Ελλάδα, η χώρα που αρκεί μια δυνατή βροχή για να θρηνήσουμε νεκρούς

Διαβάζουμε:

15 νεκροί κι ένας αγνοοούμενος είναι ο μέχρι τώρα τραγικός απολογισμός από τις φονικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική. Μάλιστα, δύο από τα θύματα είχαν παρασυρθεί από τη δύναμη του νερού και είχαν καταλήξει στη θάλασσα, όπου εντοπίσθηκαν από το Λιμενικό. Νωρίτερα, τα σωστικά συνεργεία της Πυροσβεστικής είχαν καταφέρει να προσεγγίσουν δύο ανθρώπους, που τελικά διαπιστώθηκε ότι ήταν ήδη νεκροί. Ηδη οι νεκροί από τη θεομηνία είναι επιβεβαιωμένα 15, ενώ πολλοί  είναι και οι τραυματίες που έχουν διακομισθεί στο  Νοσοκομείο.

Μια πλημμύρα λοιπόν, προξένησε βιβλικές καταστροφές και έχει ως απολογισμό μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 7 νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Γιατί όμως – αν και ήταν γνωστό ότι από την αρχή της εβδομάδας θα υπήρχε επιδείνωση του καιρού, δεν υπήρξε καμία πρόληψη από τον κρατικό μηχανισμό, ώστε να ενημερωθούν έγκαιρα οι πολίτες και ενδεχομένως να καθαριστούν κάποια ρέματα και φρεάτια; Μήπως για μια ακόμα φορά αφεθήκαμε στις τύχες του «Στρατηγού Ανέμου», όπως είχε πει πριν από 10 χρόνια ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βύρων Πολύδωρας;

Είναι βέβαιο πως οι βροχές στη χώρα μας είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, που όμως όταν συμβαίνει, εκτυλίσσεται με τρόπο ακραίο και ιδιαίτερα έντονο. Όμως οι εικόνες από τη σημερινή θεομηνία, αποδεικνύουν πώς ο κρατικός μηχανισμός αντιμετώπισε τις καιρικές συνθήκες, περίπου μοιρολατρικά, περίπου σαν να βρίσκεται σε  τραγούδι του Αντύπα.  Ελπίζουμε η καταιγίδα να παραμείνει ξαφνική όπως στο τραγούδι. Και να μην γίνει μόνιμη.