Όταν μαθαίνεις ότι ο αγαπημένος σου κωμικός είναι ανώμαλος

Ήταν βέβαιο πως οι αποκαλύψεις για τον Harvey Weinstein και το #MeTοο θα γίνονταν το φιτίλι ώστε να έρθουν στο φως ακόμα περισσότερα μυστικά για αρσενικούς “predators” του Hollywood, που μέχρι χθες ήταν αρχετυπικές φιγούρες διάνοιας και έμπνευσης για τη σύγχρονη μυθοπλασία: Louis C.K και Matt Weiner προστίθενται σε μια λίστα αντρών που παγίδεψαν γυναίκες σε δωμάτια για να κάνουν #ξέρειςτι  και από εδώ και στο εξής είτε θα αποφύγουν κάθε δήλωση συγνώμης είτε θα εκφράσουν κάτι passive agressive σαν «εχμ, σορι κορίτσια που τον έπαιξα μπροστά σας, αλλά είχα κι εγώ τα προβλήματα μου», προσπαθώντας να μην μείνουν άνεργοι.

Αν υπάρχει όμως κάτι που με πείραξε περισσότερο μέσα από αυτό το σκάνδαλό, ήταν η εμπλοκή του ονόματος του Louis C.K. Μέχρι σήμερα, μέσα από αυτό το κείμενο των NY Times, 5 γυναίκες έχουν κατηγορήσει τον δημοφιλή κωμικό για το ίδιο ακριβώς πράγμα: Ότι αυνανιζόταν μπροστά τους, χωρίς εκείνες να  του έχουν ζητήσει κάτι τέτοιο. Σήμερα ο Louie έχει μείνει επίσημα εκτός HBO, ενώ επίκειται μάλλον και η αποδέσμευση του από το δίκτυο FX  και η ομάδα παραγωγής/συντελεστών της ταινίας του, «I love Daddy” έχει επίσημα αποστασιοποιηθεί από τον ίδιο.  Διαβάζοντας αυτές τις πληροφορίες, επιχείρησα να δω ξανά videos από τα stand up specials που έχει κάνει στο παρελθόν, μαζί και αποσπάσματα από τις τηλεοπτικές του σειρές.

“a woman saying yes to a date with a man is literally insane. And ill advised”

“This would be rape if you weren’t so stupid. You can’t even rape well.”

09-louie-ck-pamela-2.w710.h473

Αρχικά, γίνεται θλιβερό το να παρακολουθείς το bit του για τα σύγχρονα ραντεβού, όπου περιγράφει χιουμοριστικά τον κάθε άντρα ως εν δυνάμει κίνδυνο για κάθε γυναίκα.  Στο «Pamela Part 1″, ο Louie προσπαθεί να κάνει κάτι ανάμεσα σε βιασμό και βιασμό προς την Pamela Adlon και αποτυγχάνει παταγωδώς. Και επειδή η ζωή είναι παράξενη και στήνει παγίδες, η Pamela ξεκινάει μια ρομαντική σχέση (!) με τον Louie.  Αυτή είναι μια έμμεση απολογία, μια αφορμή όχι για να ζητήσει συγνώμη», αλλά για να ξορκίσει «τον κακό του εαυτό» μέσα από την τηλεοπτική μυθοπλασία και ένα (επιεικώς) φαιδρό happy end. Αρκεί;

“…a tiny part of you wants to jump”

Δεν πιστεύω ότι αυτές οι κατηγορίες μπορούν να κηλιδώσουν το έργο που έχει προσφέρει στην κωμωδία ο Louis CK. Πρόκειται για  έναν δημιουργό που έχει εισάγει ένα brand δραματικής κωμωδίας, με ρεαλιστικούς, fucked-up χαρακτήρες που μπλέκουν σε αληθινά προβλήματα και κάνουν γκάφες αληθινές, από εκείνες που δεν παίζει γέλιο κονσέρβα.

Insecure, You`re The Worst, Catastrophe, Red Oaks, Casual, Fleabag είναι μερικές από τις σειρές που έχουν κάτι από τη μαγιά του “Louie” και θα συνεχίσουν να παράγουν όμορφα τηλεοπτικά επεισόδια, επαινετικούς τίτλους και ελκυστικές εικόνες σε κείμενα διακεκριμένων τηλεκριτικών. Όμως, μάλλον κανένα από τα stand up κομμάτια του Louie, καμία από τις πλοκές των σειρών του δεν είναι πια ίδια. Γιατί διαπιστώνεις πως τελικά δεν περιγράφει «τους άντρες» γενικά, περιγράφει τον εαυτό του.

Με στοιχεία από: Vulture