Και ο δημιουργός του μάς σύστησε στο μαγικό κόσμο των ιαπωνικών κινουμένων σχεδίων!

Τον Τάσο τον γνώρισα σε ένα σεμινάριο μεταγλώτισσης στο Θέατρο των Αλλαγών. Εγώ βρέθηκα εκεί πιο πολύ από περιέργεια, ενώ εκείνος φαινόταν καθαρά συνειδητοποιημένος για την επιλογή του αυτή. Στο πρώτο μάθημα κατά τη διάρκεια των καθιερωμένων προσωπικών συστάσεων, ο Τάσος είπε μια φράση που μου προξένησε μεγάλη περιέργεια. «Έχω ένα ιντερνετικό ραδιόφωνο, το οποίο είναι το πρώτο στην Ελλάδα που ασχολείται με τα anime και τα manga». Αυτόματα μου γεννήθηκαν πολλές απορίες, τις οποίες, όμως, δεν εξέφρασα τότε. Και να, που τα έφερε ο χρόνος έτσι, ώστε να λυθούν, μερικούς μήνες μετά μέσα από μια συνέντευξη…

-Αρχικά, θα κάνω την ερώτηση που θέλω να κάνω καιρό. Τι διαφορά έχουν τα anime από τα manga;
Anime είναι ο ιαπωνικός όρος του «animation», είναι, δηλαδή, τα κινούμενα σχέδια. Τα ιαπωνικά κινούμενα σχέδια έχουν κάποια χαρακτηριστικά αρκετά έντονα και αυτά είναι κυρίως τα μάτια και κάποια σημεία του σώματος, τα οποία αποδίδονται με μια δόση υπερβολής συνήθως. Κάπως έτσι, λοιπόν, τα ξεχωρίζουμε. Τα manga, από την άλλη, είναι τα σκίτσα των ιαπωνικών κόμικς, τα οποία τις περισσότερες φορές είναι ασπρόμαυρα και με πιο έντονη κίνηση.
-Ωραία, αφού αποσαφηνίσαμε τους δύο αυτούς όρους, θέλω να μου πεις, πως ξεκίνησε η ιδέα του Greek Otaku Radio;
Είχα ασχοληθεί και παλαιότερα με το ιντερνετικό ραδιόφωνο και ψαχνόμουν να κάνω κάτι δικό μου, το οποίο να είναι και διαφορετικό όμως. Τότε μέσω ενός φιλικού προσώπου, που ασχολιόταν με την ιαπωνική κουλτούρα των anime και των manga, μυήθηκα στη φιλοσοφία τους, μου άρεσε πολύ και αποφάσισα να το δοκιμάσω, χωρίς να περιμένω να έχει τόσο μεγάλη απήχηση.
RISETV_OTAKU01
-Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί τα ιαπωνικά anime από τα υπόλοιπα;
Η αλήθεια είναι ότι διαφέρουν αρκετά από τα κλασικά κινούμενα σχέδια που έχουμε στο μυαλό μας. Οι σουπερ ήρωες των anime δεν είναι όπως αυτοί των αμερικάνικων κινουμένων σχεδίων. Είναι συνήθως πιο απλοί και αν έχουν κάποια υπερδύναμη, δεν εφησυχάζουν αλλά πρέπει διαρκώς να προσπαθούν για να τη διατηρήσουν. Επομένως, μπορούμε να πουμε ότι τα ιαπωνικά anime έχουν ένα πιο βαθύ νόημα. Επίσης, έχουν καταπληκτική μουσική και soundtracks που κολλάς κυριολεκτικά μαζί τους!
