Ξέρω πως πέρασες φέτος το Καλοκαίρι…

Toν Απρίλιο του ’17 το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της ευρύτερης κοινωφελούς του δράσης και της συνεχιζόμενης υποστήριξής του προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), ανακοίνωσε το 1ο Summer Nostos Festival, τις ανοιχτές δηλαδή εκδηλώσεις που πραγματοποιείται κάθε Ιούνιο και για μια εβδομάδα στο KΠΙΣΝ, με ελεύθερη είσοδο για όλους. Η καθιέρωση του SNFestival ήρθε ως φυσική εξέλιξη των επιτυχημένων ανοιχτών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν τις περασμένες χρονιές (2016: Metamorphosis: Το ΚΠΙΣΝ στον Κόσμο, 2015: Η Νύχτα Μέρα στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος) και έλαβαν τη θερμή ανταπόκριση του κόσμου.

Η κα. Μίλυ Πασχάλη, καλλιτεχνική διευθύντρια για το SNFest και για το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μας μίλησε για την εμπειρία του να διοργανώνεις κάτι τόσο όμορφο & δημιουργικό για κάθε ηλικία, για το μέλλον του φεστιβάλ, αλλά και το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η ομάδα ώστε να γίνουν ένα αξέχαστο όνειρο οι καλοκαιρινές μας στιγμές: Κάτω από τον έναστρο ουρανό του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος

– Και φέτος το SNFestival μας προσέφερε μεγάλες στιγμές ανεμελιάς & διασκέδασης. Εσείς τι κρατάτε από αυτή τη χρονιά; Ποια στιγμή θα σας μείνει αξέχαστη;

Η αλήθεια είναι πως έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε τόσους καλλιτέχνες, acts και επισκέπτες, ένα θετικό συνονθύλευμα ανθρώπων όλων των ηλικιών και ενδιαφερόντων, που όπου κι αν κοιτάξεις, κάθε λεπτό, μπορείς να απομονώσεις πολλές μικρές στιγμές, σαν να κάνεις κλικ στη φωτογραφική σου για να αποτυπώσεις κάτι που σου προκάλεσε ενδιαφέρον. Μια τέτοια στιγμή μας χάρισε και η Kate Stables των This Is The Kit, όταν βγήκε impromptu στα σκαλιά του Καναλιού, κάτω από τη βροχή, με το μπάντζο και την καθαρή, δυνατή φωνή της, μη μπορώντας να απογοητεύσει τους fans της.

Καθώς φέτος είχαμε να αναμετρηθούμε με τον καιρό, οι απογευματινές βροχές κάποιες από τις ημέρες του φεστιβάλ μας προκάλεσαν πολλές αγωνίες και τεχνικούς πονοκεφάλους. Το βράδυ της Κυριακής λοιπόν, η προγραμματισμένη συναυλία των This Is The Kit δεν ήταν εφικτό να γίνει. Όμως ο κόσμος ήταν εκεί! Με ομπρέλες και αδιάβροχα, ή και χωρίς, κάτω από τη βροχή που δρόσιζε το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Και παρέμεινε στις θέσεις του μπροστά από τη σκηνή που θα εμφανιζόταν η Stables, και όχι μόνο δεν έφευγε, αλλά δημιούργησε μια ασπίδα από ομπρέλες για να την προστατεύσουν καθώς εμφανίστηκε στις κερκίδες των θεατών και τους αφιέρωσε κάποια κομμάτια unplugged.

– Συνηθίζουμε να λέμε για την ομάδα, την εκάστοτε ομάδα διοργανώσεων, τους σωστούς συνεργάτες και το πόσο σημαντική είναι. Για εσάς πόσο σημαντικό ρόλο παίζει και φυσικά ποια τα κριτήρια ώστε να βγει εις πέρας η «αποστολή».

Είναι πράγματι το Α και το Ω. Και μιλάω για μια μεγάλη ομάδα συναδέλφων, τόσο από το ΙΣΝ (Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος), όσο και από το ΚΠΙΣΝ (Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος), κορυφαίων επαγγελματιών στον χώρο των παραγωγών, αλλά και εθελοντών, που για 8 ημέρες γινόμαστε μια οικογένεια. Βασικό κριτήριο, η ποιότητα και η αγάπη σ’ αυτό που ο καθένας μας κάνει. Και ως προς αυτά είμαστε πολύ τυχεροί, γιατί όλοι μας έχουμε αμέριστο ζήλο στο να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό στους χιλιάδες επισκέπτες (186.000 για φέτος) και στους καλλιτέχνες που μας τιμούν κάθε χρόνο με την παρουσία τους.

