Η στήλη «Χαμένη Ιστορία» περιγράφει, με λίγα λόγια, περιστατικά που παραμένουν μυστήριο μέχρι και σήμερα. Γεγονότα όπως αυτό της «9ης Ρωμαϊκής Λεγεώνας» που έχουν αφήσει το στίγμα τους στην ανθρώπινη ιστορία, χωρίς να υπάρχει κάτι απτό που να δικαιολογεί την πλήρη εξαφάνιση τους από προσώπου γης ή αντικείμενα όπως το «Άγιο Δισκοπότηρο».

Στις 9 Οκτωβρίου του 1891, το κοινοβουλευτικό σκήπτρο στην πολιτεία της Βικτώρια, στην Αυστραλία, κλάπηκε και η υπόθεση έχει παραμείνει μέχρι και σήμερα ως μία από τις «αγαπημένες άλυτες υποθέσεις». Το σκήπτρο ήταν σύμβολο τόσο της εξουσίας όσο και των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών της Βικτώρια και προστατευόταν από το κοινοβουλευτικό σώμα. Το μέγεθος του ήταν περίπου ενάμιση μέτρο, με βάρος γύρο στα 7 κιλά, φτιαγμένο από ασήμι, επιχρυσωμένο και διακοσμημένο από σκαλιστά σύμβολα. Ήταν κοινώς διαδεδομένο πως το κόστος του ήταν υψηλό, κάτι που δεν ίσχυε στην πραγματικότητα.

Οι υποψίες, έφερναν στο προσκήνιο τον μηχανικό του κοινοβουλίου, Thomas Jeffery, που κατά τις απογευματινές ώρες στις 9 Οκτωβρίου, τον «είδαν» να κινείται με βιαστικές κινήσεις μπροστά από το Κοινοβούλιο ενώ κουβαλούσε ένα πακέτο που φαινομενικά αντιστοιχούσε στο μέγεθος του σκήπτρου. Η αστυνομία προχώρησε σε ανάκριση και έψαξε το σπίτι του. Εκεί ανακάλυψε πως τα εργαλεία του, ταίριαζαν απόλυτα με τα σημάδια που υπήρχαν στην θήκη που φυλασσόταν το σκήπτρο, από την παραβίαση του. Στην πορεία, η αστυνομία εγκατέλειψε τις κατηγορίες προς τον Jeffery διότι υπήρχαν ελλιπή στοιχεία και αποδείξεις, καθώς δεν μπορούσε να βρεθεί ούτε το κίνητρο. Όσον αφορά το πακέτο, ο Jeffery ισχυρίστηκε πως ήταν ξύλα για την φωτιά…

Λίγους μήνες αργότερα, δημοσιεύτηκε μια ιστορία που ισχυριζόταν πως μέλη του κοινοβουλευτικού σώματος είχαν κλέψει το σκήπτρο για «αστείο» και πως το παράτησαν σε έναν οίκο ανοχής στο Little Lon. Το συμβάν σατιρίστηκε στο έπακρο και η δημόσια κατακραυγή δημιούργησε προβλήματα. Αρχές του 1983, η Εξεταστική Επιτροπή δεν μπόρεσε να διασταυρώσει αυτό το σενάριο με αποτέλεσμα να μην επιβεβαιωθεί το τραγελαφικό γεγονός. Η πιο δημοφιλής άποψη για την κλοπή του σκήπτρου ήταν πως το σκήπτρο το είχε κλέψει ο Πρόεδρος της Βουλής Thomas Bent, που παραιτήθηκε από το «γραφείο» του λίγους μήνες μετά το συμβάν. Αν και δεν υπάρχει κάποια απόδειξη, οι Μελβουρνέζοι τον έχουν «καταδικάσει».

Το σκήπτρο δεν έχει βρεθεί έως σήμερα. Είτε ήταν ένα «εσωτερικό αστείο» είτε μια «τυχαία» κλοπή, η υπόθεση έγινε μια διηνεκής ιστορία που αμαυρώνει την πολιτική ιστορία της Βικτώρια. Όποιος καταφέρει να λύσει την υπόθεση, θα λάβει την αμοιβή των 50,000 δολαρίων!


Διαβάστε τις προηγούμενες «Χαμένες Ιστορίες»:

Το Κύπελλο του Μουντιάλ (1983)

Η 9η Ρωμαϊκή Λεγεώνα (108 μ.Χ.)

Το Άγιο Δισκοπότηρο

Το Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο (1943)

Τα κοσμήματα του Ιρλανδικού Στέμματος (1907)