Η εξαιρετικά σπάνια πάθηση που προκαλεί αλλαγή προφοράς

Η Μισέλ Μάγιερς έπεσε να κοιμηθεί έχοντας τρομερό πονοκέφαλο και το πρωί, όταν ξύπνησε, συνειδητοποίησε ότι μιλούσε με… άψογη βρετανική προφορά. Το περιστατικό συνέβη το 2015, ωστόσο η προφορά της Μάγιερς δεν έχει επανέλθει. Το αξιοπερίεργο είναι ότι στο παρελθόν είχε συμβεί στην ίδια γυναίκα να ξυπνήσει και να μιλάει με ιρλανδική ή με αυστραλιανή προφορά, αλλά και τις δύο προηγούμενες φορές η αλλαγή της προφοράς είχε διαρκέσει μόνο για μια εβδομάδα.

Η Μισέλ Μάγιερς, μητέρα επτά παιδιών, έχει διαγνωσθεί με μία εξαιρετικά σπάνια πάθηση, το λεγόμενο «σύνδρομο ξένης προφοράς», μια διαταραχή στην οποία ένας άνθρωπος ξαφνικά αποκτά ξενική προφορά. Το σύνδρομο, που είναι σπάνιο (μόνο 60 περίπου περιστατικά αναφέρθηκαν επισήμως τον 20ό αιώνα) συνήθως συμβαίνει μετά από εγκεφαλικό ή τραύμα στο κεφάλι. Μιλώντας στον Independent η Μάγιερς δήλωσε ότι δεν είναι βέβαιο ότι έπαθε εγκεφαλικό ή κάποιο τραύμα στο κεφάλι.

Υπάρχουν πάντως ακόμη πιο παράξενες περιπτώσεις, όπως μια άλλη Αμερικάνα, που το 2010, όταν έπεσε από τις σκάλες, άρχισε να μιλά αγγλικά με… ρωσική προφορά.

Πηγή: efsyn.gr