι αρκετά οικείες. Από Παγανιστική folk μουσική μέχρι μεσαιωνική, ότι και να μου βάλεις να ακούσω θα περάσω αρκετές ώρες με αυτό προτού το απορρίψω ή δηλώσω λάτρης. (spoiler: συνήθως συμβαίνει το δεύτερο)

Στην αναζήτηση όμως αυτών των ακουσμάτων μου είχε γεννηθεί η απορία αν υπάρχουν πιο εξειδικευμένα φεστιβάλ για κάτι τέτοιο, στην Αθήνα. Βρήκα απαντήσεις και μία εξ’ αυτών ήταν το Φεστιβάλ Κέλτικης Μουσικής που διοργανώνει ο κινηματογράφος ΤΡΙΑΝΟΝ. Καθώς χάζευα τα ονόματα που έχουν εμφανιστεί σε αυτό το φεστιβάλ, έπεσα πάνω σε ένα ιδιαίτερο γκρουπάκι. Το όνομα τους, που μου τράβηξε την προσοχή άμεσα, είναι Noriana. Οι Noriana είναι ουσιαστικά μια τετράδα γυναικών που φροντίζουν να κάνουν πραγματικότητα το πνευματικό ταξίδι σε μια κουλτούρα που είναι ευρέως γνωστή για τους Κέλτες. Πιο συγκεκριμένα, οι Noriana μας ταξιδεύουν στην Ιρλανδική μουσική παράδοση με διάφορους Ιρλανδικούς χορούς όπως Jig και Polca και με τραγούδια που εξιστορούνται διάφορες ιστορίες.

Αυτό που τις κάνει να ξεχωρίζουν όμως είναι το γεγονός πως «προσεγγίζουν διαφορετικά» την έννοια της Ιρλανδικής μουσικής. Χρησιμοποιούν ποικιλία οργάνων, «φιλτράρουν» τις μελωδίες και παραδίδουν προς το κοινό κάτι πανέμορφο. Μάλιστα, όπως έχουν αναφέρει στο παρελθόν, η Ιρλανδική μουσική κουλτούρα έχει κατά κάποιο τρόπο κοινά στοιχεία με την μουσική της Ελληνικής.

Με το πέρασμα του καιρού, ο κόσμος δείχνει να τις αγαπάει όλο και περισσότερο. Το κοινό της Ιρλανδικής (και όχι μόνο) κουλτούρας, στην Ελλάδα φαίνεται πως πληθαίνει και είναι σε μεγάλο βαθμό ενήμερο και μορφωμένο. Βλέπουμε άλλωστε πως «γιορτές» όπως η St. Patrick’s Day έχουν γίνει θεσμός και στην χώρα μας.

Στην επίσημη σελίδα τους μπορείτε να μάθετε για τις εμφανίσεις των κοριτσιών, καθώς και να βρείτε υλικό (βίντεο και φωτογραφίες). «Δώδεκα πόντοι» για τα κορίτσια και αμέτρητη αγάπη προς τις μελωδίες που μας χαρίζουν.