-Το ραδιόφωνο ασχολείται μόνο με τέτοιου είδους μουσική;
Όχι! Οι περισσότεροι αυτό νομίζουν αλλά δεν είναι έτσι. Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές εκπομπές, είμαστε μια πολύ δεμένη ομάδα με όρεξη. Υπάρχει, για παράδειγμα, εκπομπή που ασχολείται με την κορεατική μουσική, την Κ-POP, η οποία γνωρίζει και μεγάλη απήχηση. Εγώ, κάνω εκπομπή που ασχολείται με  αφιερώματα σε σειρές που βλέπαμε στην εφηβεία μας και σε μουσικές τους, όπως Ατρόμητοι, τσικιτίτας κλπ. Μάλιστα, έχω έρθει σε επικοινωνία με κάποιους ηθοποιούς από τις σειρές αυτές για να κανονίσουμε κάποια skype calls! Υπάρχουν ενημερωτικές εκπομπές, εκπομπή με μέταλ και γενικά εκπομπές για όλα τα είδη της μουσικής. Εκπέμπουμε πρόγραμμα 24 ώρες το 24ωρο!
RISETV_OTAKU02
-Πες μου μερικούς ήρωες ιαπωνικών κινουμένων σχεδίων…
Ξέρεις σίγουρα κάποιον και εσύ και δεν το γνωρίζεις! Δε μπορεί να μην έβλεπες Sailormoon ή να μην έχεις ακούσει τα Pokemon ή τη σειρά Dragonball! Ένας πάρα πολύ γνωστός ήρωας anime είναι ο πειρατής Λούφι από το One Piece. Αυτή η σειρά είναι κάτι σαν την «Λάμψη» των ιαπωνικών κινουμένων σχεδιών! (γέλια) Έχει άπειρα επεισόδια και όλοι τη γνωρίζουν στην Ιαπωνία.
-Υπάρχει μεγάλο κοινό στην Ελλάδα που παρακολουθεί;
Υπάρχει μεγαλύτερο από οσο πίστευα. Το βλέπω μέρα με την μέρα αυτό όλο και πιο πολύ. Υπάρχει ακόμα και θεατρική παράσταση,το «τεφτέρι»,  η οποία έχει βασιστεί σε manga και θα ανέβει ξανά φέτος, οπότε καταλαβαίνεις ότι υπάρχει «ζήτηση» του αντικειμένου.
RISETV_OTAKU03
-Μιας και ασχολείσαι τόσο ενεργά με την ιαπωνική κουλτούρα, αλήθεια στην Ιαπωνία έχεις πάει;
Όχι δυστυχώς δεν έχω πάει άλλα θέλω πολύ να την επισκεφτώ. Κάτι ακόμα που θέλω πολύ είναι να μάθω ιαπωνικά! Πρόκειται για μια πάρα πολύ δύσκολη γλώσσα αλλά με απίστευτο ενδιαφέρον. Και επειδή βλέπω ότι η δουλειά που κάνουμε στο ραδιόφωνο αναγνωρίζεται και από άλλους, ίσως το επισπεύσω. Να σου πω, ότι η Ιαπωνική Πρεσβεία στην ιστοσελίδα της μάς έχει στους προτεινούμενους συνδέσμους, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα τιμητικό. Επομένως, μάλλον πρέπει να επισκεφτώ σύντομα τη χώρα!
-Τι στόχους έχεις για το μέλλον;
Αυτή τη στιγμή το κάνουμε σαν χόμπι όλο αυτό, οπότε θα ήθελα κάποτε να μπορέσω να το κάνω και πιο επαγγελματικά. Είναι πολύ όμορφο το συναίσθημα να μιλάς με κόσμο που σε ακούει στο ραδιόφωνο. Συμμετέχουμε σε πολλές εκθέσεις και συνέδρια κόμικς και εκεί ζούμε τη διάδραση με το κοινό και αυτό μάς κάνει να θέλουμε όλο και περισσότερα! Θα ξεκινήσουμε με το νέο πρόγραμμα και πολλούς διαγωνισμούς, μιας και έχουμε μαζέψει ήδη πολλά δώρα για τους ακροατές μας, οπότε… μείνετε συντονισμένοι!
RISETV_OTAKU04