Σαν βγεις στον πηγαιμό για νέο σπίτι, να εύχεσαι να ‘ναι σύντομος ο δρόμος. Επειδή όμως δεν θα είναι, ο παρακάτω οδηγός θα τον κάνει, ελπίζουμε, λίγο πιο εύκολο.

Είτε μετακομίζεις γιατί πέρασες σε σχολή άλλης πόλης, είτε γιατί συγκατοικείς επιτέλους με το άλλο σου μισό, είτε γιατί χώρισες με αυτό που νόμιζες πως ήταν το άλλο σου μισό, είτε γιατί το σπίτι που έμενες βγήκε σκάρτο, είτε για τέλος πάντων οποιοδήποτε λόγο, η διαδικασία εύρεσης νέας κατοικίας ήταν, είναι και θα είναι ένα αρκετά ψυχοφθόρο πράγμα, βάλε-βγάλε μερικά συναισθήματα, ανάλογα την περίπτωση.

Το «καλό» σε όλη αυτή τη ταλαιπωρία είναι πως, όταν έχεις κάνει σαφάρι για να βρεις το νέο σου σπίτι περισσότερες φορές από όσες θα ήθελες, αποκτάς σταδιακά μια σειρά πολύτιμων γνώσεων, μια έκτη αίσθηση, αν θες, που σε κάνει να αξιολογείς καλύτερα την κάθε περίπτωση κατοικίας, είτε τη συναντάς σε site είτε σε ενοικιαστήρια στις κολώνες της ΔΕΗ. Και με το να «αξιολογείς καλύτερα» εννοούμε να μάθεις να διαβάζεις πίσω από τις λέξεις.

Ρίξε μια ματιά στον παρακάτω οδηγό του «Πώς Να Διαβάζεις Σωστά τα Ενοικιαστήρια» και έχε τον ως μπούσουλα στην επόμενη house hunting περίοδο της ζωής σου. Την απελπισία μάλλον δεν θα τη γλιτώσεις, τουλάχιστον όμως θα έχεις γλιτώσει αρκετό χρόνο και κάμποσα εγκεφαλικά κύτταρα από σίγουρη αυτοκτονία.

Λένε: Καλή κατάσταση Εννοούν: Θα πρέπει να κάνεις 532 επισκευές και να συμβιβαστείς με τα παλιά, ξύλινα κουφώματα και την απαρχαιωμένη κουζίνα, αλλά μη σε νοιάζει, οι τοίχοι στέκουν καλά. Για τώρα, έστω.

Λένε: Μοναδικής αισθητικής διαμέρισμα με χαρακτήρα, δρύινα πατώματα πολυτελείας σε όλα τα δωμάτια, σε οικογενειακή πολυκατοικία με ασύγκριτο γούστο και σε ήρεμη τοποθεσία. Εννοούν: Οι ιδιοκτήτες θα σε «κόψουν» με ξινισμένο ύφος από πάνω μέχρι κάτω στο ραντεβού, θα σε τσεκάρουν κάθε μήνα, κατά πάσα πιθανότητα μένουν στον από πάνω όροφο, αν είσαι single σημαίνει πως έχεις θεματάκια, αν είσαι σε σχέση θα σε ρωτάνε γιατί δεν παντρεύεστε και τα κοινόχρηστα θα είναι πάντα πολύ περισσότερα από όσα σου έχουν πει αρχικά.

Λένε: Κεντρική θέρμανση Εννοούν: 9 στις 10 φορές πετρέλαιο, και αυτό αααααν συμφωνούν να το βάζουν κάθε χειμώνα όλοι οι ένοικοι της πολυκατοικίας. Σε κάθε περίπτωση, μακριά. Αν εννοούν φυσικό αέριο, ετοιμάσου για παγίδες. Όποιος έχει φυσικό αέριο το διαφημίζει, αν στο κρύβουν σημαίνει πως υπάρχει πρόβλημα.

Λένε: Τα πάντα εκτός από το σύστημα θέρμανσης Εννοούν: Δεν υπάρχει θέρμανση ούτε σε μορφή προσκοπικής φωτιάς στο μπαλκόνι, δώσε λεφτά να βάλεις a/c, κρίση έχουμε, τι θες, να σου δίνουμε και θέρμανση; Πάει, τρελάθηκε ο κόσμος.

Λένε: Πέντε λεπτά από μετρό και συγκοινωνίες Εννοούν: Όσο χρόνο γράφουν, συν 15 λεπτά.

Λένε: Κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη Εννοούν: Ντουλάπες δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα, ο χώρος είναι στημένος για γραφείο και όχι για σπίτι, θα χρειαστούν επισκευές, μην περιμένεις όμως να σου μειώσουμε και το ενοίκιο.

Λένε: Τιμή συζητήσιμη Εννοούν: Έχω σκιστεί να το νοικιάσω και δεν το παίρνει κανένας, θα στη ρίξω την τιμή γιατί είμαι σε ανάγκη, ανάθεμα την πολιτεία και το κράτος που φταίνε για όλα. Για σένα, άντε, 20 ευρώ κάτω, επειδή σε συμπάθησα.

Λένε: 15 σειρές αναλυτική περιγραφή του σπιτιού Εννοούν: Λέξη και 50ευρο, ντάνγκα ντάνγκα.

Λένε: Υπέροχη μονοκατοικία 120 τ.μ. σε νεοκλασικό κτίριο εποχής, τιμή €300 Εννοούν: Ή που θα είναι σε γειτονιά που δεν περνάς ούτε μέρα-μεσημέρι ή που θα πρέπει να πάρεις τρία δάνεια για να τη φτιάξεις.

Λένε: Πέντε λόγια με τα απολύτως βασικά, χωρίς φωτογραφία και τιμή-όνειρο Εννοούν: Ή είσαι τυχερός και μόλις βρήκες το σπίτι των ονείρων σου ή με το που το δεις απ’ έξω θα πέσεις σε κατάθλιψη. Εδώ πραγματικά είναι 50-50.

Λένε: Απεριόριστη θέα Εννοούν: Αν το σπίτι βρίσκεται στο κέντρο, απλά, ΛΟΛ. Υπάρχουν εξαιρέσεις φυσικά, αλλά να είσαι έτοιμος να τις πληρώσεις πολύ ακριβά –κυριολεκτικά.

Αν μιλάμε για προάστια υπάρχει μια πιθανότητα να σοβαρολογούν (και να μην σου έρθει ο κούκος αηδόνι) αλλά γενικότερα τα σπίτια με πραγματικά υπέροχη θέα και φυσιολογική τιμή είτε που θα σκάσουν δυο-τρεις φορές στη ζωή σου, είτε που θα βρίσκονται πάντα στην Νάρνια.

Λένε: Αλεξίσφαιρα τζάμια Εννοούν: Κοίτα, μάλλον δεν θέλεις να μάθεις