– Σε ένα χρόνο από τώρα λοιπόν είναι το επόμενο SNFestival: Ποιες είναι οι διαδικασίες που πρέπει ξεκινήσουν από τώρα όπως και οι δυσκολίες που καλείστε να ξεπερνάτε χρόνο με το χρόνο;

Το Summer Nostos Festival είναι ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, με εκδηλώσεις και δραστηριότητες για κάθε ηλικία, που εκτείνεται σε 5 σκηνές και πλήθος παράλληλων χώρων. Έτσι, καταρχάς ολοκληρώνουμε το πρόγραμμα ανά σκηνή, και μαζί το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων, όπως είναι ο βραδινός αγώνας δρόμου SNF RUN, τα εικαστικά, οι δραστηριότητες για παιδιά και τα συμμετοχικά προγράμματα. Τη σκυτάλη παίρνει πολύ νωρίς η οργάνωση της τεχνικής παραγωγής, το πιο απαιτητικό θα έλεγα κομμάτι της διοργάνωσης, και τους τελευταίους μήνες της προετοιμασίας εστιάζουμε μέχρι και στην τελευταία λεπτομέρεια των υπηρεσιών κοινού. Παράλληλα με τον προγραμματισμό και την οργάνωση, η επικοινωνία του φεστιβάλ ξεκινά δυναμικά από νωρίς με την ανακοίνωση των πρώτων ονομάτων. Θεωρώ πως με τα χρόνια -η φετινή διοργάνωση ήταν η τέταρτη στη σειρά- αποκτούμε ακόμη μεγαλύτερη εμπειρία και σε μεγάλο βαθμό ελέγχουμε ή τουλάχιστον προβλέπουμε τις δυσκολίες. Σημαντικό χρόνο στην προετοιμασία καταλαμβάνει επίσης η εκπόνηση contingency plans, σχεδίων ετοιμότητας και αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων.

– Σε πόσα χρόνια πιστεύετε θα μπορούσαμε να πούμε πως θα υπάρχει μέτρο σύγκρισης μεταξύ των ελληνικών φεστιβάλ με αυτών του εξωτερικού; Του SNFestival για παράδειγμα, με αυτό του Coachella.

Συναυλιακά η Αθήνα βρίσκεται σε πολύ καλή στιγμή, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες τις οποίες βιώνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Μπορεί να έχουμε μικρότερα lineups, αλλά τα ονόματα που εμφανίζονται στην Ελλάδα δεν έχουν σε τίποτε να ζηλέψουν αυτά των φεστιβάλ του εξωτερικού. Διοργανώσεις και φεστιβάλ όπως το Rockwave, το Ejeκt, το Release, ή το Ελληνικό Φεστιβάλ για παράδειγμα, μας εκπλήσσουν ευχάριστα κάθε χρόνο φέρνοντας ονόματα που, ενδεχομένως, λίγα χρόνια πριν θα έπρεπε να ταξίδευε κανείς εκτός της χώρας μας για να τα δει.

Όσον αφορά σε μεγάλα φεστιβάλ που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό και τυχόν ομοιότητες και διαφορές τους με το Summer Nostos Festival, για αρχή το δικό μας Φεστιβάλ, δεν είναι ένα εμπορικό event. Όλες του οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές και δωρεάν για το κοινό καθώς διοργανωτής και αποκλειστικός δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ένας παγκόσμιος κοινωφελής οργανισμός. Σε αυτό το πλαίσιο αναπτύσσουμε συνεργασίες με διεθνείς ή ελληνικές ομάδες και ΜΚΟ, αλλά όχι με εμπορικές εταιρείες ή μεγάλα brands. Από την άλλη, κοινός μας τόπος είναι η αγάπη για τη μουσική και τις τέχνες. Ας μην ξεχνάμε ότι πολλά διεθνή φεστιβάλ, όπως το Coachella που αναφέρατε σαν παράδειγμα, αλλά και το Summer Nostos Festival, είναι Music & Arts φεστιβάλ, μια διοργάνωση που αγαπάει και αναδεικνύει τη σύγχρονη τέχνη και το design, πέρα από τη μουσική.

– Υπάρχει κάτι το οποίο θέλατε πολύ και δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη;

Πολλά, αλλά επιθυμίες και στόχοι είναι διαρκώς in flux: όταν κάποια επιθυμία ή στόχος πραγματοποιηθεί, κάποια νέα παίρνει τη θέση της.

– Φέτος είδαμε και πάλι μεγάλα ονόματα να «παρελαύνουν» από τη σκηνή του SNFestival: Ποιο άλλο μεγάλο όνομα θα θέλατε να φέρετε; Κάποια προσωπική επιθυμία ίσως!

Η λίστα είναι μεγάλη, και για την επόμενη χρονιά οι συζητήσεις μας με σπουδαία ονόματα -καλλιτέχνες και μπάντες που δεν έχουν ξαναεμφανιστεί στην Ελλάδα- έχουν ξεκινήσει από το 2017. Προσωπικό απωθημένο… μια εμφάνιση του Kendrick Lamar!