Μία αντι-επαγγελματική, τραγική και άκρως επικίνδυνη κίνηση του Romano Fenati, ίσως του κοστίσει μελλοντικά την καριέρα του.

Όταν είσαι «διάσημος» σε αυτήν την ζωή, είναι λογικό με το παραμικρό «λάθος», να πέφτουν πάνω σου τα δημοσιογραφικά φώτα. Στην προκειμένη όμως δεν πρόκειται για μία απλά λάθος κίνηση, αλλά για την κατάρριψη της έννοιας «ευ αγωνίζεσθαι»… στο μέγιστο. Ο Romano Fenati τραβάει για μία ακόμη φορά την προσοχή και βάζει σε κίνδυνο την καριέρα του, για ένα καπρίτσιο της στιγμής.

Το σκηνικό έχει ως εξής: Ο Fenati ανταγωνίζεται τον Stefano Manzi, σε μία μάχη για την 12η θέση. Σε κάποια φάση υπήρξε επαφή μεταξύ τους και βγήκαν εκτός πίστας και οι δύο, χάνοντας αρκετές θέσεις.

Σε τέτοιες στιγμές είναι αρκετά λογικό να υπάρξουν νεύρα, ειδικά όταν δεν ευθύνεσαι ο ίδιος για κάποια στραβή που μπορεί να κοστίσει πόντους. Συνήθως όμως, οι περισσότεροι οδηγοί εκδηλώνουν την δυσαρέσκεια τους μετά τον αγώνα δημιουργώντας ένα προσωρινό «beef», χωρίς να απειλείται η σωματική ακεραιότητα κάποιου ανταγωνιστή.

Ξανά μπαίνοντας στον αγώνα, οι δύο οδηγοί «πολεμούσαν» για να παραμείνουν όσο ψηλότερα μπορούσαν. Τότε, ο Fenati βρίσκει την ευκαιρία να τοποθετήσει τον εαυτό του δίπλα στον Manzi και σε μία στιγμή ηλιθιότητας απλώνει το χέρι του και πατάει το μπροστινό φρένο της μηχανής του Manzi. Ο Manzi, αν και έχασε την ισορροπία του, ανέκτησε τον έλεγχο της μηχανής αλλά μετά από λίγο έπεσε. Εκείνη την στιγμή ο Fenati «μαυρίστηκε» (black flag) και αποκλείστηκε.

Μετά από μία τέτοια κίνηση, θα περίμενε κανείς πως ο Fenati δεν θα ξανά έβλεπε την αγωνιστική άσφαλτο με την ιδιότητα του επαγγελματία οδηγού. Δυστυχώς, ο Fenati χρεώθηκε ποινή μόνο για δύο αγώνες, και λέω δυστυχώς γιατί δεν ήταν απλά μια κίνηση εν βρασμώ ψυχής ούτε κάποιο ακούσιο ατύχημα. Για όσους παρακολουθούν MotoGP, το όνομα Romano Fenati έχει ξανά πέσει στην αντίληψη τους και όχι για καλό. Ο Fenati είναι γνωστός για το πόσο θερμοκέφαλος είναι και πόσο εύκολα αφήνει τα νεύρα του να μιλήσουν αντί για την λογική. Εξαιτίας της συμπεριφοράς του, είχε φάει «παπούτσι» από την Sky VR46, του Valentino Rossi. Επικείμενο πως ο Fenati δεν θα παραμείνει για πολύ καιρό στην διοργάνωση μιας και γίνονται επικλήσεις από άλλους οδηγούς και από τα media ώστε να τεθεί εκτός ενεργού δράσης. Ευελπιστώ πως δεν θα υπάρξουν σοβαροί τραυματισμοί μέχρι να γίνει κάτι τέτοιο, αν όντως γίνει.

[Update]

Η Marinelli Snipers, η ομάδα την οποία αντιπροσώπευε ο Fenati, προχώρησαν σε ανακοίνωση η οποία δηλώνει πως και επίσημα πλέον ο Fenati έχει αποδεσμευτεί εξαιτίας της επικίνδυνης συμπεριφοράς του στην άσφαλτο.

«Επίσημα πλέον μπορούμε να ανακοινώσουμε πως η Marinelli Snipers θα τερματίσει το συμβόλαιο του Romano Fenati, για την αντι-αθλητική και επικίνδυνη συμπεριφορά που υπέδειξε. Με μεγάλη λύπη, αναγνωρίζουμε πως αυτή η κίνηση ήταν ανεύθυνη και έθεσε σε κίνδυνο την ζωή ενός οδηγού και δυστυχώς μία συγνώμη δεν αρκεί. Έτσι, ο Fenati δεν θα αποτελεί μέλος της ομάδας από εδώ και στο εξής. Η ομάδα, η Marinelli Cucine, η Rivacold & όλοι οι σπόνσορες και άνθρωποι που τον στήριξαν, εξίσου απολογούνται προς τους οπαδούς του πρωταθλήματος.»

Ο Fenati δημοσίευσε το εξής:

«Θέλω να απολογηθώ σε όσους πίστεψαν σε εμένα και όσους ένιωσαν προδομένοι από αυτήν την πράξη. Οι εικόνες που βγήκαν προς τα έξω, τόσο της προσωπικότητας μου όσο και του αθλήματος, ήταν τραγικές. Δεν είμαι έτσι και όποιος με γνωρίζει προσωπικά το ξέρει. Είναι αλήθεια πως είμαι παρορμητικός, αλλά οι προθέσεις μου δεν ήταν να βλάψω κάποιον οδηγό σαν εμένα. Ήθελα να καταλάβει πως ότι έκανε προηγουμένως, ήταν επικίνδυνο και πως θα μπορούσε να είχε γίνει εξίσου λάθος από μεριάς μου. Δεν προσπαθώ να δικαιολογηθώ, ξέρω πως ότι έκανα δεν δικαιολογείτε, απλά θέλω να απολογηθώ. Πλέον, θα έχω τον χρόνο να αναλογιστώ και να καθαρίσει το κεφάλι μου.»

Η συγκεκριμένη πράξη του Fenati, τον φέρνει αντιμέτωπο με κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας. Παράλληλα, η MV Agusta ακύρωσε την συμφωνία που είχε πράξει με τον Fenati για την κατηγορία Moto2, για το επόμενο έτος. Όλα αυτά, είναι μία καλή ευκαιρία για να περαστεί το μήνυμα προς τους «διάσημους» αθλητές (και όχι μόνο) πως δεν είναι απροσπέλαστοι από τον νόμο.