Υπομονή! Μόνο 200 εκατομμύρια χρόνια έμειναν…

Αν τρέχεις κι εσύ ακατάπαυστα όλη την ημέρα και ελπίζεις σ’ ένα θαύμα που θα καταφέρει να αυξήσει έστω και λίγο τις ώρες της ημέρας, μάθε λοιπόν ότι οι προσευχές σου εισακούσθησαν!

Για να συμβεί, όμως, αυτό θα πρέπει να πάμε λίγο μακριά στο χρόνο και συγκεκριμένα 200 εκατομμύρια χρόνια μετά, όπου το 24ωρο θα έχει γίνει πια 25ωρο, αφού η διάρκεια της μέρας στη Γη μεγαλώνει συνεχώς. Το φαινόμενο αυτό, οφείλεται στο γεγονός, ότι όσο περνάνε τα χρόνια, η Σελήνη απομακρύνεται από τον πλανήτη μας, ενώ τα τελευταία 1,4 δισεκατομμύρια χρόνια έχει απομακρυνθεί γύρω στα 44.000 χιλιόμετρα. Αυτό κάνει τη Γη να περιστρέφεται ολοένα πιο αργά γύρω από τον άξονά της, πράγμα που επιμηκύνει τη διάρκεια της μέρας.

Αντίθετα, σύμφωνα με μελέτες πριν 1,4 δισεκατομμύρια χρόνια το 24ωρο διαρκούσε περίπου 18,5 ώρες!

Σήμερα, το φεγγάρι απομακρύνεται από τη Γη με ρυθμό 3,82 εκατοστών ετησίως, με συνέπεια η μέρα να γίνεται κάθε χρόνο σχεδόν κατά 1/75.000 χιλιοστά του δευτερολέπτου μεγαλύτερη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η απομάκρυνση του φεγγαριού από τη Γη κάποια στιγμή στο μέλλον θα σταματήσει, οπότε η Σελήνη θα σταθεροποιηθεί σε μια συγκεκριμένη απόσταση από τον πλανήτη μας.