«Υπάρχει μια πόλη στην Ελλάδα που δεν μοιάζει με καμία άλλη», γράφει ο Alex Sakalis στο σάιτ του BBC.

Το Λακκί της Λέρου, είναι σίγουρα μοναδικό. Η εκκλησία του, αυστηρή και μινιμαλιστική, είναι εξαιρετικό δείγμα Bauhaus αρχιτεκτονικής. Το σχολείο, με τις ευρύχωρες εισόδους, είναι ένα υβρίδιο νεωτεριστικών και βυζαντινών στοιχείων. Ο Αρ Ντεκό κινηματογράφος φαίνεται να κινείται προς τη θάλασσα σαν ένα τρένο που ταξιδεύει με ταχύτητα. Ακριβώς από πίσω, ένα αίθριο κολλάει πάνω στον επιβλητικό πύργο του ρολογιού της πόλης κι ένα παράξενο κατασκεύασμα σε σχήμα δίσκου προβάλλει από τον πύργο σαν τοστιέρα. Σαν να μην έφτανε όλος αυτός ο σουρεαλισμός- και τα τέσσερα ρολόγια του πύργου δείχνουν διαφορετική ώρα!

«Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν την ύπαρξη αυτού του μέρους και ακόμη και όσοι ζουν εδώ το βλέπουν με κάποιο σκεπτικισμό», τονίζει το BBC. Για να δείτε ολόκληρο το άρθρο από το BBC κάντε κλικ εδώ

Τα σπίτια, μερικά από τα οποία έχουν ανακαινιστεί, είναι χαριτωμένα κυλινδρικά και κυβοειδή κτίσματα με ευρύχωρους κήπους. Χτίστηκε ένα τεράστιο νοσοκομείο, κατασκευάστηκαν μεγάλες πλατείες και φυτεύτηκαν εκατοντάδες πεύκα και ευκάλυπτοι. Η πόλη που προέκυψε, και την οποία οι Ιταλοί ονόμασαν Portolago, θεωρείται η μόνη πραγματικά ορθολογιστική πόλη έξω από την Ιταλία.

Δείτε πως είναι σήμερα το Λακκί της Λέρου: