Σίγουρα όχι η Comic Sans…

Ίσως έχεις ακούσει για το “Comic Sans hate”, την εμμονική αντίληψη ότι η συγκεκριμένη γραμματοσειρά είναι η χειρότερη του κόσμου. Η γραμματοσειρά όνειδος, περίγελος, κόκκινο πανί έχει απαξιωθεί από σχεδόν κάθε σοβαρό γραφίστα και designer, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται αποκλειστικά σε memes.

Αν η συναίνεση για την Comic Sans είναι σχετικά γενική, μάλλον το αντίθετο συμβαίνει για το ποια γραμματοσειρά είναι καλύτερη για τα mail μας.

best_email_fonts0

 

Ας ξεκινήσουμε από τις δημοφιλείς. Η Helvetica, που θεωρείται εξαιρετική επιλογή για brands και trendy μηνύματα, είναι η default γραμματοσειρά του Apple Mail. Αντίστοιχα, το Gmail έχει ως προεπιλεγμένη γραμματοσειρά Arial. Αν ο browser δεν υποστηρίζει Arial, το Gmail θα χρησιμοποιήσει Helvetica στη θέση της.

Είναι όμως η Helvetica ή η Arial οι ιδανικές για τα μέιλ μας; Μάλλον όχι. Το «ιδανικές» εξαρτάται από το αν διαβάζονται εύκολα και γρήγορα. Και όπως λένε οι ειδικοί, designers και δημιουργοί τυπογραφίας μάλλον δεν είναι οι καλύτερες. Οι νικήτριες γραμματοσειρές, σύμφωνα με άρθρο του Bloomberg Businessweek, είναι η Verdana και η Georgia. Διαθέτουν μεγαλύτερο κενό μεταξύ των γραμμάτων, ενώ δεν έχουν ουρίτσες και άλλα στολίδια που κάνουν δύσκολη την ανάγνωση.

-1x-1 georgia-mail

Τα πράγματα, βέβαια, είναι (πιο) σοβαρά, διότι όπως δείχνει έρευνα που έκανε το Wichita State University, η γραμματοσειρά που επιλέγεις σε ένα επαγγελματικό mail προδιαθέτη τον παραλήπτή του για τη σοβαρότητά σου.

Οι διάφορες γραμματοσειρές, λοιπόν, αξιολογήθηκαν ως εξής, από την πιο σοβαρή στην πιο ακατάλληλη.

 1. Calibri – highly appropriate
 2. Corbel
 3. Candara
 4. Cambria
 5. Verdana
 6. Arial
 7. Times New Roman
 8. Constantia
 9. Georgia
 10. Century Gothic
 11. Comic Sans – moderately appropriate

29 κατασκευαστές πλυντηρ… εεε δημιουργοί γραμματοσειρών συνιστούν Verdana, που είναι ψηλά και στις δύο κατατάξεις. Verdana, it’s a deal!

Update: Σύμφωνα με τη συνέντευξη του Michael Bierut, γνωστού γραφίστα, η καλύτερη γραμματοσειρά για το βιογραφικό σου είναι η Baskerville.

baskerville