Και το όνομα αυτού; 

Η ανακάλυψή του ήταν μία από τις σημαντικότερες στην ιστορία της τέχνης. Η συντήρησή του, ένα πολύ απαιτητικό εγχείρημα που διήρκεσε χρόνια. Ήρθε τελικά η στιγμή που ο σπουδαίος πίνακας του Λεονάρντο ντα Βίντσι «Salvator Mundi» θα βρει τον νέο του ιδιοκτήτη.

Η «αρσενική Μόνα Λίζα», όπως πολλοί αποκαλούν το έργο τέχνης, επρόκειτο να βγει χθες σε δημοπρασία των Christies στη Νέα Υόρκη και στην αγορά τέχνης έχει σημάνει συναγερμός! Ο πίνακας είναι το κορυφαίο και παλαιότερο αριστούργημα που περιλαμβάνει η συλλογή με έργα μεταπολεμικά και σύγχρονα που επρόκειτο να δημοπρατηθεί. Το σπάνιο αυτό έργο τέχνης είναι ένα από τα είκοσι (ίσως και λιγότερα) έργα του Ντα Βίντσι που ξέρουμε ότι υπάρχουν. Οι συντηρητές εκτιμούν ότι το ζωγράφισε γύρω στο 1500 (ίδια περίοδο με τη Μόνα Λίζα). Η περιπέτεια του πίνακα θυμίζει κινηματογραφικό σενάριο.

Ανακαλύφθηκε πριν από χρόνια σε μια μικρή, τοπική δημοπρασία τέχνης και μάλιστα «βανδαλισμένος» από ερασιτέχνες που είχαν περάσει στην επιφάνειά του στρώσεις νέου χρώματος. Οι ειδικοί μελετώντας τι κρύβεται κάτω από το πρόχειρο βάψιμο, κατάλαβαν πολύ γρήγορα ότι κρατούσαν στα χέρια τους το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό εύρημα των τελευταίων 50 ετών καθώς ήταν ο πρώτος πίνακας του Ντα Βίντσι που βρέθηκε από το 1909.

Το 2013 ο πίνακας αγοράστηκε από τον Ρώσο μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ για 127,5 εκατομμύρια δολάρια, γι’ αυτό και οι εκτιμητές θεωρούν ότι η ζήτηση θα είναι τόσο μεγάλη που η τιμή του θα κυμανθεί ξανά κοντά στα 100 εκατομμύρια δολάρια. Αν όντως συμβεί κάτι τέτοιο, τότε ο «Salvator Mundi» θα σπάσει το ρεκόρ παλαιού έργου σε πλειστηριασμό που κατέχει μέχρι στιγμής ένας Ρούμπενς.

Πηγή: efsyn.gr