Δυστυχία υποδηλώνει η παρακολούθηση των ριαλίτι…

Τα reality shows ή αλλιώς η λεγόμενη trash tv, όπως χαρακτηρίζεται από πολλούς, έχει κατακλύσει την τηλεόραση, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με έρευνες  που έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς, οι εταιρίες παραγωγής φαίνεται πως προτίθενται να πληρώσουν αδρά, όποιον είναι διατεθειμένος να πετάξει την αξιοπρέπειά του στα σκουπίδια, με αντάλλαγμα λίγη επίκαιρη (αρνητική) δημοσιότητα.

Τι οδηγεί, όμως, τα τηλεοπτικά δίκτυα και τις εταιρίες παραγωγής να πληρώνουν  υπέρογκα ποσά σε προβληματικούς, άσημους ανθρώπους που ουσιαστικά δεν κάνουν τίποτα; Όπως πολύ σωστά φανταστήκατε, η τηλεθέαση!

Όσο κι αν τα ριάλιτι αποτελούν ένοχες απολαύσεις, που συνήθως κανείς δεν παραδέχεται, ότι παρακολουθεί, η πραγματικότητα είναι πως αυτού του είδους τα προγράμματα ξεπερνούν σε θεαματικότητα και δημοτικότητα, τις περισσότερες τηλεοπτικές σειρές στην Αμερική. Μόνο και μόνο επειδή δείχνουν ανθρώπους να ξεφτιλίζονται. Μεθύσια, ξύλο, βρισιές, ίντριγκες και λάσπη. Αυτά δείχνουν να είναι τα αγαπημένα χόμπι των συμμετεχόντων και το παραδέχονται χωρίς καμία ντροπή.  Αυτό που παρακολουθεί κανείς στα reality, είναι, στον πυρήνα του, ο ξεπεσμός της ανθρωπότητας.

Και αυτό απ’ ότι φαίνεται είναι απόλυτα ελκυστικό προς τους θεατές, για μια σειρά από λόγους. Οι συντελεστές τους επιδίδονται σε κάθε μορφής ακρότητα μόνο και μόνο για να συνθέσουν μία ασυνήθιστη εικόνα για την τηλεόραση. Βγαίνουν έξω με φορέματα τόσο κοντά, που πραγματικά βλέπεις μέχρι και τις σκέψεις τους. Πηγαίνουν σε πανηγύρια, στα οποία το πόσο γρήγορα μπορείς να φας μια κερασσόπιτα, είναι άθλημα με ηλικιακές κατηγορίες, για να είναι δίκαιος ο ανταγωνισμός. Και που το να βουτάς σε τεράστιες λίμνες λάσπης είναι κάτι διασκεδαστικό. Ή να παρακολουθείς ανθρώπους με τόσα νεύρα που το να τους ρωτήσεις τι ώρα είναι, αποτελεί αφορμή για μπουνιά στη μύτη, στην καλύτερη περίπτωση.

Σε γενικές γραμμές, δηλαδή, παρακολουθείς ένα νομιμοποιημένο χάος που σε σοκάρει τόσο, ώστε, αφενός, να θες να δεις κι άλλο και αφετέρου να υπνωτίζεσαι από την έλλειψη φίλτρου και την ελευθερία που δείχνουν να έχουν αυτοί οι άνθρωποι που ξεχνάς το καθημερινό χάος που βιώνεις ο ίδιος. Γιατί το δικό τους είναι μεγαλύτερο και πιο έντονο και πιο λεοπάρ.

Όμως, από την άλλη αυτοί οι χαρακτήρες δημιουργούν πρότυπα. Δεν είναι λίγες οι κοπέλες που έχουν την Kim Kardashian σαν πρότυπο επιτυχίας, επειδή έχει πολλά λεφτά και ωραία οπίσθια. Ούτε είναι λίγες οι οικογένειες στην Αμερική που ζουν σε συνθήκες κοντά σε αυτές της οικογένειας της Honey Boo Boo. Για ένα κάρο έφηβους το να πας για καλοκαιρινές διακοπές στο Jersey Shore είναι όνειρο. Και ποιος ξέρει για πόσες δυστυχισμένες νοικοκυρές το να παντρευτείς έναν πλούσιο και να τρως τα λεφτά του, μαζί με το κέρατο, είναι ο ορισμός της ευημερίας;

Υπάρχει τέλος, ο προφανέστερος και, ειλικρινά, χειρότερος λόγος, για τον οποίο παρακολουθεί ο μέσος άνθρωπος αυτό που ονομάζεται Shame Tv (εκπομπές που βλέπεις με μανία, αλλά ίδια την στιγμή που το κάνεις, νιώθεις ντροπή για τον εαυτό σου που διασκεδάζει με κάτι τέτοιο). Νιώθεις καλύτερα για την ζωή σου, βλέποντας άλλους ανθρώπους να ρεζιλεύονται!

Πάνω από 40% των ενήλικων εργαζόμενων ανθρώπων, δεν είναι ευχαριστημένοι με την ζωή τους και θα ήθελαν να έχουν καλύτερη δουλειά, περισσότερα λεφτά, πιο πολύ ελεύθερο χρόνο ή να τους συμπεριφέρονταν καλύτερα. Βλέποντας επικούς τσακωμούς, βρισίδια και μαλλιοτραβήγματα, νιώθεις σαν να ξεδίνεις. Βλέποντας ζαλισμένες και μεθυσμένες νεαρές σε κλαμπ, κάπως χαίρεσαι που δεν θα έχεις εσύ hangover αύριο.

Πίσω από το project των reality, όμως κρύβεται η τραγική ειρωνεία με την οποία βρισκόμαστε όλοι αντιμέτωποι καθημερινά. Δηλαδή, το να παίρνεις μισθούς πείνας ή να απορρίπτεσαι για μία θέση εργασίας, επειδή διαθέτεις πολλά προσόντα, ενώ άλλοι που δεν ασχολούνται με τίποτα και δεν χρησιμεύουν πουθενά, λαμβάνουν εξωπραγματικά ποσά.

Food for thought!

Πηγή: www.vice.com