Μαρί-Λουίζ Βαρθολομαίου, Θεοδώρα Βαλεντή, Τζένη Κιτσέλη μιλούν στο RISE TV, για τον Νικολαίδη. Και το έργο του. 

«Σ`αυτή την πόλη είμαστε ξένοι

Ξένοι είμαστε σ`αυτή την πόλη

Γεράσαμε σ`αυτή την πόλη

Είναι αυτό που λέμε…

…είμαστε ξένοι σ`αυτή την πόλη»

(Άλκης Παναγιωτίδης – Κωνσταντίνος Τζούμας,  «Τα Κουρέλια Τραγουδάνε Ακόμα», 1979)

Οι εποχές αλλάζουν, οι μεγαλουπόλεις υψώνουν καθημερινά τον ίσκιο τους, σχεδόν απειλητικά επάνω σε χιλιάδες ενοίκους τους, που πασχίζουν καθημερινά για καριέρα, οικογένεια, επιβίωση. Ίσως τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν φαινομενικά η πόλη μοιάζει να κοιμάται, κάποιες παρέες να κρατούν ακόμα το φως ανοιχτό και να σκαρώνουν παράξενα, φιλόδοξα, ως και τρομακτικά σχέδια, με μουσική υπόκρουση rock n`roll ή οτιδήποτε άλλο κινείται στα όρια του νόμου και πατάει τη σεμνοτυφία.

Ίσως τα «Κουρέλια» και η «Γλυκιά Συμμορία» και η «Περίπολος» και ο «Χαμένος» και όλες οι κινηματογραφικές δημιουργίες του Νίκου Νικολαίδη να μοιάζουν βγαλμένες από μια άλλη εποχή, που αν είσαι κάτω των 30 να μην την έζησες ποτέ. Αν υπάρχει ένας λόγος για να παρακολουθήσεις το παρακάτω αφιέρωμα στο έργο του Νίκου Νικολαίδη -με τη σπάνια εμφάνιση της σκηνογράφου/ενδυματολόγου και συντρόφου του Νίκου, Μαρί Λουίζ Βαρθολομαίου- είναι το γεγονός ότι αυτές οι ταινίες περιγράφουν την αστική ζωή του σήμερα, το Τώρα. Ο Νικολαΐδης μπορεί να έφυγε από τη ζωή πριν από 10 χρόνια, όμως άφησε πίσω του μια σειρά από Κουρέλια, λαμπερά σαν αστέρια, που τραγουδάνε ακόμα.

Όλα ξεκίνησαν όταν εκείνος ο κρετίνος ο Perry Como….

Το ταξίδι του Νίκου Νικολαίδη στην pop κουλτούρα ζωντανεύει ξανά, μέσα από ένα τριήμερο αφιέρωμα στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, με ελεύθερη είσοδο. Μάθε περισσότερα εδώ.