Παραμένει στη δίνη του κυκλώνα…

Mετά τις αποκαλύψεις των τελευταίων εβδομάδων και η εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ αποφάσισε να βάλει σε δράση ένα τέχνασμα για να… αποφύγει την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εταιρεία μεταφέρει την ευθύνη για όλους τους εκτός ΗΠΑ, Καναδά και ΕΕ χρήστες του από τα διεθνή της γραφεία στην Ιρλανία στα κεντρικά της γραφεία στην Καλιφόρνια. Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι από 1,5 δισ. χρήστες θα βρεθούν εκτός δικαιοδοσίας της ΕΕ, καθώς θα υπάγονται στην αμερικανική νομοθεσία που είναι πιο «χαλαρή».

Η κίνηση αυτή αναμένεται να εφαρμοστεί λίγο πριν τεθεί σε ισχύ ο νέος κανονισμός για τη γενική προστασία των δεδομένων από την ΕΕ (GDPR, General Data Protection Regulation), στις 25 Μάη. Όταν ο κανονισμός αυτός τεθεί σε ισχύ το Facebook, σε περίπτωση που παραβεί τις διατάξεις,  θα είναι αναγκασμένο να πληρώσει πρόστιμα έως και 4% του παγκόσμιο τζίρου του, περίπου 1,6 δισ. δολάρια.

 

Ο ερευνητής θεμάτων περί ιδιωτικότητας Λούκατς Ολέινικ, μιλώντας στον Guardian, εκφράζει τη διαφωνία του επισημαίνοντας ότι η αλλαγή αυτά θα έχει πολλές επιπτώσεις προς τους χρήστες. «Μετακινώντας 1,5 δισ. χρήστες σε άλλη δικαιοδοσία δεν είναι μια απλή copy-paste διαδικασία. Πρόκειται για μία μεγάλη και άνευ προηγουμένου αλλαγή στο τοπίο της προστασίας της ιδιωτικότητας. Η αλλαγή θα σημάνει λιγότερες εγγυήσεις για προστασία, αλλά και για τα δικαιώματα των χρηστών».