Σύμφωνα με την ΕΕ, σε μερικά χρόνια οι μηχανές ντίζελ θα έχουν εξαφανιστεί!

Άσχημα τα νέα για τους χρήστες του ντίζελ, αφού όπως δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Βιομηχανίας Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα, σε μερικά χρόνια οι μηχανές ντίζελ θα έχουν εξαφανιστεί!

Μάλιστα το σκάνδαλο που ξέσπασε στις ΗΠΑ σχετικά με την παραποίηση των στατιστικών για τις εκπομπές ρύπων, την οποία παραδέχθηκε το 2015 η Volkswagen μπορεί να συμβάλει στην εκπλήρωση του κύριου στόχου της ΕΕ, να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία της στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Η ανάκληση περίπου 8,5 εκατομμυρίων οχημάτων από τη Γερμανία που προέκυψε στη συνέχεια έφερε μια νέα κρίση στην κορυφαία αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου.

Το ζήτημα αυτό, όμως, μπορεί να έχει και πολιτικό κόστος για την Ευρώπη, καθώς περίπου τα μισά αυτοκίνητα στην περιοχή κινούνται με ντίζελ. Πρόσφατα, μάλιστα, οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ έδωσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη δυνατότητα να επιβάλει στις αυτοκινητοβιομηχανίες πρόστιμα έως και 30.000 ευρώ για κάθε ελαττωματικό αυτοκίνητο και να διατάζει ανακλήσεις.

Εκτός από την αυστηρότερη ρύθμιση της αγοράς, η Κομισιόν ξεκινά και μια πρωτοβουλία για την ανάπτυξη μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη, προσφέροντας και χρηματοδότηση. Ανάμεσα στις ευρωπαϊκές εταιρείες που θέλουν να μπουν στην συγκεκριμένη αγορά βρίσκονται οι BMW, Daimle, BASF και Vattenfall.