Μπορεί ένα social campaign να αλλάξει κάτι στις ζωές μας; Ναι μπορεί.

Τις προάλλες, ήταν το όνομα του James Toback που αναφέρθηκε σε κατηγορίες ηθοποιών όπως η Selma Blair και η Rachel McAdams για  σεξουαλική παρενόχληση. Ακολούθησαν σχετικές κατηγορίες και για τον Ben Affleck, τον δημοσιογράφο Mark Halperin, τον παραγωγό του Nickelodeon Chris Savino, τον παραγωγό/σεναριογράφο Andy Dick, ενώ χθες ένα  γνωστό μοντέλο, χρησιμοποιώντας το #MeToo, αποκάλυψε πως ο ηθοποιός Jeremy Piven (Entourage, Mr Selfridge) την είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά.

1509482223-2017-10-31t190712z152478432mt1vrtp0jvzyv5rtrvrtp4variety-entertainment-biz-news

Ακούγεται κλισέ, αλλά είναι μια «χιονοστιβάδα αποκαλύψεων» αυτό που συμβαίνει σήμερα στο Hollywood, με αφετηρία το σκάνδαλο Weinstein και κατάληξη που κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει. Τo #MeToo  κατάφερε να ζωγραφίσει ένα (ανεξίτηλο) στίγμα σε αρκετές λαμπερές μορφές του Hollywood, μέσα από τις ιστορίες παρενόχλησης με δράστες celebrities που αποκάλυψε. Πρακτικά όμως, τι σημαίνει αυτό για κάθε μη celebrity; Για όποιον βλέπει ταινίες και σειρές και καταναλώνει καθημερινά pop κουλτούρα;

Ο πλανήτης Woody Allen

Μερικές φορές, μια ομάδα καλών δικηγόρων μπορούν να σβήσουν τα πάντα ή έστω να κουκουλώσουν τα πάντα. Ακόμα ίσως και αυτό το στίγμα του #MeToo.  Πριν από τις αποκαλύψεις για τον Harvey, υπήρχε ο Woody Allen,  ίσως ένας έκ των σπουδαιότερων δημιουργών του σύγχρονου σινεμά,  o  οποίος το 1992 κατηγορήθηκε από τη σύντροφο του Mia Farrow για τη σεξουαλική παρενόχληση της 7χρόνης τότε κόρης της, Dylan. Αν και ο Woody Allen κρίθηκε αθώος λόγω αβάσιμων κατηγοριών, η Dylan Farrow δεν σταμάτησε να επιβεβαιώνει το δικό της #MeToo ως και σήμερα. Αυτό όμως  δεν σημαίνει μάλλον τίποτα για τον Woody Allen και την ομάδα των δικηγόρων του, καθώς συνεχίζει να κάνει μια ταινία το χρόνο, αποκρούοντας κάθε σχετική μομφή από την οικογένεια Farrow με ασαφείς δηλώσεις στη λογική του «λυπάμαι πολύ γι`αυτό το παιδί, η μάνα του του βάζει λόγια.» Η περίπτωση του Woody έδειξε πως μερικές φορές ο μύθος που πλάθεται από το έργο ενός καλλιτέχνη, μπορεί να σβήσει τις γκρίζες ζώνες της προσωπικής του ζωής, ή έστω να τις κουκουλώσει.

«Βρήκαμε παπά να θάψουμε 5-6»

