Όλα ξεκίνησαν από ένα mail το οποίο ενημέρωνε πως από τις 20 έως τις 22 Ιανουαρίου στο Ζάππειο θα πραγματοποιηθεί το «Global Game Jam Athens 2017». «Και τι είναι αυτό;», θα αναρωτηθείς εύλογα φίλε αναγνώστη. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο event, όπου game developers (για video games ή επιτραπέζια) συγκεντρώνονται σε έναν χώρο -διαφορετικό για κάθε χώρα- και χωρισμένοι σε ομάδες δουλεύουν για 48 ώρες για την δημιουργία παιχνιδιών με ένα κοινό θέμα παγκοσμίως. Τα παιχνίδια τους στο τέλος του 2ημέρου τα παρουσιάζουν μπροστά στις άλλες ομάδες και σε κοινό που είναι εκεί για να παρακολουθήσει την φάση αν θέλει.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα το θέμα θα ανακοινωνόταν την Παρασκευή στις 17:00 και ύστερα από αυτό θα σχηματίζονταν οι ομάδες, θα έκαναν ένα μικρο brainstorming και κάθε ομάδα θα παρουσίαζε με λίγα λόγια την ιδέα της στους υπόλοιπους πριν προχωρήσει στη φάση της δημιουργίας.

Παρασκευή

Δυστυχώς για εμένα ήμουν στο χώρο της εκδήλωσης νωρίτερα από την ώρα παρουσίασης του θέματος κι έτσι πέτυχα την ομιλία ενός επαγγελματία δημιουργού παιχνιδιών ο οποίος ήταν καθηγητής στο εξωτερικό. Δεν είναι ότι ήταν βαρετή, απλώς προς το τέλος άρχισα να αναρωτιέμαι μήπως παραείναι τεχνικό όλο αυτό και κάποιος άσχετος σαν εμένα χάσει την μπάλα. Όταν η ομιλία τελείωσε, ένας από τους πραγματικά ευγενέστατους διοργανωτές με ενημέρωσε πως δεν θα δοθεί κάποιο βραβείο όπως λανθασμένα νόμισα εγώ «Στο Global Game Jam δεν υπάρχουν νικητές και χαμένοι, η νίκη είναι ότι θα δουλέψουμε ακούραστα για 2 ημέρες και θα δημιουργήσουμε». Ύστερα, ακολούθησε ένα μικρό βιντεάκι το οποίο ενημέρωνε τους παρόντες για τις αρχές του Global Game jam, το ότι το σημαντικό είναι το να περάσει κάποιος καλά και ότι φυσικά η συνεργασία μεταξύ των ομάδων είναι εντελώς κι απόλυτα θεμιτή. Τέλος ήρθε η ώρα για το θέμα (το οποίο μας ζητήθηκε να μην αποκαλύψουμε εκτός του χώρου καθώς σε κάποια από τα υπόλοιπα Game Jam του κόσμου λόγω της διαφοράς ώρας θα το μάθαιναν αργότερα) βαθιά ανάσα και… Waves. Το θέμα για το Global Game jam 2017, αφορούσε τα κύματα κι ο καθένας ήταν ελεύθερος να το ερμηνεύσει όπως ήθελε.

thema-risegr
globalgamejam.org

Ακολούθησε το brainstorming το οποίο ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον για έναν απλό παρατηρητή όπως εγώ. Παντού ενθουσιασμένες φωνές και ιδέες για παιχνίδια ανάμεικτες με άγνωστες τεχνικές φράσεις τις οποίες δεν καταλάβαινα αλλά ποιος νοιάζεται; Η ατμόσφαιρα «μύριζε δημιουργία» τελικά δημιουργήθηκαν περίπου 25 ομάδες και οι ιδέες που ακούστηκαν ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες: από επιτραπέζιο παιχνίδι με σέρφερς που προσπαθούν να δαμάσουν τα κύματα μέχρι VR game με κυνηγητό γάτας -ποντικού και Horror game που παίζει με το συναισθηματικό κόσμο του χρήστη. Φεύγοντας από το Ζάππειο  την Παρασκευή 2 πράγματα με εντυπωσίασαν: H πολυσυλλεκτικότητα του κόσμου (είδα από αυθεντικές geek φάτσες που ήταν γεννημένες για αυτή τη φάση μέχρι ανθρώπους στην ηλικία της μητέρας μου και πρώην επαγγελματίες σε άλλους κλάδους, οι οποίοι ασχολούνταν πια με τη δημιουργία video games) και οι ιδέες που άκουσα. Αν κατάφερναν έστω και κατά το ήμισυ να τις φέρουν σε πέρας, σίγουρα η φάση θα τα έσπαγε.

global-risegr

Η παρουσίαση      

Την Κυριακή ήμουν στο χώρο της εκδήλωσης περίπου μιάμιση ώρα πριν την έναρξη των παρουσιάσεων κι έτσι είχα την ευκαιρία να μπω στην αίθουσα όπου δούλευαν οι ομάδες και όχι μόνο να ρίξω μια πιο κοντινή ματιά στη φάση αλλά να παίξω και ένα από τα παιχνίδια που θα παρουσιάζονταν (thanks guys!).

IMG_2755

IMG_2757

Στην κύρια αίθουσα της εκδήλωσης έξω από εκεί που δούλευαν οι ομάδες υπήρχαν retro κονσόλες Nintendo, Sega και Atari. Ω ναι, κάηκα αρκετά μέχρι να ξεκινήσει η γιορτή.

IMG_2753

global01-risegr

Στην παρουσίαση η οποία έγινε με gameplay video για κάθε ομάδα και κατόπιν επεξηγήσης από τα ίδια τα μέλη της για όσα συμβαίνουν στο παιχνίδι, κατάλαβα ότι για πολλούς δεν ήταν η πρώτη τους φορά σε game jam (η χώρα μας συμμετέχει με την Αθήνα από το 2013 ενώ στην πορεία προστέθηκαν κι άλλες πόλεις όπως η Πάτρα και για πρώτη φορά φέτος η Καστοριά) και οι ιδέες της Παρασκευής «βγήκαν» και με το παραπάνω. Το αποτέλεσμα τα έσπασε, αν εξαιρέσεις μια ομάδα η οποία παρουσίασε ένα τρολ βίντεο με ακροβατικά άσχετο με το θέμα και δεν ήταν καν εκεί για την παρουσίαση.

Αν μου ζητήσεις να σου πω ένα αρνητικό από την φάση δεν έχω εκτός ίσως από το ότι θα ήθελα να υπάρχει ένα βραβείο για αυτόν που έχει κάνει το καλύτερο παιχνίδι. Το αξίζει η δουλειά των παιδιών! Ναι, το παραδέχομαι ζήλεψα λίγο που δεν σκαμπάζω από προγραμματισμό και ναι του χρόνου θα ξαναπάω.

[themify_button ]Του Μίλτου Τσιμπούκη[/themify_button]
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on Tumblr