Αρκετοί θαυμαστές του προσπάθησαν να μιμηθούν την περίφημη κίνηση…

Μια ομάδα νευροχειρούργων μελέτησε και ανέλυσε με κάθε λεπτομέρεια μίας από τις πιο διάσημες κινήσεις του σπουδαίου pop star καλλιτέχνη Michael Jackson από το μακρινό 1987 και το φοβερό βιντεοκλίπ του Smooth Criminal. Ο Μαντζούλ Τριπάτι και οι συνεργάτες του στο Ερευνητικό Ιατρικό Κέντρο του Τσαντιγκάρ της Ινδίας δηλώνουν «Οι πιο καλά εκπαιδευμένοι χορευτές με πολύ δυνατό κορμό μπορούν να φθάσουν το ανώτερο μεταξύ 25 και 30 μοιρών. Ο Michael Jackson έφτασε στις 45 μοίρες αψηφώντας τη βαρύτητα».

Ο Michael Jackson γέρνει από τον αστράγαλό σου σε γωνία σχεδόν 45 μοιρών, ενώ κρατά το σώμα του ολόισιο. Οι ερευνητές κατέληξαν στο επιστημονικό συμπέρασμα ότι η κίνηση αυτή ήταν μία ψευδαίσθηση.

Πώς το έκανε;

Εάν κάποιος προσπαθήσει να αντιγράψει την κίνηση από το Smooth Criminal θα παρατηρήσει ότι η επιβάρυνση από το λύγισμα που απαιτείται μεταφέρεται στους αχίλλειους τένοντες του κάθε αστραγάλου και όχι στους μύες της σπονδυλικής στήλης. «Αυτό επιτρέπει πολύ περιορισμένο βαθμό λυγίσματος, ακόμη και για κάποιον που έχει τις αθλητικές ικανότητες του Michael Jackson» εξηγεί ο Τριπάτι για να προσθέσει ότι οι επιπλέον μοίρες προήλθαν από ειδικά σχεδιασμένο παπούτσι.

Το ειδικό παπούτσι είχε, ουσιαστικά, έναν έξυπνο μηχανισμό με καρφί στη φτέρνα, το οποίο επέτρεπε στον χορευτή να σκύψει μπροστά για να πραγματοποιήσει την εντυπωσιακή αυτή κίνηση. Οι ερευνητές, πάντως, σημειώνουν ότι ακόμη και με ειδικά σχεδιασμένο παπούτσι η κίνηση αυτή παραμένει εξαιρετικά δύσκολη και πρέπει να δοθούν τα απαραίτητα εύσημα στο μεγάλο ταλέντο και την αθλητικότητα του Michael Jackson.

Τέλος, ο δρ. Τριπάτι προειδοποιεί «Αρκετοί θαυμαστές του MJ, συμπεριλαμβανομένων και των συγγραφέων της μελέτης, προσπάθησαν να μιμηθούν την περίφημη κίνηση βάζοντας τους εαυτούς τους σε πραγματικό κίνδυνο. Οι πιθανότητες σοβαρού τραυματισμού στους αστραγάλους είναι αρκετές. Απαιτούνται πολύ δυνατοί μυς στη σπονδυλική στήλη και στον αστράγαλο. Δεν είναι ένα απλό τρικ».