Και ναι, τώρα έχεις την καλύτερη δικαιολογία… για λούφα…

Σίγουρα σε στιγμές αφόρητης πλήξης και τεμπελιάς στη δουλειά, θα σου έχει περάσει από το μυαλό, πώς θα ήταν να δούλευες λιγότερες ώρες την εβδομάδα… Το πρόβλημα, όμως, είναι το πώς το λες στο αφεντικό σου και πώς θα μπορούσες να το πείσεις…

Αν είσαι άνω των 40, υπάρχει λύση! Πήγαινε στο γραφείο του με αυτοπεποίθηση και δείξε του τη νέα έρευνα που πραγματοποίησε το Melbourne Institute Working Paper Series, σύμφωνα με την οποία τρεις εργάσιμες μέρες την εβδομάδα είναι ό,τι χρειάζεται, για να κρατήσει κανείς τους εργαζομένους του παραγωγικούς και να συνεχίσουν να είναι χρήσιμοι στη δουλειά τους.

Στο πλαίσιο αυτής της μελέτης, ερευνητές από την Ιαπωνία και την Αυστραλία επικεντρώθηκαν στο πώς οι εργατικές ώρες επηρεάζουν τις γνωστικές ικανότητες από 3.500 γυναίκες και 3.000 άντρες, που έχουν συμπληρώσει το 40ο έτος της ηλικίας τους, μέσω ορισμένων δραστηριοτήτων στις οποίες υποβλήθηκαν. Το τελικό πόρισμα προέβλεπε, πως 25 ώρες εργασίας την εβδομάδα μπορούν να είναι ωφέλιμες για τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ αντίθετα, όταν η εργασία υπερβαίνει τις 25 ώρες εβδομαδιαίως, επηρεάζεται αρνητικά.

Φυσικά το να παραιτηθείς από τη δουλειά σου σίγουρα δεν είναι η λύση, στην περίπτωση που το ωράριό σου δεν μπορεί να μειωθεί. Άλλωστε, θα πρέπει να έχεις υπόψη σου, ότι ακόμα και οι περισσότερες ώρες εργασίας, όπως 40 την εβδομάδα, ωφελούν πολύ περισσότερο την υγεία μας, από το να μην εργαζόμαστε καθόλου!