Η μέρα που όλοι αγαπούμε να μισούμε, έφτασε, αφού το ημερολόγιο δείχνει Παρασκευή και 13!

Έτσι, λοιπόν, σήμερα μπορούμε ελεύθερα για ό,τι μας συμβαίνει να κατηγορούμε την κατάρα που έχει πέσει σ’ αυτή την αποφράδα μέρα και όχι τη μαύρη μας την τύχη (άλλο που δεν θέλαμε).

Αλλά για να βάζουμε και τα πράγματα στη θέση τους, αν θέλουμε να «κράξουμε» αυτή τη γκαντέμικη Παρασκευή που μας ξημέρωσε, θα πρέπει να ξέρουμε και που οφείλεται αυτή η κακιά φήμη γύρω απ’ τ’ όνομά της.

Ας πάμε, λοιπόν, ένα μακρινό ταξίδι στην ιστορία, σε μια περίοδο που η θρησκεία δεν είχε απλά πολύ σημαντική θέση στην κοινωνία, αλλά θα μπορούσαμε να πούμε, ότι κατά κάποιο τρόπο χειραγωγούσε τους ανθρώπους, που συνήθιζαν να βασίζουν κάθε τους κίνηση σ’ αυτή. Η βασκανία, η προκατάληψη και η θρησκοληψία ήταν τα θεμέλια πάνω στα οποία είχε «χτιστεί» η καθημερινότητα των ανθρώπων μερικούς αιώνες πριν.

Τι το κακό είχε όμως η συγκεκριμένη μέρα και γιατί ο αριθμός 13 θεωρείτε τόσο γρουσούζικος;

Αρχικά η Παρασκευή είναι η μέρα που σταυρώθηκε ο Χριστός και το γεγονός αυτό είναι αρκετό από μόνο του, για να μην τη βλέπουμε με τόσο καλό μάτι.

Ο αριθμός 13 από την άλλη, σχετίζεται με τον αριθμό των ατόμων που ήταν στο Μυστικό Δείπνο, δηλαδή ο Χριστός και οι 12 μαθητές του, ενώ μάλιστα στη 13η θέση στο τραπέζι καθόταν ο Ιούδας.

Ακόμα μια θεωρία, όμως, υποστηρίζει, ότι άλλος ένας λόγος που ο συγκεκριμένος αριθμός δεν είναι και τόσο τυχερός, έγκειται στο γεγονός ότι σπάει την αρμονία του 12. Και γιατί αυτό; Γιατί 12 ήταν οι θεοί του Ολύμπου, οι Άθλοι του Ηρακλή και τα Ευαγγέλια.

Φυσικά κι εμείς οι Έλληνες δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε αδιάφοροι μπροστά σ’ αυτόν τον «τυφώνα» γκαντεμιάς, με την μοναδική διαφορά, ότι για μας η άτυχη μέρα είναι η Τρίτη και όχι η Παρασκευή.

Αυτό σχετίζεται με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης που έγινε ημέρα Τρίτη στις 29 Μαΐου του 1453, με το άθροισμα αυτής της χρονολογίας να μας δίνει τον αριθμό 13!

Αν είσαι, λοιπόν, κι εσύ ένας απ’ τους προληπτικούς θα πρέπει να προσέχεις λίγο παραπάνω σήμερα. Όχι για να μην χτυπηθείς από την ανελέητη γκαντεμιά της ημέρας, αλλά όπως και να το κάνουμε αν με το που άνοιξες τα μάτια σου η πρώτη σου σκέψη ήταν, ότι όλα θα σου πάνε στραβά, μάλλον δεν έχεις και πολλές ελπίδες για το αντίθετο.

Οι υπόλοιποι πάλι, δεν έχετε τίποτα να φοβάστε!