Συμβολικά σχέδια του τόπου μας τυπωμένα & φορεμένα με… στυλ!

Η γενιά μας έχει ιδέες και όνειρα για τον τόπο αυτό που ζούμε. Δεν είναι όλοι οι νέοι άνθρωποι με την καραμέλα «Θα φύγω έξω!«, όχι. Η Ξένια Βανικιώτη ή αλλιώς Ode to socks, δεν ξύπνησε μια μέρα και είπε θα φτιάξω κάλτσες γιατί μου αρέσουν. Έχει ζήσει, όπως ο καθένας μας, στιγμές που την έκαναν να θέλει να πει στον κόσμο την δική της ιστορία. Οι ιστορίες του ναύτη, της γοργόνας ή του πάτερ, που όλοι μας λίγο πολύ έχουμε είτε ακούσει, είτε ζήσει δίπλα στους παππούδες μας, και που μοιράζεται μαζί μας μέσω του brand της είναι μόνο η αρχή ώστε να αναβιώσουμε και πάλι μερικά, όμορφα, ξεχασμένα πράγματα της παλιάς καλής Ελλάδας. Γιατί τελικά αγάπη δεν είναι να κάνεις αυτό που φαντάστηκες μικρός πως μια μέρα θα είναι η δουλειά σου;

– Πως ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με το χώρο της μόδας; Πόσο μάλλον το να σχεδιάζεις κάλτσες, μιας και δεν γνωρίζουμε πολλούς που να το κάνουν.

Είχα από πολύ μικρή κόλλημα με τις κάλτσες, κυρίως λόγω του πατέρα μου που φορούσε κάλτσες Πουρνάρα, θυμάμαι δηλαδή να φοράω διαφορετικά σχέδια και χρώματα. Για αρχή να πούμε πως έχω πτυχίο στην Γεωπονική, έπειτα ασχολήθηκα με τη μόδα (styling), όμως πάντα κάτι μου έλειπε. Ήθελα να ασχοληθώ με κάτι διαφορετικό, όχι πάλι με ρούχα. Kάποια στιγμή κάνοντας κάποια σεμινάρια επιχειρηματικότητας κάπως έτσι μου ήρθε η ιδέα!

– Μια πανέμορφη φωτογράφηση ήταν η αφορμή να σε προσέξω: Πως σου ήρθε η ιδέα να κάνεις κάτι τόσο διαφορετικό; Kονσεπτικά πάντα. Είχες στο μυαλό σου κάτι συγκεκριμένο;

Η κάλτσα ούτως ή άλλος είναι ένα κουλό προϊόν οπότε δεν θα μπορούσα να κάνω μια συμβατική φωτογράφηση. Εάν κάποιος θα μπορούσε να ταιριάξει με αυτό που είχα στο μυαλό μου αυτή ήταν μόνο η Έφη Γούση, λατρεύω την αισθητική της και έχει αυτό το διαφορετικό που βρίσκω στην ματιά της. Άρα πώς θα μπορούσα να βγάλω προς τα έξω αυτό το ιδιαίτερο προϊόν; Παίρνοντας μια ιδιαίτερη φωτογράφο. Είχα στο μυαλό μου ότι θέλω να συνεργαστώ με την Έφη γιατί ήμουν σίγουρη από την αρχή ότι θα μου βγάλει, χωρίς να της πω τίποτα, αυτό που έχω στο μυαλό μου.

– Ποια ήταν η πηγή έμπνευσής σου;

Οι κάλτσες παράγονται, σχεδιάζονται, ράβονται στην Ελλάδα από ελληνικό βαμβάκι, οπότε όλο το brand θέλαμε να είναι καθαρά ελληνικό, δεν ήθελα να τις φτιάξω έξω, και η έμπνευσή μου ήταν καθαρά από το ελληνικό στοιχείο, ενώ τα περισσότερα σχέδια μου τα έδωσε η Ελληνίδα ζωγράφος Μίνα Γερασκλή. Ήθελα να απευθυνθώ στον τουρισμό, μέσω του σχεδίου, αλλά με όμορφη αισθητική.

– Βλέπουμε πως υπάρχει γενικότερα μια τάση ως προς το αρχαιοελληνικό σχέδιο από πολλούς Έλληνες σχεδιαστές, ποια η άποψή σου;

Βγαίνουν συνεχώς νέοι δημιουργικοί άνθρωποι, νέοι σχεδιαστές και στο χώρο της μόδας και της αρχιτεκτονικής. Σίγουρα ανεβάζουν πάρα πολύ το level του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

– Τι σημαίνει για εσένα Ode to Socks;

Το προϊόν είναι εμπνευσμένο από την Ελλάδα, από το τι σημαίνει σπίτι για τον καθένα μας, τι είναι η πατρίδα. Ερωτήματα όπως το τι είναι η αγάπη για τον καθένα μας. Πέρα από ένα ωραίο προϊόν, θα πρέπει να έχει και κάτι να σου πει, τουλάχιστον εγώ θα ήθελα να τον προβληματίσω, να του περάσω ένα μήνυμα, να αγγίξω κάτι μέσα του. Πλέον, όμως, εκτός από κάλτσες σχεδιάζω τσάντες, πουκάμισα και t-shirts, όλα όμως δοσμένα σαν μια ιστορία: Όλα έχουν τους ίδιους ήρωες πάνω, αναφέρονται στις ίδιες έννοιες, από πίσω κρύβονται οι ίδιες ιστορίες. Μέσα από την καρδιά μου θέλω να μεταδώσω κάποιο μήνυμα, εάν μπορώ.

– Τελικά, εσύ κοιμάσαι με κάλτσες;

Τον χειμώνα δεν τις βγάζω από πάνω μου! Αλλά κάποια στιγμή, το βράδυ, κάπου βρίσκονται πεταμένες σε μιαν άκρη του κρεβατιού…