Η αλλιώς προσπαθώντας να ξανά δω το Super Mario the movie 

Σάββατο μεσημέρι και μόλις έχω φάει μεγάλη απογοήτευση από ένα video game που προσπαθούσα να τερματίσω. Κόντρα σε κάθε λογική αποφάσισα να φάω μια ακόμα μεγαλύτερη,  να δω την ταινία Super Mario του 1993 αφενός γιατί όταν την πρώτο είδα ήμουν αρκετά μικρότερος και δεν την καλοθυμάμαι κι αφετέρου γιατί όσο χάλια κι αν ήταν το πολύ, πολύ να γέλαγα με τα χάλια της.

https://www.youtube.com/watch?v=AyjsAk2y9ZQ

Πόσο λάθος έκανα…

Η ταινία απλά δεν βλέπεται και το γεγονός πως χρησιμοποιεί το όνομα ενός κλασικού λατρεμένου video game , κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα.

Αν περιμένεις να δεις σκηνικά όπως αυτό:

sm

ή αυτό

super_mario_bros_nes_classic_03

Μάλλον ατύχησες, καθώς όχι μόνο ο κόσμος της ταινίας δεν έχει καμία σχέση με αυτόν του παιχνιδιού, αλλά κι ο Koopa είναι άνθρωπος. Όπως φαντάζεσαι, την άφησα στη μέση κι έμεινα να με βασανίζει ένα μεγάλο ερώτημα: Γιατί οι ταινίες που βασίζονται σε video games είναι τόσο κακές; Δεν κατέληξα σε ασφαλές συμπέρασμα, ωστόσο έκανα κάποιες σκέψεις που μάλλον δεν είναι και πολύ μακριά από την πραγματικότητα.

Λείπει η φαντασία (;)

Τα videogames είναι ένας άλλος κόσμος, μια νέα ζωή γεμάτη από διαφορετικά χρώματα, παράξενους ουρανούς και πλάσματα που ξεφεύγουν από τα ανθρώπινα. Συχνά, μια τέτοια μετάβαση, δεν είναι απλή. Συχνά, μια μετάβαση σε ένα κόσμο όπως πχ, αυτός του Sonic, μοιάζει τουλάχιστον μη εφικτή, Μήπως σε αυτές τις περιπτώσεις μια προσέγγιση ανατρεπτική, έδινε δίνει ένα καλύτερο παράδειγμα. Για παράδειγμα, φαντάσου τον Super Mario ως έναν μοναχικό υδραυλικό, που ξαφνικά ανακαλύπτει μια πόρτα σε ένα παράξενο κόσμο. Φαντάσου επίσης το Mortal Kombat σαν ένα «Fight Club» με φιγούρες του πραγματικού κόσμου, που το βράδυ μεταμορφώνονται σε… (ΧΟΛΥΓΟΥΝΤ ΑΚΟΥΕΙ;)

Δεν υπάρχει budget

Δε μπορείς να κάνεις ταινία με βάση κάποιο video game και να μην δίνεις χρήματα για να φτιάξεις κάτι αξιόλογο, επομένως το να μπαίνει το χέρι στην τσέπη είναι σχεδόν αναγκαίο, αλλιώς αδικείς αυτό που φτιάχνεις. Για παράδειγμα, φαντάσου το Tekken -που δεν ήταν κακή ταινία-  αν είχε στηριχτεί οικονομικά περισσότερο…

Δώστε τις ταινίες σε σκηνοθέτες σεναριογράφους που πραγματικά τις αγαπούν

Είναι απαράδεκτο να κάνεις μια ταινία βασισμένη σε ένα παιχνίδι που ο κόσμος λατρεύει και εσύ να μην έχεις ιδέα γι αυτό και να αναγκάζεσαι να παίξεις μόνο και μόνο για να μπορέσεις να κάνεις την ταινία. Αν δε σου άρεσε από πριν άστο μην ασχοληθείς καν.

Κάποιες ταινίες απλά δεν χρειάζεται να γυριστούν 

Μπορεί να μην υπάρχουν τα μέσα να γυριστεί ή απλά  να μην είναι κατάλληλο το περιεχόμενό της. (για σένα μιλάω tetris movie) δεν είναι όλα κατάλληλα να γίνουν ταινία τι να κάνουμε τώρα; Κι αυτό καλό θα ήταν να το έχουμε κι εμείς στο νου μας πριν πάμε να δούμε μια ταινία αλλιώς θα συνεχίσουμε να απογοητευόμαστε κι όχι τίποτα άλλο θα «χαντακωθούν» και πραγματικά καλές ταινίες που δεν το αξίζουν.

Κρίμα δεν είναι;

[themify_box ] Του Μίλτου Τσιμπούκη[/themify_box]