Θυμόμαστε ξανά μια ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΗ κωμική εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης.

Η αμερικάνικη τηλεόραση του 2018 δεν αγαπάει ιδιαίτερα την κωμωδία: Με εξαίρεση το Saturday Night Live με το γέλιο -κονσέρβα- του και το Brooklyn Nine Nine, οι περισσότερες νέες αμερικάνικες κωμωδίες είναι στην πραγματικότητα, σκοτεινά ψυχοδράματα και το γέλιο ή έστω το χαμόγελο, συμβαίνει μόνο αν είσαι ελαφρώς παρανοϊκός. Στην ελληνική τηλεόραση τα πράγματα είναι πιο απλά: ΔΕΝ υπάρχουν πλέον κωμικές σειρές και κάποιες απόπειρες (κυρίως διαδικτυακές), μοιάζουν με όαση στην έρημο.

Ποια ήταν η τελευταία φορά που γέλασες με κάτι που είδες στην ελληνική τηλεόραση;

Δεν χρειάζεται να ψάξεις και πολύ την απάντηση. Απλά θυμήσου αυτό:

«ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ Ο ΡΑΙΑΝ, Ο ΜΠΡΑΪΑΝ ΕΙΜΑΙ!»

Το «Α.Μ.Α.Ν», που μετεξελίχθηκε σε «Α.Μ.Α.Ν: Τα Καθάρματα» ήταν μια σατιρική εκπομπή, που ξεκίνησε να προβάλλεται στην ελληνική τηλεόραση το 1996, αρχικά στο Mega και από την επόμενη χρονιά ως το 2006, στον Ant1. Δημιουργοί της εκπομπής ήταν οι Αντώνης Κανάκης, Σωτήρης Καλυβάτσης, Γιάννης Σερβετάς και η δομή της αποτελούνταν από αυτοσχέδια σκετς που σατίριζαν την επικαιρότητα και συχνά δε δίσταζαν να ασχοληθούν και με θέματα ταμπού, όπως η Εκκλησία, η πατριαρχία και η διαφθορά, σε όλα τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.

Ο Κακομοίρογλου

«Τι λέτε κύριε, είστε με τα καλά σας που θα μας βγάλετε και σταρ τον Κακομοίρογλου;»

Η σειρά περιείχε χαρακτήρες και στήλες με επαναλαμβανόμενη παρουσία, όπως ο Μπαμπάς και το Παιδί, οι Α.Μ.Α.Ν teleshopping, οι Μικρές Αγγελίες, ο Χριστόδουλος, ο Σημίτης και πολλοί ακόμα. Όμως ο Κακομοίρης Κακομοίρογλου, αυτός ο κουτοπόνηρος, αιώνια αφελής και θλιμμένος ανθρωπάκος, ξεχώρισε πολύ γρήγορα, απέκτησε κλώνους (όπως ο Αναξιμένης στο παραπάνω video), απέκτησε ακόμα και τη δική του υπέρ-μίζερη Χριστουγεννιάτικη ταινία.

Τα Κάλαντα

Χέβι μέταλ, χαβανέζικο, σκυλάδικο: Τα κάλαντα των Α.Μ.Α.Ν σε διαφορετικές μουσικές εκδοχές, ήταν ένα video που ξεκίνησε ως παρωδία, για να γίνει σήμερα ρεαλιστική πραγματικότητα. Ανεκτίμητο.

Δηλαδή οι Α.Μ.Α.Ν δεν είναι ξεπερασμένοι;

Περούκες, χαρακτήρες-καριτκατούρες, παρδαλές γυναικείες μεταμφιέσεις και ομοφυλόφιλοι ρόλοι που εξόργιζαν ΠΟΛΥ κόσμο. Η σάτιρα των Α.Μ.Α.Ν ήταν συχνά χοντροκομμένη, με παρλάτες σε fast-forward και τον Σημίτη με ελιές στο πρόσωπο, που θύμιζαν κάστανα και οπτικοποιημένα ανέκδοτα και πολλές ακόμα εμπνεύσεις, που τους έφεραν φανατικούς φίλους αλλά και εχθρούς. Παρακάτω μπορείς να δεις μερικά από τα καλύτερα videos των Α.Μ.Α.Ν, εάν ψάχνεις αφορμή για να αποκοπείς από την καθημερινή πραγματικότητα και να γίνεις «Αυτός Που Γελάει Χωρίς Λόγο στο γραφείο».