«Για να αποφευχθούν διαφορές συμφωνήσαμε ότι η μουσική μας θα περιέχει στοιχεία techno, darkwave και post-punk…»

Τα κορίτσια ίσως δεν σου ήταν γνωστά. Ίσως πάλι νόμιζες πως ήταν ένα. Αλλά είναι δύο και φυσικά προτιμά η κάθε μία να έχει το δικό της όνομα. Eίναι oι Venus Volcanism (Ρένα) & In Atlas (Στίνε). Βλέπεις κάποια διαφορά ως εδώ;  Eάν πατήσεις play στο παρακάτω βίντεο τότε σίγουρα θα αντιληφθείς την διαφορά – όχι ανάμεσά τους – αλλά στη μουσική που κάνουν: Σε σχέση με άλλους, ναι.

– Ποιες είστε και πώς γνωριστήκατε;

Είμαστε η Ρένα και η Στίνε! H γνωριμία μας έγινε τον Οκτώβριο του 2015 όταν η Στίνε ήρθε στην Αθήνα για σπουδές. Εκείνη την περίοδο έψαχνα για συγκάτοικο. Μέσω ενός κοινού φίλου, που πίστευε εξ΄ αρχής ότι μπόρουμε να συνδημιουργήσουμε, έγινε το blind date και έκτοτε είμαστε duo! Από την ημέρα που ξεκίνησε η συγκατοίκηση αυτόματα ξεκίνησε και η μουσική. Περάσαμε πόλλα βράδια στο σαλόνι του σπιτιού -που είναι και το στούντιο μας- γράφοντας μουσική και στίχους.

– Η ενασχόλησή σας με τη μουσική πώς προέκυψε;
Venus Volcanism: H ενασχόλησή μου με τη μουσική ξεκίνησε στην ηλικία των 7. Ο αδερφός μου ξεκίνησε μαθήματα κρητικής λύρας και εγώ ζήλεψα παράφορα. Έτσι ζήτησα και εγώ με τη σειρά μου μαθήματα πιάνου. Από πάντα φλερτάρω με τη μουσική. Στο γυμνάσιο τραγουδούσα σε μπάντες,μετά έκανα μαθήματα τσέλου. Δεν ολοκλήρωσα τίποτα πέρα από τις σπουδές μου στο σύγχρονο τραγούδι.
Ιn Atlas: Δε θυμάμαι πότε ακρίβως ξεκίνησε η ενασχόλησή μου με τη μουσική. Θυμάμαι όμως ότι πάντα με ξετρέλαινε να τραγουδάω , να φτιάχνω shows και να τα παρουσιάζω στους γύρω μου. Για παράδειγμα, οργάνωνα ένα show για τους γονείς μου στο σπίτι, όπου έπρεπε να πληρώσουν εισιτήριο, για να με δουν να χορεύω και να τραγουδάω τραγούδια που μόλις είχα εφεύρει. Αργότερα τραγουδούσα σε διάφορες μπάντες αλλά δυστυχώς ποτέ δεν έμαθα κάποιο μουσικό όργανο. Τελικά βρήκα τρόπο να εκφράσω της μουσικές μου ιδέες, όταν παρακολούθησα μαθήματα music production για ένα χρόνο.

– Παρατηρείτε κάποια διαφορά στη συνεργασία σας, σαν δυο άνθρωποι διαφορετικών εθνικοτήτων που έχουν την τύχη να δουλεύουν για έναν κοινό στόχο;

Δε νομίζουμε ότι η διαφορά έγκειται στην διαφορετική εθνικότητα αλλά στην διαφορετική προσωπικότητα. Για να αποφευχθούν διαφορές και προστριβές συμφωνήσαμε εξ΄αρχής στο γεγονός ότι η μουσική μας θα περιέχει στοιχεία techno, darkwave και post-punk και ότι σίγουρα θα τραγουδάμε και οι δύο. Η μόνη διαφόρα μας είναι πως εγώ (Venus Volcanism) είμαι πιο ευθύς και «απότομη» όταν πρεπει να παρθεί μια απόφαση, ενώ η Ιn Atlas έιναι πιο διαλλακτική. Μέχρι τώρα όλα βαίνουν καλώς!

RISETV_SINE01

– Το όνομα του γκρουπ, τι σημαίνει για την καθεμία από σας;

Βασικά δεν έχουμε όνομα γκρουπ… παράδοξο! Διατήρησαμε τα καλλιτεχνικά ψευδώνυμα που έχουμε σαν μονάδες και είμαστε ενεργές σαν μοναδες επίσης.

In Atlas: Έψαχνα καλλιτεχνικό ψευδώνυμο για πολύ καιρό και ξαφνικά το όνομα In Atlas ήρθε στο μυαλό μου ενώ καθόμουν σε ένα μπαρ με φίλους.
Το όνομα δεν σημαίνει τίποτα αλλά έψαχνα ένα ψευδώνυμο που να ακούγεται σαν όνομα γκρουπ και όχι καλλιτεχνικής μονάδας. Επίσης όταν ακούω το όνομα In Atlas μου προξενεί μία αίσθηση του μπλε και των αποχρώσεών του με κάποιο τρόπο και αυτό μου αρέσει.

Venus Volcanism: Μου αρέσουν τα ντοκιμαντέρ που έχουν σχέση με το διάστημα. Ο πλανήτης Αφροδίτη και η υφαιστειακή του δραστηριότητα μου θυμίζουν πολύ την ανθρώπινη συνείδηση και την δραστηριότητα της υπό συνθήκες πίεσης. Όταν θες να εκφράσεις τα αισθήματά σου και για κάποιο λόγω δεν δύνασαι να το κάνεις, αυτόματα νιώθεις αυτό το «κάψιμο» μέσα σου. Κάθε άνθρωπος για μένα φαντάζει σαν μια Αφροδίτη που εγκυμονεί εκατοντάδες ενεργά υφαίστεια.

RISETV_SINE

(φωτογραφίες: Katrine Møbius)

– Υπάρχει κακή μουσική ή απλώς δεν τυχαίνει να αρέσουν σε όλους τα ίδια ;

In Atlas: Δε νομίζω ότι υπάρχει κακή μουσική γιατί κάθε ένας έχει διαφορετικές μουσικές προτιμήσεις. Αλλά πιστεύω πως υπάρχει μουσική που έιναι βαρετή και όχι ενδιαφέρουσα. Για παράδειγμα ολά τα mainstream τραγούδια, ακούγονται στα αυτιά μου το ίδιο – είναι απλά μία μηχανή χρήματος που κάνει πλύση εγκεφάλου στους ακρόατες.

Venus Volcanism: Δεν νομίζω ότι υπάρχει κακή μουσική. Θα έλεγα πως υπάρχουν κακά αυτιά. Πιστεύω πως μέσα από τη μουσική οι άνθρωποι βρίσκουν τελικά τον τρόπο να επικοινωνήσουν και να αλληλεπιδράσουν. Και η επικοινωνία είναι κάτι πολύ βαθύ. Είναι επιβίωση.

– Τι θα θέλατε να πετύχετε στο άμεσο μέλλον ;

Περισσότερη μουσική, περισσότερα gigs σε Ελλάδα, Δανία και γιατί όχι και σε άλλες χώρες του εξωτερικού και ένα EP Release. Πιστεύουμε πολύ σ’αυτή τη μουσική σύμπραξη και έχουμε πολλές και μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον.

Οι Venus Volcanism & In Atlas θα εμφανιστούν την Παρασκευή (10/11) στο Skrow Theater με την Anna Vs June.