Η στήλη «Χαμένη Ιστορία» περιγράφει, με λίγα λόγια, περιστατικά που παραμένουν μυστήριο μέχρι και σήμερα. Γεγονότα όπως αυτό της «9ης Ρωμαϊκής Λεγεώνας» που έχουν αφήσει το στίγμα τους στην ανθρώπινη ιστορία, χωρίς να υπάρχει κάτι απτό που να δικαιολογεί την πλήρη εξαφάνιση τους από προσώπου γης ή αντικείμενα όπως το «Άγιο Δισκοπότηρο».

Σήμερα θα δούμε την περίπτωση της κλοπής δύο εμβληματικών κοσμημάτων της Ιρλανδικής εξουσίας. Τα κοσμήματα του Ιρλανδικού Στέμματος ήταν, αρκετά στολισμένα, εμβλήματα που αντιπροσώπευαν το αξίωμα του Ηγεμόνα και του Μέγα Μαγίστρου του Τάγματος του Αγίου Πατρικίου. Η έρευνα για την κλοπή τους ήταν μια από τις πιο «κακομεταχειρισμένες» στην ιστορία, χωρίς να έχει αποδώσει καρπούς.

Το Τάγμα του Αγίου Πατρικίου είναι ένα ιπποτικό τάγμα που εδραιώθηκε το 1783 από τον Γεώργιο τον 3ο, Βασιλιάς της Ιρλανδίας, ως ταυτόσημο με το Τάγμα του Γκάρτερ (Αγγλία) και με το Τάγμα του «Γαϊδουράγκαθου» (Σκωτία). Ο Ηγεμόνας του τάγματος και ο Μέγας Μάγιστρος, προκειμένου να ξεχωρίζουν, φορούσαν πάνω τους δύο εμβληματικά κοσμήματα. Αυτά τα κοσμήματα «κουβαλούσαν» 394 πολύτιμα πετράδια, που το καθένα αντιπροσώπευε και διαφορετική σημασία. Όταν δεν τα φορούσε κάποιος από τους δύο αρμόδιους ή δεν ήταν προς καθαρισμό, τα κοσμήματα ήταν συνεχώς κλειδωμένα μέσα σε ένα χρηματοκιβώτιο, στο Κάστρο του Δουβλίνου.

Η τελευταία εμφάνιση των κοσμημάτων ήταν όταν τα φόρεσε ο Aντιβασιλέας, στις 15 Μαρτίου 1907. Στις 11 Ιουνίου είχε καταγραφεί πως εξακολουθούσαν να βρίσκονται ασφαλές στο χρηματοκιβώτιο. Λίγες ημέρες μετά, αποκαλύφθηκε πως τα δύο κοσμήματα είχαν κλαπεί και μαζί με αυτά, είχαν κλαπεί και 5 ιπποτικά «κολάρα» του Τάγματος.

Την υπόθεση ανέλαβε η Μητροπολιτική Αστυνομία του Δουβλίνου, σε συνεργασία με τον «Επικεφαλής Επιθεωρητή Ντετέκτιβ» John Kane, της Scotland Yard. Η έκθεση του John Kane δεν κυκλοφόρησε ποτέ και λέγεται πως έχει ονομάσει τον ένοχο. Εξαιτίας του Vicars (αρμόδιος για την προστασία των κοσμημάτων), η έρευνα του John Kane διαστρεβλώθηκε «στοχεύοντας» τον Francis Shackleton. Ο Kane επισήμανε πως ο Shackleton (που ήταν αδερφός του Ernest Shackleton, εξερευνητής) δεν είχε καμία σχέση, σώζοντας τον από τις «λανθασμένες» κατηγορίες. Ο Vicars κατηγορήθηκε πως δεν δίνει ιδιαίτερη προσοχή στον ρόλο του, την προστασία των εμβλημάτων, με αποτέλεσμα να δεχθεί πιέσεις για να δηλώσει παραίτηση, το οποίο και έκανε.

Όσον αφορά τα κοσμήματα, έχουν «πέσει στο τραπέζι» διάφορες θεωρίες σχετικά με το τι συνέβη. Στην Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου κατηγορήθηκαν οι «πιστοί και πατριώτες Συνδικαλιστές-εγκληματίες». Κάποιοι άλλοι ανέφεραν πως το αποτέλεσμα της έρευνας είχε «αποκρυφτεί» για την αποφυγή σκανδάλου, μιας και υπήρχαν νύξεις για την συμμετοχή αξιωματούχων. Ένας εξ αυτών ήταν και ο Vicars, που φημολογούταν πως η ερωμένη του είχε αποκτήσει αντίγραφο του κλειδιού και μετέφερε τα κοσμήματα στο Παρίσι. Το 1914, οι προβολείς στράφηκαν προς τον Shackleton που φυλακίστηκε για κλοπή και εξαιτίας αυτού έγιναν κινήσεις να ξεκινήσει δικαστική έρευνα σχετικά με την δική του ανάμηξη. Μία ακόμα θεωρία ήταν πως η Ιρλανδική Δημοκρατική Αδελφότητα είχε παραδώσει τα κοσμήματα στην Αμερικάνικη κυβέρνηση.

Ίσως η πιο βάσιμη, σε σχέση με τις υπόλοιπες, είναι αυτή του δημοσιογράφου Bulmer Hobson. Δημοσίευσε την αναφορά της κλοπής, η οποία ανέφερε πως τα κοσμήματα είχαν κλαπεί από τον Shackleton σε συνενοχή με τον Λοχαγό Richard Gorges, αφού είχαν ρίξει αναίσθητο τον Vicars δίνοντας του μεγάλη ποσότητα ουίσκι. Μετά, τα κοσμήματα μεταφέρθηκαν στο Άμστερνταμ και δεσμεύτηκαν για £20,000 (με την προϋπόθεση πως δεν θα καταστραφούν για τρία χρόνια). Ο λόγος για τον οποίο η συγκεκριμένη έρευνα είχε αποσιωπηθεί ήταν ο φόβος να μην ξεκινήσει ένα «κυνήγι μαγισσών» μιας και οι δύο κλέφτες ήταν ομοφυλόφιλοι (υπήρχαν ήδη προηγούμενα σκάνδαλα ομοφυλοφιλικής φύσεως σχετιζόμενα με το Κάστρο του Δουβλίνου).


Διαβάστε τις προηγούμενες «Χαμένες Ιστορίες»:

Το Κύπελλο του Μουντιάλ (1983)

Η 9η Ρωμαϊκή Λεγεώνα (108 μ.Χ.)

Το Άγιο Δισκοπότηρο

Το Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο (1943)