Αυτό είναι TO λειτούργημα της εκπαίδευσης…!

Το μικρό νησάκι των Αρκιών που βρίσκεται στο Αιγαίο, είναι σίγουρο πως η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αγνοεί την ύπαρξή του. Κι όμως, αυτό το νησί που μοιάζει περισσότερο με μια μικρή κουκκίδα στον χάρτη και αποτελείται μόνο από 44 κατοίκους , καταφέρνει να κρατά ζωντανή τη ζωή της περιοχής του.

Το μοναδικό σχολείο του νησιού, άνοιξε, μάλιστα, με μόλις έναν μαθητή και μία δασκάλα. Και μπορεί αγιασμός να μην έγινε, αφού παπάς δεν υπάρχει στο νησί, όμως το κουδούνι χτύπησε κανονικά όπως σε όλα τα σχολεία της χώρας. Εκεί βρισκόταν μόνο ο Χρήστος, μαθητής της Τρίτης τάξης, και η νέα του δασκάλα που έφθασε στο νησί με την βάρκα της, από τους Λειψούς, για να αναλάβει τα καθήκοντα της έχοντας μαζί της όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για την λειτουργία του σχολείου και για την διαμονή της στο νησί.

«Ήταν το όνειρο μου να αναλάβω δασκάλα στους Αρκιούς και είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένη που έρχομαι στο νησί» δηλώνει η δασκάλα Μαρία-Φαίδρα Τσιαλέρα μια Θεσσαλονικιά, η οποία έχει πολιτογραφηθεί Δωδεκανήσια αφού βρίσκεται και διδάσκει στα σχολεία των νησιών για 17 χρόνια (13 χρόνια στη Λέρο και 4 στους Λειψούς).

«Το 2007, όταν ήμουν δασκάλα στη Λέρο είχα μία μαθήτρια από τους Αρκιούς και μαθαίνοντας τότε για το νησί και για τον αγώνα επιβίωσης που έδιναν -και δίνουν- οι κάτοικοί του ήθελα από τότε να έρθω» τονίζει η κ. Τσιαλέρα που επιτέλους το κατάφερε. Είμαι η μοναδική μόνιμη εκπαιδευτικός που διορίζομαι στους Αρκιούς, διευκρινίζει, επισημαίνοντας, ότι μπορούσε να διοριστεί σε όποιο σχολείο ήθελε, αλλά το δημοτικό σχολείο των Αρκιών, ήταν στην αίτηση της, η μόνη επιλογή.

Πιθανόν εκτός του μοναδικού μαθητή της στα θρανία να βρίσκεται και ο αδελφός του, που έχει τελειώσει το δημοτικό πριν από δύο χρόνια αλλά δεν κατάφερε να πάει στο γυμνάσιο της Πάτμου παρότι τον προετοίμαζε για αυτό από πέρσι η δασκάλα που υπήρχε.

«Είμαι συνειδητοποιημένη για το τι θα αντιμετωπίσω και θα κάνω κάθε προσπάθεια για να λειτουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερα το σχολείο» τονίζει η κ. Τσιαλέρα, που δεν κρύβει την πρόθεση της να αποτελέσει το σχολείο σημείο αναφοράς για την εκπαιδευτική κοινότητα. Ήδη έχει δρομολογήσει λύσεις σε σειρά προβλημάτων που αφορούν τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης, σε προβλήματα του κτιρίου, στην επικοινωνία και άλλα.

Το πιο σημαντικό είναι να μπορέσει το σχολείο να συνεχίσει τη λειτουργία του και αυτό φυσικά θα είναι εφικτό μόνο αν υπάρχουν μαθητές. Στο νησί εκτός του Χρήστου, υπάρχει μόνο ένα ακόμα παιδί, που θα μπορέσει να πάει στο σχολείο σε τρία χρόνια και όλοι ευελπιστούν ότι η οικογένεια του θα παραμείνει στο νησί και δεν θα χρειαστεί να μεταβεί σε άλλη περιοχή.

Τέτοιες περιπτώσεις δείχνουν ότι η διδασκαλία είναι λειτούργημα!

Πηγή: www.alfavita.gr