Ο διοργανωτής Γιάννης Ευσταθίου μας μιλάει για το φεστιβάλ του που κλείνει τα 10!

Ο Γιάννης Ευσταθίου ξεκίνησε από πολύ μικρός τη δική του φάση στο χώρο της τότε άγνωστης κουλτούρας του δρόμου, μέσω του graffiti. Και μάλλον δεν περίμενε ποτέ την τροπή που θα πάρει η ζωή του, μιας και το φεστιβάλ που πριν χρόνια ονειρεύτηκε φέτος κλείνει τα 10 του χρόνια: Το Street Μode Festival, ναι. Για μια ακόμη χρονιά επιστρέφει στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης (30 Αυγούστου με 02 Σεπτεμβρίου) σε ένα μοναδικό line-up, με 6 stages και περίπου 100 καλλιτέχνες! Το ‘χεις;

– Είναι το 10ο Street Mode Festival, τι έχει αλλάξει από τις πρώτες χρονιές;

Το Street Μοde ξεκίνησε πολύ διαφορετικά: Ακριβώς όπως περιγράφει το όνομά του, γινόταν κυριολεκτικά στο δρόμο, σε μια πλατεία, πιο συγκεκριμένα την πλατεία της Θέρμης και κάναμε εκεί μια γιορτή δρόμου με συναυλίες, graffiti και skate αρχικά, με μουσικές δηλαδή που συνοδεύουν τις συγκεκριμένες δράσεις. Τα πρώτα χρόνια λοιπόν ήταν έτσι, στην πλατεία, δωρεάν για όλο τον κόσμο, στα επόμενα 5 χρόνια λοιπόν άνοιξε τους ορίζοντές του, με περισσότερες δράσεις, πολύ παραπάνω μουσική, κι αυτό φυσικά έχει να κάνει και με τον κόσμο που λόγω μεταφοράς του φεστιβάλ στο λιμάνι, αυξήθηκε. Μας δόθηκε η δυνατότητα να έχουμε παραπάνω χώρο, περισσότερα stages, περισσότερες συναυλίες και έτσι όλα, με τον καιρό, πήραν διαφορετική τροπή…

– Τι έχει να προτείνει σήμερα η street κουλτούρα της Θεσσαλονίκης;

Η street κουλτούρα της Θεσσαλονίκης έχει αναδείξει τα τελευταία χρόνια πάρα πολύ το street dance, ένα κομμάτι που παλαιότερα δεν υπήρχε. Για παράδειγμα, όταν βάλαμε για πρώτη φορά στο φεστιβάλ το breakdance ο κόσμος δεν ήξερε καν ότι υπήρχε. Το street dance, πλέον, έχει πολλές ομάδες και πολλά events. Το άλλο κομμάτι είναι το parkour και λόγω του Δημήτρη Κυρσανίδη μέσω των επιτυχιών του, βλ. παγκόσμιος τίτλος, έχει ανέβει πάρα πολύ. Το graffiti, όπως και με την Αθήνα, παραμένει σε ένα σταθερό σημείο, είναι λίγο πιο δύσκολο για ένα παιδί να ξεκινήσει να κάνει graffiti, να αγοράζει τα σπρέι, είναι λίγο «πιο» ακριβό.

– Ποιες απ’ τις παράλληλες δράσεις είναι οι πιο ιδιαίτερες;

Η κάθε μια έχει τη δική της… γοητεία! Ίσως για εμάς, σαν φεστιβάλ, είναι ιδιαίτερες οι προβολές ντοκιμαντέρ – ταινιών, μιας και είναι η πρώτη μας φορά. Θα δούμε πως θα ανταποκριθεί και ο κόσμος γιατί πάντα έρχονται για να τα «σπάσουν»!

– Αν υποθέσουμε ότι αυτό το φεστιβάλ κάτι γιορτάζει και σε κάτι πίνει, τι θα ήταν αυτό;

Στην ουσία καταφέραμε να υλοποιήσουμε το όραμα που είχαμε, να κάνουμε ένα πολύ μεγάλο φεστιβάλ στην Θεσσαλονίκη. Αυτό που γιορτάζουμε είναι ίσως η αρχή του να γίνονται ακόμα περισσότερα πράγματα, ώστε να αλλάξει το κατεστημένο στην Θεσσαλονίκη, μιας και παλιότερα δεν γίνονταν τόσα πράγματα. Κάθε χρονιά είναι για εμάς και μια γιορτή, γιατί χρόνο με το χρόνο βλέπουμε πως καταφέρνουμε και κάνουμε πράξη αυτό που θέλαμε, όπως πραγματικά το οραματιζόμασταν.