Σήμερα, μετά τις κατηγορίες της Arianne Bellamar προς τον Jeremy Piven πως την είχε «στριμώξει» επανειλημμένα εντός και εκτός γυρισμάτων του Entourage,  o πρωταγωνιστής του «Wisdom of The Crowd” πέρασε στην αντεπίθεση διαψεύδοντας μέσω ανακοίνωσης τις «ειδεχθείς» όπως τις χαρακτήρισε κατηγορίες προς το πρόσωπο του, συμπληρώνοντας: «θέλει πολύ θάρρος ώστε τα θύματα παρενόχλησης να αποκαλύψουν τις ιστορίες τους και ελπίζω αυτές οι ασταθείς κατηγορίες για μένα, να μην αποσπάσουν το ενδιαφέρον από ιστορίες που πρέπει να ειπωθούν.»  Προηγουμένως ο Woody Allen τοποθετήθηκε δημοσίως στο θέμα του #MeToo,  εκφράζοντας φόβους ότι θα εξελιχθεί σε «κυνήγι μαγισσών». Αυτή η ατάκα μπορεί να ερμηνευτεί και ως   «μετά τον Weinstein, ξαφνικά όλες έχετε δεχτεί παρενόχληση;  Βρήκαμε παπά να θάψουμε 5-6;». Συχνά αυτό μοιάζει πολλές φορές να είναι η μοναδική απάντηση σε ένα κινηματικό hashtag που περιγράφει πιο ρεαλιστικά και ειλικρινά όσο ποτέ τη φύση της σεξουαλικής παρενόχλησης. Προφανώς δεν είναι. Προφανώς αυτές οι ιστορίες δεν κουκουλώνονται.

Επιστρέφοντας στα βασικά

metoo

Μπορούμε να συμφωνήσουμε στο ότι κάθε φορά που ένας άνθρωπος – ανεξαρτήτως φύλλου- αγγίζει ερωτικά έναν άλλο άνθρωπο χωρίς τη θέληση του, αυτό είναι σεξουαλική παρενόχληση. Μπορούμε επίσης να συμφωνήσουμε πώς κάθε φορά που ένας άντρας «στριμώχνει» λεκτικά ή σωματικά μια γυναίκα, ξεκινά επίσης μιας μορφής παρενόχληση;  Μια καταφατική απάντηση βάζει τέλος σε κάθε συζήτηση για την αλήθεια των ιστοριών του #MeToo, σε κάθε αμφιβολία για το τι είναι παρενόχληση και τι όχι.

Αντέχεις το «όχι»;

tenor

Ο Ari Gold, ο χαρακτήρας που υποδύθηκε ο Jeremy Piven στο “Entourage” ήταν ο πρωταγωνιστής της απόλυτης αντρικής ονείρωξης: Ένας τύπος που κατακτάει ότι βάλει στο μάτι: χρήματα, αυτοκίνητα, γυναίκες, δουλειές, καταξίωση. Ένας τύπος που με τα λεφτά του μπορεί να αγοράσει ότι γουστάρει: Σπίτι, μια κουκλάρα γυναίκα, οικογενειακή ευδαιμονία. Καμία δεν μπορεί να του πει «όχι». Όπως καμία δεν μπορούσε να πει «όχι» ούτε στον Bill Crosby, ούτε σε πολλούς ακόμα Hollywood Stars, ούτε ίσως και σε σένα που διαβάζεις αυτές τις γραμμές.  Εντός και εκτός Hollywood το «αν έχεις λεφτά θα την κερδίσεις» είναι μια αντίληψη τόσο παλιά, όσο το βούτυρο με έντονη γεύση στο ποπκόρν των σινεμά.

Όμως μέσα από τα αμέτρητα σκάνδαλα του #MeToo, η ονείρωξη του Ari Gold αποδεικνύεται εφιάλτης, με αβέβαιο φινάλε για τον πρωταγωνιστή.   Αποδεικνύεται πως η κάθε γυναίκα εκεί έξω δεν είναι «δώρο» και «τρόπαιο», άλλα ανθρωπινό ον που περπατάει στον ίδιο δρόμο με άντρες.  Συγκεκριμένα, τα περισσότερα κορίτσια εκεί έξω, είναι όπως στα τραγούδια του Bruce Springsteen:  Δεν ζουν μέσα σε κάποιο όνειρο, αλλά βιώνουν τις ίδιες απογοητεύσεις, καταστροφές, μικρές χαρές με σένα και αν τους αρέσει αυτό που είσαι, τότε σε περιμένουν, με ή χωρίς λεφτά.  Για να δείτε τα αστέρια  μαζί.

Show a little faith, there’s magic in the night
You ain’t a beauty but, hey, you’re alright
Oh, and that’s alright with me

(Bruce Springsteen – Thunder Road, 1975)