Αισιόδοξα τα μηνύματα από τον πρώτο μήνα εφαρμογής

Με τους 6 στους 10 έλληνες να δηλώνουν ότι θα πάψουν να χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες και μόνο το 11% να δηλώνει ότι θα συνεχίζει να πληρώνει για την σακούλα του σουπερμάρκετ αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από τον πρώτο μήνα εφαρμογής του νέου μέτρου με στόχο να μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας.

Ενδεικτικό είναι ότι στο 80% έφτασε η μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας στα σουπερμάρκετ με τα στοιχεία να δείχνουν αύξηση της χρήσης στις πωλήσεις τσαντών πολλαπλών χρήσεων που ξεπερνά το 5.000%. Το ποσοστό αυτό αντιπροσωπεύει πρακτικά 2,5-3 εκατ. νέες τσάντες πολλαπλών χρήσεων στην αγορά , γεγονός που σημαίνει ότι πάνω από 2 στα 3 νοικοκυριά επιλέγουν τη λύση αυτή για τις αγορές τους, έναντι της πληρωμής για πλαστική σακούλα μίας χρήσης.

Εκτεταμένη είναι η εφαρμογή του μέτρου στο λιανεμπόριο τροφίμων (π.χ. αρτοποιία, κρεοπωλεία) και ειδικά στις οργανωμένες αλυσίδες καταστημάτων. Σε άλλους κλάδους όμως όπως το λιανεμπόριο ένδυσης και υπόδησης παρατηρείται αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας από άλλου τύπου σακούλες όπως χάρτινες ή πάνινες. Ωστόσο μικρή εφαρμογή του μέτρου υπάρχει στον κλάδο της εστίασης και στην επαρχία. Έτσι εκτιμάται ότι η συνολική μείωση στην πλαστικής σακούλα τον Ιανουάριο 2018 σε σχέση με τον Ιανουάριο 2017 είναι μικρότερη είναι της τάξης 65%-70%. Από τις μετρήσεις αυτές και στο βέλτιστο σενάριο της μείωσης και 70% σημαίνει ότι η κατανάλωση θα φτάσει περίπου τις 110 σακούλες ανά κάτοικο ανά έτος.