Περίπου 15 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται πρόωρα κάθε χρόνο στον κόσμο.

Ένα νέο τεστ αίματος για τις εγκύους, το οποίο προβλέπει με ακρίβεια 75% έως 80% αν θα γεννήσουν πρόωρα, ανέπτυξαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ και τη Δανία. Το ίδιο μη επεμβατικό τεστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί γενικότερα για να προβλεφθεί η ημερομηνία τοκετού με την ίδια περίπου αξιοπιστία που έχουν οι υπέρηχοι.

Μέχρι σήμερα οι γιατροί δεν έχουν στη διάθεσή τους ένα αξιόπιστο τρόπο να προβλέψουν αν μια εγκυμοσύνη θα καταλήξει σε πρόωρο τοκετό. Γενικότερα υπάρχει δυσκολία να προβλεφθεί με ακρίβεια η ημερομηνία όλων των τοκετών.

Σήμερα οι γυναικολόγοι χρησιμοποιούν το υπερηχογράφημα στο πρώτο τρίμηνο της κύησης για να κάνουν μια εκτίμηση πότε περίπου θα γεννήσει μια γυναίκα. Όμως όσο προχωρά η εγκυμοσύνη οι υπέρηχοι δίνουν λιγότερο αξιόπιστες πληροφορίες για την αναμενόμενη ημερομηνία του τοκετού.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το νέο τεστ, το οποίο ακόμη θέλει περισσότερες δοκιμές και βελτίωση, μπορεί να αποτελέσει μια απλούστερη, φθηνότερη και ίσως πιο αξιόπιστη μέθοδο σε σχέση με τους υπέρηχους στο μέλλον. Προς το παρόν, το τεστ έχει ακρίβεια περίπου 45% στην πρόβλεψη του χρόνου γέννησης ενός μωρού, έναντι 48% των υπερήχων κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης.